X

Doğumlar artık doğum desteği eğitimi veren doktor, ebe ve doğum destekçileri ile özelleşti ve de güzelleşti. Çünkü doğum kişiye özgü bir olgudur ve gebeye uygulanan destekle doğum eylemi kendini korku yerine tatlı bir heyecana bırakır. Doğum eyleminde doğum ağrısı ile baş etmede kullanılan birçok non farmakolojik yöntem yani “ilaç dışı yöntemler” hakkında gebeler hastanelerde ve gebe okullarında sağlık profesyonelleri tarafından bilgilendirilmekte ve desteklenmektedir.


Uluslararası yapılan birçok çalışma, doğum ağrısı ile baş etmede kullanılan ilaç dışı yöntemlerin doğum ağrısı ile baş etmede etkili olduğunu göstermiştir. Bu yazıda bu çalışmalardan en önemlilerine birkaç örnek vermek istiyorum:











-Avcı M. (2015). Gebe Kadınların Doğum Ağrısıyla Baş Etmede Kullanılan Nonfarmakolojik Yöntemler Hakkında Bilgi Düzeyleri Ve Görüşleri. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, (Danışman: Doç. Dr. Hatice Yıldız).


Doğum desteğindeki amaç, doğumdaki ağrıyı gidermenin yanı sıra doğumdan zevk almaktır. Doğum heyecanını “korkuyorum” yerine, "ne durumda ne yapacağımı biliyorum"a çevirmektir. Yukarıda belirttiğim bilimsel birçok çalışma doğum eyleminde gebelere uygulanan rahatlatıcı ilaç dışı yöntemlerin ağrıyı azalttığını ve de doğum doyumunu arttırdığını kanıtlıyor.



Uzm. Ebe Meryem Avcı