X

Yeni doğan bir bebek için en ideal besin, anne sütüdür. Anne sütü; en doğal ve taze besindir. Kolay sindirilir ve de anneyle bebeğin özel bir sevgi bağı kurmasını sağlar. Ama bazen annenin sütü bebeğe yeterli gelmeyebilir. Bu dönemde anneler, beslenmelerine dikkat ederek sütün miktar ve kalitesini artırabilirler.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık döneminde en çok merak edilenleri açıkladı.


Anneler nasıl beslenmeli?

Emzirirken salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimlerine ek sayılmalıdır. Bu nedenle, gebelikte olduğu gibi emzirirken beslenmenin de 2 amacı vardır. Bunlar; annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak ve salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini artırmak, dolayısıyla da bebeğin normal büyümesi ve gelişmesini sağlamaktır. İşte annelere o öneriler:







Gaz yapan yiyeceklerden uzak durun!

Anneler doğumdan sonra 5-7 hafta, bağırsak fonksiyonları normale geri dönene kadar gaz yapıcı besinlere dikkat ederek beslenmelidir. Nedir bu besinler:










Emzirme döneminde beslenmenize ne kadar dikkat ederseniz sütünüz o kadar iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür. Altıncı aydan sonra anne sütü tek başına yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sütünü ek besinlerle birlikte 1-1,5 yaşına kadar verebilirsiniz.


Bebeğinden ayrı kalmak zorunda kalan annelere süt saklama önerileri

Anne sütü yenidoğanın büyüme ve gelişmesinin sağlanmasında besleyiciliği ve immünolojik özellikleri bakımından en önemli ve eşsiz besin kaynağıdır. Çeşitli nedenlerle anneler, sütünü sağıp bebeğine öyle vermek durumunda kalmaktadırlar. Anne sütünün saklanması, sütün besleyicilik ve immünolojik içeriğinin korunması ve mikroorganizma gelişiminin önlenmesi açısından önemli bir konudur. Annelerin anne sütünü saklama ve temizleme koşullarına yönelik yapacakları yanlış uygulamalar, bebeğin kaliteli ve sağlıklı sütle beslenmesini engellemektedir. Özellikle çalışan anneler, bebeklerinden uzunca süre ayrı kalabilmektedirler. Bu zaman zarfında sütlerin, sağılması ve saklama koşullarına dikkat edilerek muhafaza edilmesi gerekmektedir.


Saklama kabı tercihinde bunlara dikkat!

Anne sütünü uzun süreli saklamak için sert plastik ya da camdan yapılmış sert kenarlı kaplar tercih edilmelidir. Bu kaplar hava geçirmez özellikte olmalıdır. Anne sütünü, kısa süreli (72 saatten daha az) saklamak için plastik poşetler kullanılabilir. Plastik poşetler dökülme, sızıntı ya da sert kaplara göre daha kolay kontamine olmaları ve anne sütündeki bazı maddelerin yumuşak plastikle etkileşime girmesi ve kaybolması nedeniyle uzun süreli saklama için önerilmemektedir.


Anne sütü saklanırken nelere dikkat edilmelidir?








Anne sütünü saklama rehberi


Anneler eski kilolarına dönmek için acele etmemelidir

Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelilerdir. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz. Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir. Lohusalar, zayıflama diyeti uygulamamalıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir.




Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, doğum sonrası doğru beslenmeyle hem sütünüzün kalitesini nasıl artıracağınızı hem de hamilelik kilolarından nasıl kurtulabileceğinizi anlattı.

Hamilelik süreci yaşamınızda beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Bu dönemdeki beslenmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için ne kadar önemliyse doğum sonrası süreç de bir o kadar önemlidir. Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde aslında iki hedefiniz vardır; birincisi ve en önemlisi bebeğinizi en iyi şekilde beslemek; ikincisi ise hamilelik süresince aldığınız kilolarınızdan bir an önce kurtulmak… Aslında bunu yapmanız mümkün. Sütünüzün kalitesini artıracak besinleri düzenli bir şekilde tüketirken aynı zamanda emzirdiğiniz için daha hızlı ve fazla kilo verebilirsiniz. Çünkü emzirme sırasında vücudunuzun harcadığı enerji, normal dönemden daha fazladır. Emzirdiğiniz her gün fazladan 500 kalori harcarsınız. Ayrıca düzenli beslenirseniz sağlığınızı da korumuş olursunuz.

Sütünüzü artırmak istiyorsanız:



Emzirme döneminde bunlardan uzak durun:





Doğum şekline göre beslenme...

Özellikle ilk haftalardaki beslenme şekli sezaryen ya da normal doğuma göre değişir. Normal doğum yaptıysanız özel bir diyet uygulamanız gerekmez. Sadece bol sıvı gıda tüketmeniz yararlı olacaktır. Sezaryenle doğum yaptıysanız ilk gün sadece sıvı gıdalarla beslenmelisiniz. Daha sonra bağırsak hareketlerinizin normale dönmesiyle (bu süreç genellikle 2-4 gün arasında değişir) yumuşak gıdalara veya normal beslenmeye geçilir. Bu dönemde fazla kilolarınıza takılıp zayıflamak için diyete başlamayın. Çünkü vücudunuzun ihtiyacı olan besin öğelerini belirli bir kalorinin altında olan diyetlerle karşılayamaz ve bebeğinizi istediğiniz kadar iyi besleyemezsiniz. Emzirme sürecinde günlük almanız gereken kalori 1800’ün altında olmamalıdır.