X

İngilizce’de ‘Maladaptive daydreaming’ olarak bilinen uyumsuz hayal kurma, bir kişinin hayal kurmak için aşırı miktarda zaman harcadığı ve genellikle hayallere dalarak gerçeklikten ayrıldığı bir durumu tanımlar. Bu davranış genellikle anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları olan kişilerde bir başa çıkma mekanizması olarak ortaya çıkabilir. Bazı insanlar için bu davranış işi, hobileri veya arkadaşlıkları ve ilişkileri bozabilecek kadar ciddi olabilir.


Uyumsuz hayal kurma nedir?

Uyumsuz hayal kurma, bir kişinin bazen saatlerce aşırı derecede hayal kurduğu bir zihinsel sağlık sorunudur. “Uyumsuz”, bu tür hayal kurmanın, bir sorunla başa çıkmak veya uyum sağlamak için sağlıksız veya olumsuz bir girişim olduğu anlamına gelir. Bunu yapan insanlar son derece canlı ve ayrıntılı hayallerde “kendilerini kaybetmeye” eğilimlidirler. Bu davranışı kontrol etmek imkânsız olmasa da kolay da değildir.


Kimleri etkiler?

Uyumsuz hayal kurma, en çok zihinsel sağlıklarını veya belirli beyin fonksiyonlarını etkileyen koşullara sahip kişilerde görülür. Uyumsuz hayal kurmanın ortaya çıkma ihtimalini arttıran bazı faktörler şunlardır:








Uyumsuz hayal kurmanın belirtileri nelerdir?

Uyumsuz hayal kurma, tüm semptomların hayal kurmanın kendisi etrafında döndüğü bir durumdur. Semptomlar iki kategoriye girme eğilimindedir: hayal kurma davranışı ve bir kişinin hayal kurması hakkında nasıl hissettiği.


1- Hayal kurma davranışı

Uyumsuz hayal kurma davranışı, bu hayalleri uyumsuz yapan ve normallerinden ayıran bazı özellikleri içerirler ve bunlardan bir kısmı şunlardır:






2- Hayal hakkında hissedilenler

Uyumsuz hayal kurma deneyimi yaşayan kişiler, sıklıkla olumsuz duygularla ve bu sorunun etkileriyle mücadele ederler. Bu genellikle aşağıdaki biçimleri alır:






Uyumsuz hayal kurma nasıl tedavi edilir?

Uyumsuz hayal kurma bir zihinsel sağlık sorunu olduğundan, bunu kendi başınıza yönetmek zordur. Bununla başa çıkmanın en iyi yolu bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşmaktan geçer. Bu sorun, aslında başka sorunlarla başa çıkmak için geliştirilen bir savunma mekanizması olduğundan, sizi dünyadan kaçmaya yönelten problemin ne olduğundan başlamak gerekir. Bir ruh sağlığı uzmanıyla sizi buna iten sebepleri konuşmak ve çözmek, zihinsel ve sosyal yaşamınızın en iyi şekilde sürdürmenizi sağlayabilir.


Referans: “Maladaptive Daydreaming” Şuradan alındı: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23336-maladaptive-daydreaming