X

Siz daha hamile olduğunuzu öğrenmeden memelerde emzirme hazırlıkları başlamıştır bile! Hamilelik boyunca meme dokuları ve süt kanalları gelişerek doğuma kadar süt üretmeye ve bebeği beslemeye hazır hale gelir. Hamileliğin farklı evrelerinde memelerde çeşitli değişiklikler gözlemlemek mümkündür.


Hamileliğin ilk üç ayında memelerdeki değişimler

Memenin tamamında ya da meme ucunda hassasiyet görülmesi, hamileliğin ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Gebeliğin oluşması ile birlikte kadınlık hormonları yükselmeye başlar ve kan dolaşımında da genel bir artış görülür. İlk aylardaki bu değişimler, öncelikle memelerde gözlemlenebilir hale gelir. Meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir, daha koyu renkli ve görülür hale gelirler. Tıpkı adet öncesi dönemde hissedilen hassasiyete benzer bir hassasiyet oluşabilir. İlk aylarda aynı zamanda meme ucu da değişmeye başlar; areola, yani meme ucunun çevresindeki kahverengi alan koyulaşabilir ve genişleyebilir. Meme ucunun çevresinde küçük kabarcıklar görülmesi de normaldir. Antibakteriyel bir yağ üreten bu minik kabarcıklar meme ucunu nemli tutmaya ve enfeksiyonlardan korumaya yardımcıdır.


Hamilelikte ikinci trimesterda memelerdeki değişimler

Hamileliğin ikinci üç ayı olarak adlandırılan ikinci trimester, memelerdeki değişimlerin daha da gözle görülür hale geldiği bir zamandır. Üçüncü ayı tamamladıktan sonra, memeler belirgin şekilde irileşmeye başlar. Süt kanallarının gelişmeye ve büyümeye, hatta süt üretmeye başlaması, memelerin genişlemesine neden olur. Bu süreçte normalde kullandığınızdan daha büyük beden sütyen kullanmaya başlamanız gerekebilir. Hatta doğumdan sonra kullanacağınız emzirme sütyenlerini denemeye başlamak için de iyi bir zaman olabilir!



Hamileliğin son üç ayında memelerdeki değişimler

Son trimesterda memeler artık iyice dolgunlaşmış, büyümüş ve emzirmeye hazır hale gelmiş olur. Hatta bu hızlı büyümeye bağlı olarak deride gerilmeler meydana gelir ve bu da bazen alt ve yan kısımlarda çatlak izlerinin oluşmasına neden olabilir. Son haftalarda meme ucundan çok az miktarda kolostrum (sarımtrak ilk süt) geldiği de görülebilir.


Doğumdan sonra memelerdeki değişimler

Memelerde salgılanan ilk süte kolostrum adı verilir. Kolostrum, besleyiciliği ve yoğunluğu yüksek, sarımtrak renkte bir süttür ve ilk günlerde gerçekten de çok az miktarlarda salgılanır. Henüz küçücük olan bebeğinizin midesini doldurmak için de bu miktarlar yeterlidir. Doğumun hemen ardından memelerden hızla süt boşalması beklenmemelidir, kolostrumun düzenli bir şekilde gelmesi bazen bir iki günü bile bulabilir.


Az miktarda süt salgılıyor olsalar bile, doğumdan sonra memeler bir miktar küçülmeye başlarlar. Hamilelikte yükselen östrojen ve progesteron hormonları azalmaya başlarken, prolaktin adı verilen süt üretme hormonu seviyesi artmaya başlar. Bu da memelerin yapısını ve görüntüsünü etkileyen bir değişimdir.


Hamilelikte memeleri rahat ettirmek için: