Lohusa kanaması olarak da bilinen doğum sonrası kanamalar, doğumdan sonra rahmin yeniden toparlanma aşamasında normal kabul edilir. Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Doğum sonrası kanamalar neden olur?
Bebeğin doğumundan sonra yeniden küçülmeye ve toparlanmaya başlayan rahmin belirli bir süre boyunca kanaması normaldir. Doğumun hemen ardından rahim kasılmaya devam ederek rahim damarlarını sıkıştırır ve bu sayede kanama zamanla durur.
Doğum sonrası kanamalar ne kadar sürer?
Doğumdan sonra görülen kanamaların 6 hafta kadar sürmesi beklenir. Sezaryen doğumların ardından bir miktar daha fazla kanama görülmesi normaldir.
Doğum sonrası kanamalar hangi durumlarda çok fazla olur?
Doğum sırasında ya da sonrasında meydana gelen bazı sorunlar nedeniyle rahim kaslarının doğru bir şekilde kasılamamasına ‘uterin atoni’ denilir ve aşırı kanamaların nedeni genellikle atonidir. Rahmin aşırı gerilmesine neden olan durumlar (çoğul gebelik, iri bebek, suyun fazla olması, çok hızlı veya çok uzun süren doğumlar, miyomlar vs.) sebebiyle rahim kasılmaları düzenli bir şekilde gerçekleşemeyebilir ve bu durumda daha fazla kanama meydana gelebilir.
Rahim içinde plasenta parçaları kalması durumunda da aşırı kanama görülebilir, böyle bir durumda kürtaj işlemi uygulanarak rahim içindeki fazla dokular temizlenebilir.
Doğum sırasında çeşitli nedenlerle epizyotomi, forceps veya vakum işlemi uygulandıysa, perine bölgesinde ciddi yaralanmalar meydana gelmiş olabilir ve bu da ikincil kanamalara neden olarak kanama miktarını artırır.
Pıhtılaşma bozukluklarına bağlı olarak da fazla miktarda doğum sonrası kanama görülebilir.
Doğum sonrası aşırı kanama nasıl tedavi edilir?
- Rahmin sertleşmesini önlemek için dışarıdan masaj uygulanabilir. Ebeniz veya doktorunuz nasıl yapılacağını size gösterebilir.
- Doğumun hemen ardından oksitosin, ergometrin ve misoprostol ilaçları verilerek rahim kasılmalarının düzene girmesi desteklenebilir.
- Rahim içinde kalan parçalar için kürtaj işlemi uygulanabilir.
- Vajinada ya da rahim ağzında oluşan yırtıklar varsa dikiş atılabilir.
Doğum sonrası kanama için neler yapılmalı?
- Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.
- Normal kanama devam ederken tampon kullanılmamalı, yoğun kanamalar için üretilmiş pedlerden kullanılmalı.
- Vajinal hijyene özen gösterilmeli. Yoğun kanamanın olduğu günlerde enfeksiyon riski de artabileceğinden genital bölgenizi temiz tutmalısınız. Ancak vajina kanalını herhangi bir hijyen ürünü ile yıkamaktan kaçının, sadece bol ve ılık su kullanın.
YORUMLAR