Bu hafta kolay geçen bir haftaydı. Artık bebeğimin hareketlerini dışarıdan seyretmek mümkün. İçimde kıpırdaması onunla yaşadığımız aşkı depreştiriyor. Sanki varlığını belli ettikçe ona daha çok bağlanıyoruz. Lina bile artık “Anne kardeşimle uyuyacağım.” diyerek karnıma sarılıyor ve öyle uyuyoruz. Bazı zamanlarda minik erkek daha hareketli oluyor ve sanki bize tepki veriyor. Mesela aç olmamdan hoşlanmıyor ve sürekli tekmeliyor ya da unutup bacak bacak üstüne atınca kızıyor.
Biz ona daha çok bağlanırken o da cinsiyetinin tohumlarını atmaya devam ediyor. Minik erkeğin testisleri artık olması gereken yerde ve kendini geleceğe hazırlıyor. Bebeğiniz kız ise rahmi ve yumurtalıkları oluşmakta ve yumurtalıklarında milyonlarca yumurta rezervi ile büyümeye devam etmekte. Yani bu hafta kızlar daha kız, erkekler daha erkek.
Geçen hafta sizlere geniş bir şekilde vajinal mantardan bahsedeceğimi yazmıştım. Bu hastalığa geniş yer vereceğim çünkü; ilk hamileliğimde kullanmak zorunda kaldığım bir ilacın yan etkisi olarak baş gösteren bu rahatsızlık sonucu yaşadığım sıkıntıları başkalarının da yaşamasını istemem. Çocuğum bazı enfeksiyonlar sebebi ile erken doğdu. Doktorum sık sık tekrar eden bu mantar olayının vücudumun bağışıklığının son derece düşmesi ve ilacın yan etkisine bağladı. Hijyen konusunda çok dikkat etsem de uzun süre bu hastalıkla boğuştum. Gelelim bu vajinal mantar meselesine:
Vajinal Mantar
Birçok kaynakta belirtildiği gibi, kadının vajinasında bulunan floranın çeşitli sebepler ile çoğalarak aktif hale gelmesi sonucu oluşan olaya denilmekte.
Hamilelikte vajinal mantar:
Annenin artan progesteron ve östrojen seviyesi, vücut kimyasının değişmesi ile vücut direncinin düşmesi ve vajen florasındaki değişikliklerin meydana gelmesi sebebi ile gerçekleşir. Yani gebelik vajinal mantar oluşuma pay çıkaran bir durum. Aynı zamanda,
- Bağışıklık sisteminin düşmesi
- Sentetik iç çamaşırı kullanımı
- Aşırı sıcak hava
- Antibiyotik kullanmak zorunda kalma.
- Hijyene dikkat etmeme.
- Şeker hastalığı
- Vajina ph’ını değiştirecek hijyenik yıkama jeli kullanımı vb.
Peki vajinal mantar belirtileri ve yaşattığı hadise nedir derseniz:
- İdrarda yanma ve yaparken acı.
- Vajinada şiddetli kaşıntı.
- Sıcak suya ya da sıcak ortamda artan vajinal huzursuzluk.
- Koyu beyaz veya koyu yeşil vajinal akıntı ve koku.
- Vajinada kızarıklık ve kabarıklık.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı.
Vajinal mantar tanısı teşhisi nasıl konur?
Doktorunuzun vajinal muayene esnasında spekulum denen bir alet ile (smear örneği alır gibi) örnek alması ve akıntının incelenmesi sonucunda kesin tanı konmasına rağmen birçok doktor sadece muayene ile bile teşhis koyabilir.
Vajinal mantarın tedavisi nasıl olur?
Tedavi doktorunuz tercih edeceği ilaç protokolü ile sağlanır. Zaman zaman oral ilaç zaman zaman vajinal kapsüller ya da kremler kullanılır.
Hamilelikte yaşadığımız hastalıklara önemle yaklaşalım ve kendimizi ihmal etmeyelim. Yalnız unutulmamalıdır ki sürekli “Ya hasta olursam.” diye yaşarsak hastalığı davet etmiş oluruz.
Sağlıklı gebelikler.
Not: Bu yazıda Merve Selim kendi aldığı kararlar sonucu edindiği tecrübeleri anlatıyor, gebelere tavsiyede bulunmuyor. Yaptırmanız gereken testler için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
YORUMLAR