Suni döllenme nedir?
Aşılama (IUI) işlemi olarak da bilinen suni döllenme, erkeğe bağlı kısırlığın olduğu durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Suni döllenme yönteminde yapılan işlem kısaca, erkekten alınan spermlerin kadının rahim ağzına bırakılarak gebeliğin teşvik edilmesi olarak açıklanabilir.
Suni döllenmenin aşamaları
Öncelikli olarak kısırlığın nedeni tam olarak anlaşılmalıdır. Kadınlarda herhangi bir üreme sorunu bulunmamasına rağmen eşlerinde sperm sayısı yetersizliği, ereksiyon olamama gibi sorunlar mevcutsa, suni döllenme (aşılama) yöntemine karar verilir.
İlk aşamada erkekten mastürbasyon yolu ile spermler alınır. Taze ya da dondurulmuş spermler, bir enjektör yardımı ile rahim ağzına veya rahim ağzı bölgesine yakın bir bölgeye bırakılır. Bu işlem kadının yumurtlama gününden bir gün önce, yumurtlama gününde ve bir gün sonrasında olmak üzere üç kez tekrarlanır. İşlemden sonra genellikle kadınların sırt üstü pozisyonda bir süre yatması istenir.
Bu işlemlerin uzman denetiminde gerçekleştirilmesinden sonra normal bir şekilde gebeliğin oluşması beklenir.
Suni döllenme çeşitleri
Klasik tüp bebek yöntemi de, aşılama da, mikroenjeksiyon da birer suni döllenme yöntemi olarak kabul edilebilir. Aşılama yönteminde, yukarıda bahsedildiği gibi spermler rahim ağzına bırakılarak döllenmenin kendiliğinden gerçekleşmesi beklenir. Aşılama işleminden farklı olarak:
Klasik tüp bebek yönteminde: Kadından alınan yumurtalar, erkekten alınan sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve döllenmenin oluşması beklenir. Döllenme gerçekleştiğinde oluşan embriyo, uygun bir zaman belirlenerek kadının rahmine transfer edilir. Bu yöntem, kadınlarda yumurtlama ve benzeri sorunların varlığı tespit edildiğinde tercih edilir.
Mikroenjeksiyon yönteminde: Erkekten toplanan spermlerin içerisinden tek bir sperm hücresi seçilir ve mikromanipulator adı verilen özel bir alet yardımı ile kadının yumurtasının içine zerk edilir.
YORUMLAR