Maymunlarda ve insanlarda yapılan anne sütü testlerine göre zaten yağ, protein, şeker, mineral, vitamin ve hormonlar açısından sütler de ciddi farklılıklar var, ancak kız bebeklerin ve erkeklerin ihtiyaçlarına göre sütün gösterdiği farklılık da ciddi anlamda önem kazanıyor.
Sütün içeriği bebek gelişiminde ve aynı zamanda davranış geliştirme safhalarında oldukça ehemmiyetli, anne sütünün sağladıkları da insanlarda hayat boyunca etkili oluyor. Bilim insanları da anne sütünün değişik cinsiyetlerin büyüme ihtiyaçlarına göre farklılık göstermesinden şüpheleniyorlar. Bu şüpheyle Harvard Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Prof. Katie Hinde bir araştırma yapıyor.
Bu araştırmanın bulgularından bir tanesi maymun annelerde, erkek yavru için üretilen sütün protein ve yağ açısından %35 oranında daha zengin olduğuydu; hatta yavru yeni doğduğunda bu oran çok daha yüksek. Ancak anneler dişi yavruları beslerken, sütün daha az yağ ve daha fazla kalsiyum içerdiğini buldular; sebebi ise muhtemelen kalsiyum yönünden zengin bir sütün iskelet gelişimine daha fazla fayda sağlaması. Annelerin dişi yavru için ürettikleri süt, erkeklere göre miktar olarak daha fazla; bu sebeple ise beslenmenin bütün süreci içerisinde dişi bebeklerle erkek bebeklerin aldıkları yağ miktarı da eşitleniyor.
Çalışmanın asıl temeli olan fikir kızların ve erkeklerin farklı gelişimsel süreçleri olması. Eğer bu süreçler içerisinde asıl ihtiyaçları olanı almazlarsa, gelişimleri de beklenen ölçüde olmayabiliyor.
Başka bir çalışmada, Hinde anne sütündeki kortizol (stres hormonu) miktarını araştırdı ve bunun bebek davranışlarında nasıl etkiler bıraktığını gözlemledi. Araştırma anne sütünde bulunan kortizolün yüksek olması durumunda özellikle kız bebeklerin daha sinirli olduklarını ve sakinleştirmenin çok daha zor olduğunu gözler önüne serdi.
Hinde, araştırmasında kullanmak üzere 108, bir aylık yavru maymun ile çalıştı. Bu çalışma, yavruların bir aylık ve üç aylık oldukları süreler içerisinde yapıldı. Çalışmanın sonucunda Hinde, çözümü çok kolay olmayan ancak önemli bulgulara imza attı. Dişi maymunlar, emzirilmeye ilk başladıklarında kortizol dolayısıyla gergin olurlarken, erkek maymunlarda bu gerginlik seviyesi kortizolün artışıyla birlikte zamanla gerçekleşti.
Hepsi birden hesaba katıldığında, çalışma anne sütünün kız ve erkek bebekler için farklı bir çalışma prensibi olduğunu ortaya koyuyor. Ancak hala anne sütünün bu farklılıklarının nedenleri ve bu farklılıkların bebeklere olan etkilerinin daha net anlaşılabilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.
Kaynak
YORUMLAR