HT Hayat Anasayfa Gebeliğin 30. Haftasında Neler Oluyor? | Hamilelik

Hamileliğin 30. haftasında bebeğiniz


Bebeğinizin boyu yaklaşık 40 cm ve kilosu da artık yaklaşık 1 kg 300 gram. Amniyotik sıvı bebeğinizin etrafında onu çevreliyor. Ama o büyüyüp rahminizde daha çok yer kaplamaya başladıkça amniyotik sıvı oranı azalacak. Karnınızın genişleyen ölçüsü bebeğinizin her gün büyüdüğüne dair belirgin bir ipucu! Aynı zamanda küçük dahiniz artık o kadar akıllı ki kendi vücut ısısını ayarlayabiliyor ve şimdiye kadar onu sıcak tutan küçük tüylerini dökmeye başlıyor. Görme yeteneği gelişmekte ama hala çok keskin değil. Zaten doğduktan sonra bile günün büyük bir bölümünde gözlerini kapalı tutacaktır.


Gözlerini açtığında da ışıktaki değişime cevap verecektir ama görüş açısı %5 olacaktır. Yani sadece çok yakınındaki objeleri fark edecektir. Göz gelişimi 2 yaşını bitirmesine kadar sürecek.


Bebeğinizin her gün hareket etmesini bekleyebilirsiniz bazen bir yumruk veya vuruş (içerideki boksörünüz gün geçtikçe güçleşiyor), bazen bir yuvarlanma veya esnemeyle. Üstelik yemek yedikten ve birşeyler içtikten sonra uzandığınızda daha fazla hareket edecektir.



Hamileliğin 30. haftasında bebeğin görüntüsü:





Hamileliğin 30. haftasında meydana gelen değişiklikler


Gebeliğin 30. haftasında 9 kilo kadar almış olmanız beklenir. Önümüzdeki on hafta boyunca 4 ila 6 kilo daha alabilirsiniz. Size tavsiye edilen kiloda kalmak için beslenmenize ve hareket etmeye özen göstermelisiniz.


Hamilelikte mide yanması neden olur?

Bu haftada görülen en belirgin belirtilerden biri de mide yanması/ekşimesidir. Doğumunuza hazırlanan bedeninizde kasların gevşemesini sağlayan hamilelik hormonları salgılanıyor ve pelvik kaslarınız gevşemeyi öğrenirken, bir tür yan etki olarak, bazen yemek borusunu mideden ayıran kaslar da bu hormonlardan etkilenebiliyor. Yiyip içtiklerinizin boğazınıza doğru çıktığını hissediyor olmanız bu yüzden.



Büyüyen rahminiz sizi nasıl etkiliyor?

Sadece daha ağır olduğunuz için değil, ayrıca karnınızın büyümesi nedeniyle ağırlık merkeziniz değişmiştir. Hormonal değişikliklerden dolayı, "bağlarınız" daha gevşektir ve eklemleriniz gevşemiştir. Tüm bunlar da dengenizi etkiler. Bu bağlardaki gevşemeden dolayı geçici olarak ayaklarınız büyümüş olabilir, normalde giydiğinizden daha büyük bir numarada bir ayakkabı alabilirsiniz.


Rahminiz genişledikçe makata daha çok baskı yapar bu da kas kontrolünü güçsüzleştirir ve gazın kontrolsüzce geçişini sağlar. Kabızlıktan kaçınmak için bol bol su için.


Genişleyen rahminiz mideye ve bağırsaklara baskı yapıyor, bu hafta önümüzdeki haftalarda da karın şişkinliğini biraz daha fazla hissedebilirsiniz. Küçük porsiyonlar halinde ve sık sık yiyin. Sindirim sisteminize aşırı yükleme yapmaktan kaçının.




Hamilelikte baş dönmesi

Bu bilinen bir hamilelik belirtisidir ama hekiminize belirtmekte fayda var (özellikle eğer bayılıyorsanız). Baş dönmesini uzanarak ve ayağınız olabildiğince yukarı kaldırarak geçirebilirsiniz.


