X

Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu, hamile kalıp sağlıklı bir doğum yapabilmek için en uygun zamanın 18 ile 32 yaş arası olduğunu söyleyerek tavsiyelerde bulundu.


İş hayatı, maddi kaygılar derken günümüzde kadınların hamile kalma yaşı git gide yükseliyor. Ancak çeşitli fizyolojik nedenlerden ötürü yaş ilerledikçe de hamile kalmak güçleşiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu hamile kalma süresine ilişkin şunları söylüyor: "Bir yıl içinde gebe kalma oranları; 30 yaşındaki kadınlarda yüzde 80, 35 yaşındakilerde yüzde 60, 40 yaşında ise yüzde 30 civarındadır. Ayrıca yumurta yaşlanmasının bir sonucu olarak ileri yaş gebeliklerinde gebeliğin düşükle sonlanması riski de artmıştır. Yaşla birlikte, doğurganlığı etkileme olasılığı olan endometriozis (çikolata kistleri) ve miyomlar gibi jinekolojik problemler, şeker hastalığı ve guatr gibi tıbbi sorunlara da daha sık rastlıyoruz. Anne yaşı ilerledikçe bebekte Down sendromu gibi kromozomların fazla, eksik ya da hasarlı olması gibi kromozomal anomalilerden kaynaklanan hastalıkların görülme olasılığı da artar. Bu nedenle kadınlara hamile kalmakta da gecikmemelerini tavsiye ediyoruz."



Op. Dr. Banu Çiftçi'nin "Hamilelik ve Doğum" adlı kitabından konu ile ilgili bilgilerden bazıları...


Gebe kalma süresi, şansa ve olasılığa bağlıdır. Gebe kalma süresiyle ilgili kesin bir tarih söz konusu değildir. Sağlıklı bir çiftin, yumurtlama zamanına denk getirilmiş cinsel ilişkiden gebe kalma olasılığı yüzde 12-15 arasındadır. İlk ay gebelik elde edebilen çiftlerin oranı, yüzde 15 civarındayken, bu olasılık artarak, 3. ayda, yüzde 50.6 ayda yüzde 80 ve bir yılın sonunda yüzde 85’e çıkarak, 4 yılda yüzde 95'e ulaşır.


Çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde sabırlı olmanız gerekir. 12 ay boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalmadıysanız mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Doktara başvurma süresi; 35 yaş altında çiftler için 12 ay, 35 yaş üstü çiftler için 6 ay arasıdır. Verilmiş olan süreler, düzenli olarak yılda bir jinekolojik muayene olan kadınları kapsar. Jinekolojik muayenelerin alışkanlık haline getirilmesi gebe kalma ihtimalini artırır. Bu bağlamda, gebe kalmayı engelleyecek risk faktörleri belirlenir ve sorun yaratacak rahatsızlıklar tedavi edilebilir.


Kadın sağlığı kontrolünde genç kızlar evlenmeden önce jinekolojik muayene edilebilir. Genç kızlar için jinekolojik muayene cinsel ilişki olmadığı için ultrason cihazı ile yapılır. Evlilik sonrasında düzenli olarak muayenelerle birlikte aile planlaması yapılabilir.