X

Emzirme Haftası nedeniyle emzirmenin önemine dikkat çekerek; anne sütünün bebeğin gelişimiyle anne-bebek sağlığı üzerindeki etkisi hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökçe Günbey ile konuştuk. İşte Günbey’in anne sütü hakkında her anne adayı ve yeni annenin bilmesi için önemli konu başlıkları.




Her bebeğin hakkı


Anne sütüyle beslenme her bebeğin en doğal hakkıdır. Anne ile bebek arasında gebelikte başlayan duygusal ve biyolojik birliktelik emzirme süreci mile daha farklı bir boyut kazanmaktadır.


Anne-bebek arasındaki duygusal bağın kurulması ve hormonal etkilerle başlayan süt üretiminin artarak devam etmesi için yenidoğan bebeklerin doğumdan sonraki en kısa sürede, tercihen ilk yarım saat içinde emzirilmesi tavsiye edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini, su dahil herhangi bir ek gıda verilmemesini, altıncı aydan sonra ise uygun ek gıdalara başlanarak, emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir.


Çocukların doğru beslenmesi, hastalıklardan korunmanın yanı sıra erişkin dönem sağlığı için de gereklidir. Çocuğun, sosyal hayatla uyumu gerektiren tüm psikolojik altyapısının temeli de emzirme döneminde atılır.




Astım riskini azaltır










Memorial Hastanesi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Gökçe Günbey