Hamilelikte dişeti kanamaları

Diş etleriniz şişmiş, iltihaplanmış ve hatta kanıyor olabilir. Buna rağmen kanayan diş etleri çok bilinir (ve muhtemelen doğumdan sonra gider), diş ve diş etlerinize özel ilgi gösterin ve günde iki kere fırçalamaya özen gösterin.





Hamilelik çatlakları

Genişleyen bedeninize uyum sağlamak için genişleyen cildinizde (hamilelerin %90'ı yaşar bunu) artık pembe çatlaklar görmeye başlayabilirsiniz. Çatlaklar için mucize bir kür yok, bu yüzden onları kaybedeceğini söyleyen çok pahalı kremlere servet harcamayın. Kremler her zaman kaşınan belinizi rahatlatacaktır. Bunun dışında cildinizin esnekliğini ve nemini korumasına yardımcı olacak hindistancevizi yağı ya da kakao yağı gibi ürünleri kullanabilirsiniz.


Hamilelikte ayakların ve bileklerin şişmesi

Hamile kadınların %75' şişkin bilek ve ayaklarından şikayet eder. Rahat ayakkabılar giymenin ötesinde ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra rahat terliklerinizi giyerek ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz. Bunu hak ediyorsunuz! Ayrıca hafif bir ayak masajı, ılık tuzlu suda dinlendirme, rahatlatıcı aromaterapik yağlar da ayaklarınızdaki şikayetleri azaltmanıza yardımcı olabilir.


Yorgunluk

İkinci üç aylık döneminiz geçti. Büyüyen bebeğiniz vücudunuza daha fazla ağırlık veriyor ve uykusuzluk gün boyu takatinizin kalmamasına neden oluyor. Şimdi yardım isteme zamanı (doğurduktan sonra işe yarayacak bir yetenek!) Özellikle çok zor bir şey yaptıktan sonra.


Bu günlerde özellikle uyumakta sorun çekiyorsanız kendinizi yorgun hissediyor olabilirsiniz.



***


Hamileliğin 30. haftası ile ilgili uzman görüşü

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 30. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


“Annelerde büyümüş rahim ve ağırlaşmaya başlayan bebeğimizin ortaya çıkardığı bir takım sorunlar olabilir. Bel, sırt, kalça eklemlerinde ağrı, oturma ve kalkmada zorluk, yatış pozisyonunda sıkıntı ve uykuya geçmede zorlanmalar olabilir. Bu dönemde yapılan kısa mesafeli yürüyüşler, uzman eşliğinde yapılan gebelik egzersizleri bu şikâyetleri biraz rahatlatacaktır. Hem bedensel hem de zihinsel rahatlamaya ihtiyaç vardır. Bol sıvı gıdaların tüketilmesi ve düzenli kilo alımı gebeyi psikolojik olarak da rahatlatır. Geceleri özellikle sol yan pozisyonunda yatmak, anne ve bebek için daha sağlıklıdır. Geceleri yatakta çok dönen gebelere destekleyici yastık önerilebilir. Hızlı kilo alımı ve tuzlu gıdaların tüketilmesini azaltarak vücutta ortaya çıkacak ödem ve şişmeler de azaltılır. Dinlenme pozisyonunda ayaklar uzatılmalıdır. Bu haftalarda günde 4–5 kez olan, doğuma hazırlık ağrıları da denilen rahim kasılmaları olabilir. Bu kasılmalar bu dönemde gebede ağrı olarak hissedilmez. Gün içinde çok tekrarlayan kasılma ve ağrı olarak hissedilir olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Erken doğumun sinyalleri olabilir.”



Hamileliğin 30. haftasında psikolojiniz

Rahatsız edici semptomlar ve hormonal değişikliklerinizin birleşmesinden dolayı duygusal durumunuz sürekli değişmekte olabilir. Doğum hakkında ya da ilerideki ebeveynliğiniz hakkında endişe duymanız da oldukça normal.


