Tüp bebek takibi nasıl olmalı?
Tüp bebek tedavi süreciniz boyunca doktorunuz sizi takip edecektir ancak her zaman çeşitli testler ve muayeneler yapılmasına gerek olmaz.
Tüp bebek tedavisine başlamaya karar verdikten sonra, doktorunuz size sürecin nasıl işleyeceğini, süreç boyunca nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacaktır ve gerekli gördüğü durumlarda da bazı muayeneler gerçekleştirecektir.
Tüp bebek tedavisi, hormon takviyelerinin kullanılmaya başlanmasından, embriyo transfer işlemine ve sonrasında gebelik testi yapılana kadar, 30 gün sürer. Bir adet döngünüz boyunca yumurtlama zamanınıza uygun olacak şekilde uygulamalar yapılacak ve bu süreçte yumurtalarınızın sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediği, transferden sonra da embriyonun yerleşimi kontrol edilmek istenebilir. Bunun dışında elbette kandaki hormon değerlerine bağlı bir değişim bekleniyorsa, bunu takip etmek için bazı kan tahlilleri de yapılabilir.
Tüp bebek tedavisine başlarken ne tür muayeneler yapılır?
Tüp bebek tedavisine başlanırken, yumurtalıklar ve rahimde gebeliğe engel teşkil edebilecek bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Yumurtalıklarda kist oluşumlarına rastlanabilir ancak bu durum her zaman tüp bebek tedavisine engel bir durum teşkil etmeyebilir. Kistik yapıların gebeliği etkileyip etkilemeyeceğini anlayabilmek için, kanda bazı hormon seviyelerine bakılması gerekecektir.
Aynı şekilde rahimde oluşabilen miyom ve benzeri oluşumlar da hamilelikte ve doğumda bazı ciddi sorunlara yol açabilmektedir. O nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce rahimde buna benzer oluşumların olup olmadığı kontrol edilmelidir ve gerekli görüldüğünde tedavi uygulandıktan sonra tüp bebek sürecini başlatmak gerekir.
Tedavi sürecinde yumurtaların çatlamasını desteklemek için verilen hCG ilacı uygulanmadan önce de kanda estradiol ve progesteron hormonu seviyelerine bakmak gerekeceğinden, bir kan tahlili yapılacaktır.
Bütün bunların dışında, tüp bebek tedavisinde size engel olabileceği düşünülen diyabet, tiroit gibi bazı rahatsızlıklarınızın olduğu biliniyorsa da, doktorunuz sizi detaylı tahlillerin ve muayenelerin yapılması için yönlendirecektir.
Tüp bebek sürecinde muayene nasıl olur?
Tüp bebek sürecinde genellikle yalnızca ultrason ile rahmin ve yumurtalıkların durumuna bakılarak muayeneler gerçekleştirilir. Ancak bazı özel durumlarda doktorunuz, detaylı kan tahlili de görmek isteyebilir.
Doktorunuz kullandığınız hormon ilaçlarının nasıl etki ettiğini, rahmin durumunu vs. ultrason ile kontrol edebilecektir. Ancak aşağıdaki durumlarda kan tahliline ihtiyaç duyulabilir:
- yumurta gelişim hızı normalden yavaş ya da hızlıysa,
- normalden fazla yumurta oluşumu gözleniyorsa,
- rahim zarının kalınlaşmadığı izleniyorsa kandaki hormon seviyelerinin de kontrol edilmesi gerekebilir.
Bu kontrollerin sonucunda herhangi bir müdahale ya da tedavide erteleme gerekecekse, doktorunuz sizi en iyi şekilde yönlendirecektir. O nedenle tüp bebek sürecine başladıktan sonra muhakkak doktorunuzla süreç konusunda detaylıca konuşun ve güvendiğiniz bir ekiple çalışın. Doktorunuzun talimatlarını takip etmeniz ve gerekli uygulamaları önerildiği şekilde yaptığınız taktirde sürecin başarılı olma ihtimalini artırmış olursunuz.
YORUMLAR