Doğum sırasında bebeğin dışarı çıkmasını kolaylaştırmak amacıyla vajina ile makat arasındaki bölgeye bazen, kontrollü bir şekilde kesi açılması gerekebiliyor. Zor durumlarda annenin ve bebeğin sağlığını korumaya yönelik olan bu küçük cerrahi müdahale, rutin ya da gereksiz bir biçimde uygulandığında ise anneye zarar verebiliyor.
Doğum, doğuma hazırlık ve hamilelik alanında yaptığı çalışmalar ve verdiği eğitimler ile ünlü olan Lamaze kuruluşunun "Özgüvenle Doğurmak" adlı rehberinde, doğumda yapılan müdahaleler hakkında özet bilgiler bulunuyor.
İşte Lamaze Rehberi'nden epizyotomi (vajinal kesi) hakkında bilmeniz gerekenler:
- Araştırmalar, epizyotominin perinenin zarar görmesini engellediğine veya iyileşmesini kolaylaştırdığına dair herhangi bir faydasının olmadığını gösteriyor. Ayrıca doğumda bebeğin yaralanmasını için ya da ilerde oluşabilecek idrar kaçırma sorunlarını da engellemiyor. Tam tersine, araştırmalara göre rutin epizyotomi uygulamaları etkisiz ve hatta zararlı olabiliyor.
- Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de rutin ya da keyfi epizyotomi yapılmaması gerektiği görüşünde.
Epizyotomiye ihtiyaç duyabileceğiniz durumlar:
- Bebek strese girdiyse,
- Bebeğin büyüklüğü veya pozisyonu rahat bir doğum için uygun değilse.
Gereksiz epizyotomiden kaçınmak için:
- Doktorunuza epizyotomi hakkındaki görüşlerini sorun ve doktor seçiminde buna dikkat edin.
- Ikınma evresinde bebek aşağı inerken dik pozisyonda olmaya çalışın, böylece perinenin nazikçe esnemesine izin vermiş olursunuz.
- Ikınma evresinde ihtiyaç duydukça pozisyonunuzu değiştirin.
- Dışarıdan yönlendirmelere göre değil, vücudunuzun size verdiği sinyalleri gözeterek ıkının.
- Vücudunuzun doğum yapmayı zaten biliyor olduğunu hatırlayın!
- Bedeninize ve doğumun gidişatına karşı sabırlı olun.
Yine de epizyotomi yaptırmak zorunda kalırsanız:
- Doğumdan sonraki süreçte hemen Kegel egzersizleri yapmaya başlayın. Böylece perine kaslarınızın güçlenmesine ve çabuk iyileşmesine yardımcı olacaksınız.
- Doğumdan sonra sıcak banyolar yapın ve kan dolaşımını hızlandırarak ağrıyı azaltın. Şişmeyi önlemek için ise buz kompresi yapabilirsiniz.
Çeviren & Derleyen: Duygu İslamoğlu
dislamoglu@hthayat.com
YORUMLAR