Hamileliğin 37. haftasında bebeğin kilosu ve gelişimi
Beklenen doğum tarihiniz yaklaşırken, bebeğiniz hala kilo almaya devam ediyor. Bebeğiniz şu an yaklaşık 2 kilo 900 gram ve boyu da 48 cm civarında. Artık yeri çok dar olduğundan eskisi kadar çok hareket edemiyor. Ama artık alıştığınız o minik tekmeler devam ediyor.
Bebeğiniz ciğerlerini ilk nefesine hazırlamak için amniyotik sıvıyı ufak ufak ciğerlerine çekip bırakıyor, ilk sütünü emebilmesi için içeride parmağını emerek alıştırma yapıyor, göz kırpıyor ve bir oraya bir buraya dönüyor.
37. haftada doğumunuz başlasa bile bebeğinizin akciğerleri dünyaya uyum sağlayacak kadar gelişmiş durumda.
37 haftalık bebeğin görüntüsü:
Hamileliğin 37. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Bebeğiniz gibi vücudunuz da doğum için hazırlanmaya başlıyor. Doktorunuzun kontrol listesinde olanlar ise; bebeğinizin pelvisle olan pozisyonuna bakacak, rahim ağzında silinme veya açılmanın başlayıp başlamadığına bakacak. Rahim ağzında gerçekleşen bazı değişimler doğumunuzun başlayıp başlamadığına, rahminizin ve bebeğinizin doğuma hazır olup olmadığına bakmak için ipuçları verirler. Doktorunuz muayene ederken sabırlı olun, bu biraz rahatsız edici olabilir. Ayrıca unutmayın ki, doğumun başlaması veya rahim ağzınızın hazır olması için kesin bir tarih verilmesi mümkün değil. Her kadında, her gebelikte süreç farklı işler.
Kasılmalarınız artık daha çok oluyor ve sizi rahatsız edecek kadar uzun sürüyor. Ayrıca artan bir vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Eğer kırmızı, sümüksü bir akıntı görürseniz, bu doğumun ilk işaretlerinden biri olan nişan olabilir.
Geceleri uyumanız hiç olmadığı kadar zor olabilir. Eğer uykuya dalabiliyorsanız uyuyabildiğiniz kadar uyuyun çünkü bu günler son sessiz zamanlarınız olabilir.
Bebeğinizin hareketlerine dikkat edin, tekmelerinde bir azalma hissederseniz doktorunuza söyleyin.
37. hafta itibariyle 8-15 arasında kilo almış olmanız beklenir. Çok az bir süreniz kaldı, bu yüzden sadece birkaç kilo almayı hedeflemelisiniz. Unutmayın, ortalama kiloda olan gebelere tavsiye edilen 40 hafta sonunda 11-15 kilo aralığıdır.
37 haftalık gebelikte neler olur?
Mide yanması ve hazımsızlık
Bugünlerde mide yanması daha da kötüleşiyorsa bol bol badem tüketin. Mide yanmanıza evde uygulayabileceğiniz önerimiz ise; bir çay kaşığı balı ılık süte katın veya kuru papaya ile tüketin.
Serviks genişlemesi veya silinme
Doğuma hazırlanmak için, serviksiniz açılacak ve incelecek. Bazı kadınlar için bunlar belli bir periyotta kademeli olarak olur. Ama bazılarında ise bir gecede olabilir. Bunları hissetmeyeceksiniz ama hekiminiz muayene sırasında size açıklayacak.
Varis damarları
Bacaklarınızdaki damarlar harekete geçtiyse, sol tarafınıza dönük uyumaya çalışın, bu dolaşım için en ideal uyuma şeklidir. Ayrıca uzanırken ayaklarınızın altına yastık koyarak yüksekte durmalarını sağlayın. İki pozisyon da kan akışını sağlayacaktır.
Pelvik baskı ve rahatsızlık
Bebeğiniz pelvisinize belinize ve idrar kesenize doğru bastırıyorsa, geçen haftalara göre daha fazla baskı hissedeceksiniz. Eğer gerçekten çok rahatsız hissediyorsanız, karın sargısı alın, bu sizin karnınızın ağırlığını taşımanıza yardımcı olacak, pelvis ve sırtınızdaki baskıyı azaltacak.
Bacak krampları
Eğer geceleri bacak kramplarınız kabusunuz oluyorsa gün içinde daha fazla sıvı tüketmeye ve yeterli derecede kalsiyum ve magnezyum almaya çalışın. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu ihtiyacı, yemenizi önerdiğimiz bademlerden sağlayabilirsiniz. Bunlar bacak kramplarına iyi gelecektir.
Çatlaklar
Karnınız, göğüsleriniz ve belki poponuz eskisinden daha büyük olabilir. Korkmayın, doğumdan sonra beyaz çizgilere dönüşecekler ve bunu annelik onur nişanı olarak taşıyacaksınız.
