X

Hamileliğin 22. haftasında bebeğiniz


Bebeğiniz 26-28 cm uzunluğuna ve 500 gram ağırlığa ulaşmış durumda. Bu haftadan sonra, şimdiye kadar olduğundan hızlı büyüyecek, on günde 100 gr kadar alması beklenecek.


Kaşları ve saçları iyice belirginleşmeye başlayan 22 haftalık bebeğin beyin dokusu ve iç organları da hızla gelişmeye devam ediyor. Kız bebeklerde rahim, oluşumunu tamamlayıp gelişim dönemine geçiyor. Erkeklerde ise testisler karın içinden torbaya geçmeye başlıyor. Ultrasonografide bebeğin göz hareketleri de artık rahatlıkla izlenebiliyor.


Bebeğin elleri ve ayakları da artık oldukça aktif. Yine bir ultrason görüntülemesi esnasında bebeğinizin parmağını emdiğini görmeniz bile mümkün!





22 haftalık bebek görüntüsü:






Hamileliğin 22. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


Bebeğiniz büyüyor, ve dolayısıyla ihtiyaçları da artıyor. Gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineralleri alabileceği tek kaynak var, annesi... Bu dönemde bebeğin artan ihtiyaçları dolayısıyla, beslenmenize ve aldığınız takviyelere daha çok dikkat etmeniz gerekiyor.


Hamilelikte demir eksikliği


20. haftadan sonra bebeğin demir ihtiyacı da arttığından, birçok hamilede demir eksikliği görülebiliyor. Eğer aşırı halsizlik, yorgunluk ve solgunluk gibi şikayetleriniz varsa, doktorunuz demir seviyenizi ölçmek isteyebilir. Ama demir eksikliği teşhisi konulursa da endişelenmeyin. Basit takviye kapsülleriyle ya da bolca yeşil yapraklı sebze tüketerek demir ihtiyacınızı karşılamanız mümkün.


Annede ortaya çıkan kansızlık halsizliğe, yorgunluğa, çarpıntıya neden olabilir. Saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları da genellikle vitamin ve mineral eksikliğinin belirtileri olarak ortaya çıkar.


Hamilelikte demir eksikliğinden kaçınmak için:


Kırmızı et, bakliyat ve yeşil yapraklı sebze-yeşillik yemeye özen gösterilmeli

20. haftadan sonra demir eksikliği teşhisi konulduysa demir içerikli takviyeler kullanılmalı

Bebeğin kalp ve beyin gelişimini de destekleyecek balıkları da haftada bir kez tüketmeli. Dip balıkları, midye, kalamar gibi deniz ürünleri tercih edilmemelidir. Eğer gebenin balık tüketiminde problem varsa, yiyemiyorsa veya alerjik durum söz konusu ise bu defa omega3 ihtiva eden balık tabletleri önerilmektedir.






Gebelikte artmış karın içi basıncı ve alınan kilolar aynı zamanda uzun süreli yorucu ayakta kalarak yapılan işler bacaklarda varis oluşumunu bu haftalarda daha çok artırabilir.





Beslenmedeki eksiklikler özellikle kalsiyum ve magnezyum eksiklikleri ve ardından artmış fosfor düzeyi ile gebelerde bacak krampları ortaya çıkar. Bu krampları rahatlatmak amacıyla magnezyum ve kalsiyum tabletleri önerilmeli ve bu minerallerde zengin gıdalar önerilmelidir. Fosfor en çok hayvansal proteinlerde mevcuttur.



Hamilelikte ödem

Bu dönemde ayak bileklerinde ve ayaklarda ödem denilen şişmeler oluşabilir. Bu beslenmedeki dikkatsizlik (fazla tuzlu, baharatlı gıdalar) ya dauzun süreli ayakta durmaktan oluşan yorgunluklardan kaynaklanabilir.



22. haftada hangi testler yapılır?

Bu döneme kadar düzenli doktor kontrolünde olan gebeler gerekli tarama testlerini yaptırmışlardır. Özellikle 20–22. gebelik haftalarında bebeklerin iç organ gelişimi tamamlandığından dolayı herhangi bir gelişim kusuru olup olmadığının değerlendirilmesi için ayrıntılı, 2. düzey ultrasonografiye girmeleri gerekmektedir. Gebeliğin ilk dönemlerinden beri ultrasonografi ve tarama testlerinde herhangi bir sorun yaşamamış olan gebelere 20–22 haftalar arası perinatoloji ultrasonografisi önerilir. Bu ayrıntılı ultrasonografide bebeğin iç organları tek tek incelenir, kalbe eko yapılır.


Plesenta incelenip doppler ile akımlara bakılır. Sonradan oluşabilecek sıkıntılar açısından tetkikte bulunulabilir. Amnioz mayi değerlendirilip, göbek kordonundaki gelişim ve akım bakılır.


Annenin rahmini besleyen uterin arter denilen damarlardaki akım incelenir. Rahim ve yumurtalıklarda olabilen gebelik dışı oluşumlar tespit edilebilir.