X

Makat bölgenizde kaşıntı şikayetiniz var ise, o halde bu yazı tam size göre! Makatta kaşıntı şikayetini tek bir yaş grubuna bağlamak yanlış olur. Her yaşta görülebilmekle beraber 40-60yaş arasında daha sık görülür ve hayatı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca erkeklerde maalesef daha sık görülüyor.


Peki kaşıntı neden olabilir?

Makat çevresinde kaşıntı vakalarının yüzde 50-55’nin nedeni bilinmeyen etkenlerden oluşturmaktadır. Bunun yanında bilinçsiz tüketilen gıdalar da bu sorunla karşılaşmanıza neden olabilir. Komşuda muhabbet arasında fazla içilen çay, kahveler mi desem? Kahvelerin yanında çok iyi giden çikolata mı? Yoksa kısırı daha lezzetli hale getirdiğini düşündüğünüz aşırı baharatlar mı? Bu saymış olduklarım kaşıntıya neden olmaktadır. Buna ek olarak tüketilen süt, kola, alkol de anal bölgenin kaşınmasına sebep olmaktadır. Kaşıntının en sık rastlanılan nedenlerinden bir diğeri de mantar enfeksiyonudur. Ayrıca kıl kurdu, herpes, frengi gibi hastalıklar da nedenler arasında yer alır.


Kişinin sadece tek bir nedene bağlı olarak makat bölgesinde kaşıntı olmayabilir. Altta yatan birden fazla farklı neden de olabilir. Bunlara örnek verecek olursak şeker hastalığı, demir anemisi, çölyak, A,B,D vitamin eksikliği gibi hastalıklar kaşıntı sebebi olabilir. Bazı deri hastalıkları da buna neden olarak gösterilebilir.


Bunların dışında anal bölgede kaşıntı sebepleri şunlar olabilir:


Temizliğinizden hiçbir şüphemiz yok! Fakat makat bölge temizliğine biraz daha özen göstermelisiniz. Çok hassas yapıya sahip olan bu bölgenin tuvalet sonrası yeterli temizliğinin yapılmamasıyla kalan dışkı kalıntısı zaman geçtikçe makat bölgesini tahriş eder ve kaşıntı beraberinde yanmaya neden olur. Bunu da söylemeden geçemeyeceğim, makat bölge temizliği dedik, aynı zamanda aşırı temizlemek de o bölgeye zarar verecektir. Kullanılan kimyasal ürünler örneğin sabun, şampuan, genital temizlik ürünleri de anal bölgeyi tahriş eder. Sadece kaşıntıya değil alerji reaksiyona bile neden olabilir.


'O halde ne yapalım?' dediğinizi duyar gibiyim...

Makat bölge temizliğinde sadece su yeterlidir. Aşırı zedelemeden ufak dokunuşlarla temizlenmesi gerekir. Temizliğinden emin olunduktan sonra ıslak bırakılmamalı, tuvalet kağıdıyla zarar vermeden kurulanmalıdır.


Makatta kaşıntı nasıl geçer?

Makat kaşıntıları çok ciddi hastalıkların belirtisi de olabileceği için kesinlikle ihmal edilmemeli özellikle uzun süre devam eden ve sürekli tekrarlayan kaşıntılarda uzman hekime muayene olunmalıdır. Akut dönem de olan makat kaşıntısına alınabilecek birkaç tedbir vardır.


Bunlar aşağıda verildiği gibidir:


Makatta kaşıntı şikayetiniz 1 haftadan uzun sürer ise, vakit kaybetmeden güvendiğiniz uzman hekime gitmeniz gerekmektedir.


Yazı: Op. Dr. Yasir Gözü