Dışa fırlayanlar
Haftalar önce içeride olan her şey dışarı fırlamış olabilir, göbek deliğinizden göğüs uçlarınıza kadar. Unutmayın bu değişikliklerin hepsi yenidoğanınıza iyi bakabilmeniz için.
Unutkanlık
Doğuma kadar çok şey hazırlamanız lazım fakat her şeyi unutuyor musunuz? Tamamen normal. Birçok kadın hamileliğinde, özellikle son haftalarda anlam veremedikleri bir unutkanlık yaşadıklarını söyler. Bunun üstesinden gelmek için küçük not kağıtlarını evde görebileceğiniz yerlere asın.
Uyumada zorluk çekmek
Gebelik uykusuzluğu, doğanın anne adayına uykusuz geceleri hazırlamasının en iyi yolu. Ama bebeğiniz doğduktan sonrasını düşünerek gözlerinizi biraz kapatıp uyumayı deneyin. Eğer hala işe gidiyorsanız hafta sonları elinizden geldiğince daha fazla uyumaya, uyuyamıyorsanız da uzanmaya ve dinlenmeye özen gösterin.
***
Şaşırtan gerçekler: Doğum işaretleri
Doğumun ne zaman başlayacağını önceden kestiremezsiniz. Vücudunuz doğum hazırlıklarına doğumdan tam bir ay önce başlar. Doğuma çok az kaldığında bile bunu hissetmeyebilirsiniz.
İşte doğuma son birkaç gün kala olabilecekler:
- Bebeğiniz aşağıya inmekte. Eğer bu ilk doğumunuzsa bebeğinizin gitgide pelvisinizden aşağıya indiğini bilmelisiniz. Bu olurken pelvis bölgesinde bir ağırlık hissedersiniz. Göğüs kafesiniz ise rahatlamaktadır, böylece nefes almanız kolaylaşır.
- Braxton Hicks kasılmalarınız daha sık ve yoğunsa bu da doğuma işaret edebilir.
- Mukus plug (nişan) çıkabilir. Mukus plug vajinal akıntıdaki değişiklik ya da kanamayla dışarıya atılır.
- Suyunuzun gelmesi genelde kasılmalardan sonra olur. Ama bazı kadınlarda kasılmalardan önce su gelir. Bu gerçekleştiğinde artık doğum başladı demektir.
Yanlış alarm mı, gerçekten doğum mu başlıyor?
Bazen gerçek doğum ile basit sancılar birbirlerine karıştırılır. Bunlar daha önceden öngörülemez. Ama gerçek doğumda sancılar ilk başta düzensiz olarak başlasa da daha sonra sistematik bir şekilde olur ve süresi de uzar.
Yanlış alarm durumunda kasılmalarda alt karnınız ağrır. Oysaki gerçek doğumda acı sırtınızda başlar ve alt karnınızı sarar.
Yalancı sancılar da kasılmalar hareketsiz kalınca ya da pozisyon değiştirince geçer. Ama gerçek sancılarınız başladığında şekil değiştirseniz de bunlar geçmez.
***
Hamileliğin 37. Haftası ile ilgili uzman görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 37. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
Beklenen doğum 38 ile 42 gebelik haftası arasındadır. Bebeklerin yüzde doksanı, 39’uncu haftaya kadar doğmuş oluyor.
Bebeğimiz 37. haftada 50 cm ve 3000 gram civarındadır.
Artık akciğerleri olgunlaştı. Sürfaktan maddesi üretimini maksimuma çıkardı.
Gebelik süresinde olan bebeğin cildini kaplayan lanugo tüyleri döküldü. Bazen yeni doğanlarda sırt ve omuz bölgelerinde görülebilir.
Anne karnında gelişimini tamamlayan bebek artık her an gelmek için işaret verebilir. Bu dönemde 40. haftaya kadar kaldığı süreçte sadece doğum kilosunu tamamlar.
Bebeklerde kemikleşme ve kemiklerde sertleşme anne karnında tamamlanmaz. Bebeklerin kemikleri daha yumuşaktır ve vücutları daha elastiktir. Doğum kanalından geçerken zarar görmeden esneyerek çıkmalarına yardımcı olur.
Bebeğin başının kemik pelvis içine yerleşmiş olması gebenin denge merkezini değiştirmekte ve yürüme zorluklarına neden olmaktadır.
Annelerin bu dönemde günlük bebek hareketlerine dikkat etmesi gerekir. Hareketlerde azalma hissettikleri dönemde şekerli meyve suyu içip sol yan pozisyonda dinlenmeli ve bebeğin hareketlerini saymaları gerekir. Bir önceki güne göre fetal hareketlerde yarı yarıya azalma hissedilirse doktora gidilmesi gerekir.
YORUMLAR