Hemen her anne, yaklaşan doğum deneyimi ile ilgili kaygılar yaşayabilir. İşte en sık duyulan doğum korkuları:


“Bu acıyla başa çıkamayacağım”

Pam England’ın dediği gibi, doğum zor bir şeydir. Ve siz bunu yine de yapabilirsiniz!

Doğumdaki acıyla baş etmekte zorlanacağınıza dair kaygılarınız varsa, yapabileceğiniz en iyi şey bir doğuma hazırlık sınıfına katılmak ya da bir doula ile çalışmak olacaktır. Doğum sancıları bebeğinizi dünyaya getirebilmeniz için ihtiyaç duyduğunuz kasılmalardır ve biraz bakış açınızı değiştirip, biraz da hazırlık yaparsanız onlarla baş etmeniz düşündüğünüz kadar zor olmayabilir.


“Hastaneye zamanında yetişemeyeceğim”

Evde acil doğum, özellikle ilk bebeklerde oldukça sıra dışıdır, olasılığı çok düşüktür. Doğumun başlama işaretleri genellikle yavaş yavaş gelir ve sizin kendinizi ve bebeğinizi gözlemleme şansınız olur. Dünyanın birçok yerinde doktorlar, sancılar 5 dakikada bir gelmeye başlayana kadar anne adaylarına evde kalmalarını öneriyor. Suyunuz geldi diye filmlerdeki gibi üç dakika içinde doğuracaksınız diye bir şey yok!


“Doğum sırasında büyük tuvaletimi yaparsam?”

Pek çok kadın doğum sırasında büyük tuvaletlerini yapmaktan korkar. İnanması zor olsa da eğer bu olursa size kimse gülmeyecektir, oldukça normal birşeydir. Siz bunu fark etmeden sağlık ekibiniz gereken temizliği yapacaktır. Hem zaten, ıkınarak bebeğinizi dışarı çıkarmaya çalıştığınız esnada böyle küçük detaylar büyük ihtimalle aklınıza gelmeyecektir!









YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Salam hamile qadin hansi terefe yatmali nece yatsa rahat olar zehmet olmasa
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30 haftalık oldum çok şükür oglumuz oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Alt tarafınizdaki ağrılar enfeksyon dan kaynaklı olabilir test yaptrmkata fayda var
    CEVAPLA
  • Misafir 29haftalık doktura gittin kordum bacak arasında cinsiyetin bilmedim acaban ne dir kiz erkekmi
    CEVAPLA
  • Misafir Çok çişim.geliyor dk başı tutamıyorum 30. Hafra
    CEVAPLA
  • Misafir 30 haftalık hamileyim karnınmn alt kısmı çok ağrıyor normalmı
    CEVAPLA
  • Misafir 31 haftade doglan cocuq yaşaya bilərmi
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar Ben 30 hafda 6 gnluk hamileyim asagi bolgemde cok agrilarim oluyor bi korkusu varmint?
    CEVAPLA
  • Misafir merhabalar ben bugün 30.cu haftama girdim ve arada afedersiniz aşağı bölgeye baskı yapıyor acaba bi sakıncası olur mu bu konu hakkında bilgiledirirseniz sevinirim.
    CEVAPLA
  • Misafir 30 hafta hamileyim gece ystarkan donemiyorum neden
    CEVAPLA
  • Misafir bebek anne karında nasıl ters duner
    CEVAPLA
  • Misafir Sancilar cox olur hamilelikde bu nedendir
    CEVAPLA
  • Misafir Facebook
    CEVAPLA
  • Misafir Evrt
    CEVAPLA
  • Misafir Son adet tarihim 21 mayis 2016 herhangi bi test yatirmadim hala adet olmadım hamile olma riski çok mu yüksek ne yapmaliyim
    CEVAPLA
  • Misafir cok gecmiş anne oluyoasunuz
    CEVAPLA
  • Misafir bence hami̇le dei̇lsi̇n daha 7 gün geçmi̇ş
    CEVAPLA
  • Misafir Allah'tan iiste erkek çocuğunu siteden değil
    CEVAPLA
  • Misafir 30 haftalık hamileyim kasiklarim agriyo doktor erken dogum dedi ama daha kücuk yaşarmı dogarsa niye bukadar kasik agrim var yardim edermisiniz
    CEVAPLA
  • Misafir 6 hazir and 2016 pazartesi gunu adet oldum ve adetim 7 gun suruyor adetim bitti ve 2 veya 3 gun sonra esimle birlikte oldum hamile olabilirmiyim adetim 2 ay duzenli oluyor 2 ay duzensiz bu adet oldugum duzensizdi.
    CEVAPLA
  • Misafir Ben yeni evliyim bu sene 1 sahne olcak fakat eşim ve ben çocuk istiyoruz rakamdan önce en adet oldum ve aradan 3 hafta geçti en son ilişkinizde sonrada olmadım acaba hamile kalma olsagim var mı
    CEVAPLA
  • Misafir Slm benim 2 kızım var erkek çocuk sahibi nasıl olabilirim
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30-31 heftelik hamileyim cook agrilarim var sancilar tutup tutup birakiyo karnim iyice awagi inmiw aciliwimda var doktorumda erken dogum yapabilirim erken dogum olmasin diye dermanlar iyneler filan oluyo.cok rahatsizim dogulursa yawarmi yoksa risk varmi diye?((((
    CEVAPLA
  • Misafir 30. Haftaya bugün girdik.. afedersiniz alt tarafım yedinden cıkacak gibi oluyor.. normal midir? Adım attıkça kemiklerim yerinden çıkacak gibi oluyor
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30 haftalik gebeyim geçen hafta iki gün karın ağrım oldu 5 10 dk arayla 3 ve 4 ağrı çektim ama bu hafta öyle bi şikayetim yok acaba erken doğumun işareti mi
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30 haftalık hamileyim midem aşırı yanıyor bide çok bebeğin çok hareketli olması normalmi
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 29 haftalik ebeyim pazartesi 30 a girecegz.asiri bulantim var normal mi
    CEVAPLA
  • Misafir Bendesşu an 30 haftalik hamileyim halsizlik başaağrısı var normal mi ?
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde öyleydi artık hareketlerini yukarda hissediyorum allah bebislerimizi bize bağıslasın
    CEVAPLA
  • Misafir Bende
    CEVAPLA
  • Misafir Meraba bende 30 hafta 2günlük hamileyim bebegimin nası asagıda bel be kasık agrım cok benimle aynı olan varmı acaba ilk dogumum erken oldu xok korkuyorum yine erken olcak diye
    CEVAPLA
  • Misafir 30 haftalık hamileyim bebeğimi bazen hissetmiyorum arada bir hareketlerini hissediyorum bu erken doğuma sebebiyet verirmi acaba
    CEVAPLA
  • Misafir Insallah sag saglim bebeyimize kavusuruz.Amin
    CEVAPLA
  • Misafir Salam mende 30 heftelik hamileyem cox sukur ALLAH'ima her sey yolundadi ALLAH hamimizin komeyi olsun
