Hamileliğin 8. haftası itibariyle artık 2 ayınızı tamamladınız! Erken hamilelik belirtilerinizin gün geçtikçe azalmaya başladığını fark ederken bebeğiniz de tüm hızıyla gelişimini sürdürüyor. Bu haftalarda en çok beyin gelişiminde ilerleme görülür, öyle ki bebeğiniz bir süre sonra uzuvlarını hareket ettirebilmeye başlayacak.
Hamileliğin 8. haftasında bebeğin durumu
8 haftalık bebeğin boyu 10 ile 13 milimetre civarındadır ve ağırlığı da yaklaşık 1 gramdır. Geçtiğimiz haftalarda vücudunun yanında tomurcuklanan el ve ayakları bu hafta perdeli yapılar şeklinde oluşmaya başlamıştır. Beyin gelişimi hızlı bir şekilde devam ederken kafası hala vücudunun en büyük yeri. İç organ gelişimi de düzenli olarak devam edecek, öncelikle dalak ve karaciğeri gövdesindeki yerini almaya başladı. Tüm vücudunda olduğu gibi, yüzünde de kemikler ve kıkırdaklar yavaş yavaş oluşuyor, kulak kepçesi, ağız boşluğu ve damağı belirginleşiyor.
8 haftalık bebeğin görüntüsü:
Hamileliğin 8. haftasında annede meydana gelen değişimler
Göğüsleriniz eski sütyenlerinize sığmıyorsa şaşırmayın! Hormon seviyelerinizin artması, meme büyüklüğünüzü de etkiliyor. Ayrıca bedeniniz süt vermeye de hazırlandığından, laktasyondan sorumlu hormonlar memelerinizin git gide büyümesine neden oluyor. Ayrıca areola (meme ucunun çevresindeki kahverengi alan) da normalden daha koyu gözükmeye başlayabilir. Hamilelik döneminde vücudun çeşitli yerlerinde görülebilen bu koyulukların sebebi, melanin hormonudur. Bu hormon cildinizdeki pigmentasyonu arttırarak halihazırda biraz koyu olan bölgelerin daha koyu gözükmesine sebep olabilir. Endişelenmeyin, birçoğu genellikle hamilelikten sonra kaybolur, ancak meme uçlarınızdaki koyulaşmalar ve değişimler, muhtemelen emzirmeye devam ettikçe sürecek.
Rahminiz hamile kalmadan önceki halinin iki katı kadar oldu ancak hala karnınızın belirginleşmesi mümkün değildir. Karnınızın büyüdüğünü hissediyorsanız, bunun sebeplerinden biri de bağırsaklarınızdaki gerginlik olabilir. Rahminizin yaptığı baskı, yükselen hormonlarınız nedeniyle değişen dokularınız nedeniyle sindirim sisteminizde sorunlar yaşıyor olmanız tamamen doğaldır. Şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi sorunlardan kaçınmak için beslenmenize bol yeşil yapraklı ve lifli gıdaları dahil etmeye çalışın ve mutlaka bol su tüketin. Hamileliğiniz boyunca yapabileceğiniz hafif egzersizler de sindirim sorunlarınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
İlk haftalardaki yorgunluk, mide bulantıları gibi belirtiler 8. haftada azalmaya başlasa da, hala kendinizi çok enerjik hissetmiyor olmanız çok normal. Geceleri sık sık tuvalete kalkmak, yorgunluğunuzu alacak güzel ve deliksiz bir uyku çekmenize engel oluyor olabilir. Endişelenmeyin. 15-20 dakikalık hafif yürüyüşler, ilk üç aylık dönemde (ilk trimesterde) yorgunluk şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Mümkün olduğunca stresten uzak durun ve fırsat buldukça dinlenin.
Hamileliğin 8. haftasında doktorunuzla görüşmeniz de faydalı olabilir zira hamileliğin ilk haftalarında yaptırılması tavsiye edilen testleri yaptırmanız gerekebilir. Herhangi bir tiroit sorununuzun olup olmadığıın görmek için tiroit testi, rahim ağzı taraması olarak bilinen smear testi, herhangi bir vitamin ya da mineral eksiğinizin olup olmadığını tespit etmek için yaptırılan rutin biyokimya testleri yapılarak hamileliğin ilk haftalarında herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenmeniz önemlidir. Bebeğinizin gelişimi ile ilgili yapılacak testler için kadın doğum uzmanları genellikle 11. haftaya kadar beklemeyi öngörürler. Hangi testi ne zaman yaptırmanız gerekeceğini doktorunuza sormanız en iyisidir.
***
Hamileliğin 8. haftası ile ilgili uzman görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 8. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
“Bebeğin beyin dokusu hızlı olarak gelişimine devam eder. Beyinde kas hareketlerinin oluşumunu kontrol eden bölge fonksiyon görmeye başlar.
İç organlardan dalak ve karaciğer gelişimi başlar. Artık karaciğer karın içinde belli bir yer tutmaya başlar.
Bebeğin beyin dokusunda iç salgı bezi olan hipofiz oluşmaya başladığından dolayı bebeğin cinsiyeti henüz belli olmamasına rağmen artık kız veya erkek olarak ayrımlaşmaya başlar.
Ayak ve eller artık net görülmeye başlar. Bacak ve dirsek bölümleri oluşmuştur.
Kıkırdak ve kemik oluşumu bu haftada devam ederken kulak kepçesi, ağız, üst dudak ve damak oluşumu başlamıştır.
Kalbin 4 odacığı oluşur iken kan dolaşımı başlar ve bu dönemde ultrasonografi ile bakıldığında fetüs kalp atımları 140-150 / dk hızla duyulur.
Bebekte çok hızlı ve düzenli ve bir o kadar da karmaşık, mükemmel bir gelişim süreci vardır. Bu gelişim süreci öncelikle beyin dokusunun gelişimiyle başlayıp belli bir sırada devam eder. Bu gelişim baştan makata doğru olur. Tıbbi olarak setalokaudal gelişim denir.
Bebek anne karnında karmaşık bir ortamda gelişir. Besinsel açıdan direkt olarak anneye bağımlıdır. Bebeğin gelişim döneminde ortaya çıkan tüm olumsuz faktörler gelişimi olumsuz etkiler. Genetik hastalıklar, annenin beslenme bozuklukları, eş zamanlı annedeki mevcut hastalıklar, annenin kötü alışkanlıkları, yaşam şartları ve stres, özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında çok etkilidir.
Bebeğin gelişimi ultrasonografi ile takip edilir. X ışını içermediğinden dolayı gebelikte herhangi bir sakıncası yoktur.”
YORUMLAR