X

Hamileliğin 40. haftasında bebeğiniz

Bebeğiniz tahminen 2.70 ve 4 kilo arasında ve uzunluğu da 48 ve 55 cm arasında (tabiî ki çoğu sağlıklı çocuk bu ölçülerden aşağıda veya yukarıda olabilir). Kafatası kemiklerinin henüz kaynamamış olduğundan bebek doğum esnasında doğum kanalından kolayca çıkabilir. Cildinin altında onu rahim dışına çıktığında vücut ısısını ayarlayacak yeterinde yağ var (birazda stok yaptığınız o tatlı kıyafetler ve örtülerin desteği ile daha kolay ısınacaktır).


Plasentanız onun ilk altı ayında enfeksiyonlarla savaşabilmesi için hala antikor üretiyor. Ve eğer emzirmeyi düşünüyorsanız, sütünüz bebeğinizin savunma sistemini geliştirebilmesi için daha çok antikor verecek.



40 haftalık bebeğin görüntüsü:




Hamileliğin 40. haftasında annede meydana gelen değişiklikler

Vücudunuz doğumun ne zaman olacağını nasıl biliyor? Bebeğiniz hamileliğinizin 38-42. haftaları arasında bir zamanda doğacaktır. Sadece tek bir olay garanti edilemez, o da suyunuzun doğumdan önce gelmesi (bebeğinizin 9 ay boyunca yaşamını sürdürdüğü amniyotik sıvıyı tutan zarın çatlamasına bağlı olarak).


Filmlerde gördüğünüzün aksine çok az kadın halk içinde suyunun geldiğini görür. Gerçekte bebek bekleyen annelerin %85’inden fazlası doğumhaneye zarları hiçbir şekilde zarar görmemişken girer. Eğer bir sızıntıyla karşılaşırsanız bu büyük bir sıçramadan çok yavaş sızıntı şeklinde olacaktır.


Ortalama bir kadın için 40 hafta gebelikte tavsiye edilen ve alınan ortalama 11 ile 15 kilodur. Eğer çok zayıfsanız tavsiye edilen aralıkta 18-20 kilo almış olabilirsiniz.






Hayatınız

Aylar süren beklemeden sonra, doğum tarihi çok yakın ve siz hala hamilesiniz! Ama belki de doğum o kadar da gecikmemiştir, çünkü bazen yumurtlama günleri yanlış hesaplanabiliyor. Gün doğru hesaplanmış olsa bile hiçbir neden olmaksızın doğumuz gecikebilir.


Henüz gebelik sonrası döneme girmenize bir kaç hafta var. Ama hamileliğinizin normal bir şekilde geliştiğinden emin olmak için doktorunuz bazı şeylere dikkat edecektir.


• Bebeğinizin ultrasondan hareketlerine bakılır, kasları ve solunum hareketleri ve amniyotik sıvı oranı gözden geçirilir.


• NST (non stress test) de bebeğinizin kalp atışlarını ve rahim kasılmalarını ölçerek bebeğin durumu hakkında bilgi verir, hafif de olsa düzenli kasılmalarınız varsa bunun tespit edilmesini sağlar.




• Doktorunuz ayrıca rahminizin açıklığını kontrol edecektir.




Sık Braxton Hicks kasılmaları

Bu kasılmaların Braxton Hicks kasılması veya doğum kasılması olup olmadığını merak ediyorsunuz. Eğer değilse sıklığı ve önemi artar veya eğer yürürken azalıyorsa veya pozisyon değiştirdiğinizde ağrı hissi geçiyorsa, bunlar sadece egzersiz kasılmalarıdır.



Fetal hareketlerde düşüş

Bebeğinizin hareketleri yavaşlamış olsa da, içeride hala hareket ediyor. Ne kadar hareket normal? Bir saat içinde 10’ar tane çarpma, kıpırdama veya dönme olması gerekir.


Mide ekşimesi ve hazımsızlık

Son günlerde mide ekşimeniz daha şiddeli olabilir. Bu arada biraz rahatlamak için yemeklerden sonra sakız çiğneyin.


Serviksin (rahim ağzının) genişlemesi ve incelmesi

Siz serviksin açıldığını ya da inceldiğini hissetmeyeceksiniz ama büyük olasıklıkla bunlar bu hafta olacak. Genişleme santimlerle, silinmesi ise yüzdeliklerle ölçülür; dahili bir muayeneden sonra hekiminiz muhtemelen size ölçüleri verecektir. Serviks genişlemeye ve yok olmaya aktif doğum sırasında ve öncesinde de dahil olmak üzere devam edecektir.


İshal ve mide bulantısı

Bağırsaklarınız hamileliğiniz boyunca darbe almaya devam edecek ve gözüken o ki bir uçtan bir uca gidecek yani ya gevşek ya da ağır işleyecek. Bu hafta gevşeyen bağırsak hareketleri doğumun eli kulağında olduğunun işareti olabilir.


Pelvise baskı ve rahatsızlık

Eğer bebeğiniz bu hafta aşağı indiyse, küçük kafası leğeninize ve idrar kesenize baskı yapıyor olabilir. Eğer zamanınız varsa, sertifikalı doğum öncesi masaj terapistinden randevu alın, bu sizi rahatlatacaktır.


Bacak krampları

Kimse bacaklarınızdaki bu spazmların nedenini bilemez, büyük ihtimalle hamilelik kilosunu sanki son hafta taşıyormuşçasına daha da yoğun hissettiğinizden bacaklarınızın bu denli etkilenmesi çok normal. Bir spazm etkilediğinde bileklerinizi parmak uçlarınızı tekrar baldırınıza doğru gevşetin, bu size yardımcı olacaktır.


Uyumada zorluk çekmek

Uyumanıza yardımcı olacak çaylar veya bitkisel haplar yerine eşinizin bir masajı sizi rahatlatmaya yetecektir.


Halsizlik veya enerji fazlalığı

Enerji seviyelerindeki düşüş bu hafta çok olacak. Belki annelik içgüdüleriniz sizi vuracak veya belkide aniden televizyonun karşısında kendinizi uyuklarken bulacaksınız.