X

Mevlid yaptığımızdan beri en çok sorulan ve merak edilen konuydu bu...


Sünnetin büyük çocuklarda travmatik olabileceğini düşünüyorum ben. Şöyle düşünün; tuvalet eğitiminde vücuttan çıkan kakayı bırakıyor olmak yani vücudundan bir şeyin ayrılıp geri gelmeyecek olması çocuklarda travmaya sebep oluyor. Bu açıdan baktığımızda sünnet de aynı şekilde. Bir de çevremde büyüyen erkek çocuklarını gözlemlediğimde bebekliğinde sünnet olanların, çocukluğunda olanlara oranla daha hızlı iyileştiğini gördüm.


Hücre bölünmesi o kadar hızlı ki...

İnsanoğlu 0 – 1 yaş arasında doğduğunun 3 katı kadar büyüyormuş. Yani hücre bölünmesi o kadar hızlı ki çok fazla bölünüp büyüyor ve iyileşme daha çabuk oluyor.


Benim yenidoğan sünnetini seçme sebeplerime bakalım birlikte:



Sünnet sonrası antiseptik kremler dışında herhangi bir ilaç kullanmasına gerek kalmıyor.





Her bebek 0 – 3 aylık dönem içerisinde sünnet edilebilir mi?


Yenidoğan sünnetinin yapılabilmesi için:


Bu şartları sağlayan her bebeğin sünnet olması mümkün.


Yenidoğan sünneti denince insanın aklına bir de banyo geliyor. Bizim doktorumuz göbek bağı düşene kadar sünnet yerinin de iyileşeceğini söylemişti, dediği gibi de oldu. Göbeği düşene kadar yıkamadık ve ikisi de eş zamanlı iyileşti. Burada doktorların görüşleri fark ediyor. Operasyonu yapan doktorunuz ile çocuk doktorunuzun yönlendirmesine göre hareket etmenizde fayda var. Tabii anne içgüdüsü de bence önemli. Benim içgüdülerimle doktorlarımızın önerisi doğru orantılıydı.


Yenidoğanın hızlı iyileşmesine destek olmanın en kolay yolu anne göğsünde olmasına, orada anne kokusu ve sıcaklığı ile uyumlanmasına izin vermek oluyor demişti bir ebe arkadaşım. Emzirdim ve hep kucağımda uyuttum iki çocuğumu da. Anne öpücüğünün şifasına da inanan biri olarak en büyük iyileşmeyi böyle gerçekleştirdik biz birbirimizde.


Yenidoğan sünneti ve diğer merak ettiklerinizle ilgili bana yazın.


Sevgiler...


Zehra Dörter

zehradorter.com

@zehradorter