    CEVAPLA
  • Misafir 30cu haftadayim bebeyimle herwey normal ama bir defa cift dolanmasi var.ne etmeliyim?
    CEVAPLA
  • Misafir Teşekürller
    CEVAPLA
  • Misafir Önerebilceginiz hastane ve doktor varmı?şimdiden teşekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir 30 haftalık hamileyim, kızımı epidural normal doğum ile yaptım , allah nasib ederse şimdi oğlumuda aynı şekilde doğuracağım. sizlere tavsiyem kötü doğum hikayelerini hiç dinlemeyin bile, beyninizde hep olumlu düşünün. ben doğumhanede dedim ki bi iğne acısına bile dayanamıyorum , nasıl çıkacak bu çocuk !!! derken kendimi motive ettim , sen yaparsın , çocuğun için 5 dk dayan falan derken 2-3 ıkınmada çıktı bebek :-) epidural olmadan evet zor olurdu ama benim size tavsiyem iyi bir hastane, iyi bir doktor ve kesinlikle epidural ! , herkese hayırlı doğumlar inşallah :-)
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde oyle ne yapma gerekiyor
    CEVAPLA
  • Misafir 30 haftadayım sırt Ağrı'sı yasıyorum bir haftadır onun dışında ıyıyım çok şükür
    CEVAPLA
  • Misafir Kaçincı haftada normal dogum olur
    CEVAPLA
  • Misafir 30 haftadayim bebegim. 1 hafta geride erken dogum riskim var 30 haftada olmama ragmen kilosu 1.200gr
    CEVAPLA
  • Misafir 30 hafta hamileyim ultrasonda erken dogum riski var dedi cok endiseliyim. oksijen ilaci kullaniyorum
    CEVAPLA
  • Misafir kafam karıştı ek bulgularda amn de uzunluğu 45 mm deniliyor 30 haftalığım bu çokmu kısa anlamına geliyor yarın doky-tura gidicem
    CEVAPLA
  • Misafir bebeğe gece uyurken bilmeden zarar vermek mümkün mü? örneğin yan yatarken ezilir diye çok korkuyorum ben :( bugün de çok az hareket etti 30 haftalık olmamıza rağmen çok korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30 haftalık hamıleyım 3 cu bebeyım ama cok endıselıyım ve korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Bende ilk hamileliği 30 haftalık bende korkmuyorum allahın izni ile kolay olur
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30 haftalık hamıleyı,m baxen dogurmaktan korkuyorum bazende onu hayırlısıyla kucagma alcam dıye sevınıyorum o korkumu bıraz yenıyo allah hayırlı dogumlar nasıp etsın herkese
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 30 haftalık hamıleyım ıkıncı hamılelıgım ılkı sezeryandı ıyı gectı bundada korkmuyorum ınsallah allah ın ıznıyle hepımız kucagımıza alırız
    CEVAPLA
  • Misafir bende 30 haftalik hamileyim bi kizim olucak inşallah ilk gebeliğim. doğumdan hic ama hic korkmuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 21 yasindaki anne merhaba.bende 30 haftalik hamileyim.korku hepimizde var ama hununla vakit harcama.iyle ya da böyle su akacak yolunu bulacak.1 günün zoruna bakar.9 ay tasiyoruz ee bir gunde sikariz disimizi:) yaninda b iri olsa tabi iyi olurdu ama sen once allaha sonra kendi iradene emanetsin:)
    CEVAPLA
  • Misafir bende 30 haftalık gebeyim 21 yaşındayım ve ilk dogumum olucak çok korkuyorum hayırlısıyla oglumu kucagıma alsaydım başka bişey istemiyorum hiç anlamıyorum su nedir agrı nedir bebegin geldigini nasıl anlıycam bu yüzden çok endişeliyim annemde yok kime sorsam hepsi ayrı bişey söylüyo kafam çok karışık ve çok endişeliyim
    CEVAPLA
  • Misafir tessekkurler
    CEVAPLA
  • Misafir 30
    CEVAPLA
  • Misafir 2.gebeliğim başıma neler geleceğini biliyorum ilk kızımda normal doğum oldu bunuda normal dedi doktor şu an 30 haftalık ve inanın ilk doğumumda da doktor ne dediyse yaptm çocuk doğunca doktor süperdi çok güzel doğurdun :)dedi tek tavsiyem sakın korkmayın sakin bi şakilde doktor ne derse yapın ve en büyük terapi olan dua edin bol bol ve ufak tefek şeylere takılıp canınızı sıkmayın allah sağlıklı sıhatli bebişler versn yardımcımız olsun
    CEVAPLA
  • Misafir doğum korkum cok var
    CEVAPLA
  • Misafir gerçekten piskolojikman çok kötü durumdaydım erken doğum korkusuyla biraz rahatladım teşekkür ederim
    CEVAPLA
  • Misafir teşekkür ler
    CEVAPLA
  • Misafir bılgılernz benı cok tatmın ettı teskrler
    CEVAPLA
  • Misafir bilginiz için teşşekkürler...
    CEVAPLA
  • Misafir bil
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.