Varikosel nedir?
Varikosel, yaşla birlikte ilerleyici testis hasarı ile seyreden, erkek kısırlığının en sık rastlanan nedeni olan ve cerrahi ile düzeltilebilen bir hastalıktır. Genel popülasyonda yüzde 13-15 civarında olmasına karşın kısırlığı olan erkek grubunda yüzde 40'a kadar artan oranlarda görülür. Varikosel, testis gelişiminde gerileme ve küçülmeye, testis ağrısına ve sperm değerlerini bozarak kısırlığa neden olabilir.
Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz "Mikroskopik Varikoselektomi" hakkında bilgi verdi.
Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz, "Varikosel olguları değerlendirilirken tıbbi ve üreme öyküsünün alınmasını takiben fizik muayene ve semen analizi yapılması esastır. Fizik muayene sırasında testisin büyüklüğüne, yapısına ve sperm kanallarına mutlaka bakılmalıdır. Testis boyutlarında azalma olması ya da testis kıvamının bozulması sperm yapısının ciddi olarak etkilenmiş olabileceğinin işaretidir" şeklinde ifade etti.
Semen analizi önemli
Dr. Açıkgöz şöyle devam etti: "Varikosel tanısında geçmiş yıllarda başta skrotal doppler ultrasonografi olmak üzere termografi, sintigrafi ve venografi gibi yöntemlerin tanımlanmasına rağmen günümüzde sadece fizik muayenenin yeterli olduğu diğer yöntemlerin uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir. Ancak şişmanlık ve sperm kanallarının kısa olması ile geçirilmiş cerrahi girişimler gibi özel durumların varlığında skrotal ultrasonografi yapılması önerilmektedir. Varikoselin sperm üzerine olan etkisinin anlaşılabilmesi için semen analizi yapılmalıdır. Avrupa Üroloji Derneği kılavuzlarına göre eğer ilk semen analizi anormal ise ikincisinin istenmesi gerektiğini ve iki semen analizi arasındaki sürenin 7 günden kısa ve 3 haftadan da uzun olmaması önerilmektedir."
Varikosel nasıl tedavi edilir?
Varikosel tedavisinin temel amaçları hakkında bilgi veren Dr. Açıkgöz şu bilgileri verdi: "Varikoselin neden olduğu skrotal ısıyı azaltmak, sperm parametrelerini düzeltmek, ağrıyı azaltmak, hormon düzenini sağlamak, ergenlik dönemi varikoselde testis büyümesini yeniden sağlamak veya gerilemesini durdurmak yardımcı üreme tekniklerinden intrauterin inseminasyon (aşılama) için yeterli sperm sayısını sağlamak ya da azospermi dediğimiz hiç spermi olmayan olgularda intrastoplazmik sperm injeksiyonu (tüp bebek) yapılması için testiste sperm odakları oluşumunu artırmak ya da menide yeniden sperm oluşmasına neden olarak tüp bebek uygulamasına yardımcı olmak ve nihai hedef olarak gebeliğin sağlanması varikosel tedavisindeki temel amaçlardır."
Hangi hastaları tedavi ettiklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Açıkgöz "Fizik muayene ile tespit edilen varikosel varlığı, çiftin bilinen kısırlık öyküsünün bulunması, kadın partnerin üreme fonksiyonlarının normal olması, anormal sperm değerleri olan hastaları tedavi ediyoruz. Çok önemli bir bilgiyi paylaşmak istiyorum: Fiziki muayene ile tespit edilemeyen ancak skrotal doppler usg ile tespit edilen varikosele subklinik varikosel diyoruz ve bu varikosellerin tedavi endikasyonu da bulunmuyor" şeklinde konuştu.
Varikoselin tıbbi olarak bir tedavisi olmadığını ve mutlaka girişimsel bir yöntem ile tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Açıkgöz "Varikosel tedavisindeki amacımız cerrahi sonrası varikoselin tekrarlamaması veya cerrahi sırasında ve sonrasında gelişebilecek komplikasyonların az olması, cerrahi işlemin günlük aktivitelere başlamayı geciktirmemesi, testisin atardamarı ve lenf sistemi damarları gibi önemli yapıların korunmasıdır" ifadelerini kullandı.
Varikosel tedavisinde çeşitli yöntemler
Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Açıkgöz "Literatürü incelediğimizde açık cerrahi tekniklerin laparoskopik teknik, skleroterapi ve embolizasyon ya da medikal tedavi yöntemleriyle, radyolojik yöntemlerin laparoskopik yöntemlerle ve de açık cerrahi tekniklerin kendi içlerinde karşılaştırıldığı görülmektedir. Bu yöntemler içerisinde, mikrocerrahi (mikroskop altında) teknikle yapılan varikoselektomi operasyonlarının daha etkili olduğu anlaşılmaktadır. Mikrocerrahi varikoselektomi yöntemleri diğer tekniklere göre daha avantajlıdır. Bu teknikle yapılan varikosel cerrahisinde varikoselin tekrarlama riski görülmemekte, cerrahi sonrası ağrı daha az olmakta, hastalar günlük aktivitelerine daha erken başlamakta ve en önemlisi testisin atardamarı korunduğu için hamilelik oranları yaklaşık 3 kat daha fazla artmaktadır" dedi.
YORUMLAR