X

Mastit (mastitis), memenin şişmesi ve kızarmasıdır; genellikle iltihaplı olur ve tedavi edilmeyen tıkanmış bir süt kanalının sonucudur. Eğer böyle tıkalı bir kanalın üstüne sıcak kompres uygulanmışsa, sık sık emzirilmişse ve daha sonra da dinlenilmişse, mastite dönüşmeme olasılığı çok yüksektir.


Tıkalı bir süt kanalının ilk belirtileri nelerdir?

Tıkanmış bir süt kanalına ilk belirtiler görüldüğünde hemen müdahale edilirse, mastit önlenebilir. Belirtiler şöyle sıralanabilir:











Bu aşağıdaki öneriler yardımcı olabilir:









Yukarıdaki önlemler, belirtilerin azalmasına yol açacaktır. Beslenme pozisyonlarını değiştirmek, mastit olduğu dönemde dört ayak üstüne çömelerek emzirmek, tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olabilir. Bu pozisyon, bebeğinizin tıkalı yerlerdeki bütün sütleri çekmesini sağlayacaktır. Bazı sağlık danışmanları analjezik ilaçlar da önerebilirler.




Ancak, 8-24 saat sonra ve bütün bu alınan tedbirlere rağmen durumunuzda bir değişme ve gelişme yoksa ve/veya ayrıca:






O zaman bir doktora görünmeniz gerekir. Özellikle ateşiniz 38.4ºC den fazlaysa, memenizde kızarık, şişmiş ve sancılı bir bölge varsa, vücudunuzda ağrılar, ürperme hissi ve genel bir rahatsızlık duygusu varsa, hatta mide bulantısı ve kusma sorunlarınız varsa, emzirme esansında da alınabilen antibiyotiklere gereksinim duyuyor olabilirsiniz. 10-14 günlük bir antibiyotik tedavisi etkili olacaktır. Ayrıca, sancılı memeden emzirme sonrası süt çekmek de belirtilerin süresini kısaltacaktır. Her antibiyotik tedavisinde olduğu gibi, size önerilen sürede verilen bütün antibiyotikleri almanız gerekir. Eğer mastitis tekrar ederse, veya iki günlük antibiyotik alımından sonra durumda halen bir gelişme ve iyileşme yoksa, bazı doktorlar annenin sütünden ve bebeğin boğazından bir örnek alıp, bakteriyi belirlemeye çalışırlar. Böylece daha uygun bir antibiyotiğin verilmesi sağlanır.





Mastit neden olur?








Memeden alınan sütün yeterli olması ve iyi çekilmiş olması çok önemlidir. Doğumdan hemen sonra başlatılan, sık sık ve engellenmeyen emzirme bunu sağlayabilir. Bebeğin memeyi iyi kavraması ve emme pozisyonu en önemli olgudur. Erken bir zamanda bebeğe biberon vermek, bebeğin emme duruşunu bozacağı için, önerilmez.


Mastitin nedenleri:











Mastitin tekrar etmesi durumunda, beslenme diyetinizden doymuş yağı çıkarmanız gerekecektir. Bunun yerine ek besin olarak lesitin (bitkisel yağ) eklemek iyi bir çözümdür. Ayrıca bazen, vitamin C'yi beslenme düzenine eklemek de yararlıdır. Daima bu konuları sağlık danışmanınıza danışın.




Mastit esnasında bebeğinizi emzirmek

Memede apse olasılığını ortadan kaldırmak için, emzirmeye devam etmek son derece önemlidir. Bu dönemde emzirmek bebeğinize zarar vermeyecektir. Bunun nedeni, sütünüzde doğal antikorlarınn oluşudur; onu iltihaptan koruyacaklardır.


Meme apsesi; kuru iltihabın bir bölgede çok sancı veren bir şekilde birikmesidir. Nadir görülen bir olaydır, ancak hemen müdahale edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Sonografi, bu olguyu teşhis etmekte genelde çok başarılıdır ve çözüme yönelik çalışmalar küçük apseleri hemen yok edebilir. Bir süt kanalının tıkanması sonucu ortaya çıkan bir meme kisti veya şiş bölüm, tedaviden yedi gün sonra halen varsa, bir doktora görünmek gerekir.


Birçok ısrarlı meme şişi aslen, iyi huylu tümördür veya süt kistidir; bu nedenle emzirmeyi durdurmak gerekmez. Emzirmek meme kanseri riskini azaltır; emziren annelerde çok nadir rastlanır. Mastitis genellikle sadece bir memeyi etkiler. Bu nedenle, annelere önce etkilenen memeden süt vermesi önerilir. Anne sütünüzün normalden daha tuzlu bir tadı olacaktır; bu nedenle bazı bebekler, mastitisden etkilenen bu memeden emmekten isteksiz olurlar.


Anneler genellikle farklı pozisyonlar deneyerek, bebeklerinin memeyi kabul etmesini sağlarlar. Eğer bebek halen isteksizse, birçok anne sütünü çeker, bu da tuzlu lezzet yok olana kadar bebeğe süt imkânı sağlar. Bu genelde bir hafta içinde olur, hemen sonra bebek tekrar mutlu bir şekilde emzirilmeye devam edilmelidir.