Senelerdir bize hep yağdan kaçmamız gerektiği söylendi. Her zaman düşük yağlı diyetlere yönlendirildik. Market raflarında yağı azaltılmış ürünler pek gözde oldu fakat bir gerçek vardı ki, bir grup yağ son derece sağlıklıdır. Kaçınmamız gereken yağ grubu farklıyken, genelleme hepsi için yapılmıştı. Bugün bu iyi yağları anlatmak istedim çünkü benim hayatımda bir başka dönem de düşük karbonhidrat/yüksek yağ (Dünyadaki adı Low Carb High Fat) ile tanışmamla başladı.
1 sene öncesine kadar devamlı şekerim düşecek korkusu ile çantamda, arabamda, toplantıda, yolda, ofiste her yerde yiyecek bulundururdum çünkü şekerim düştügünde gerçekten hiç sevimli olmuyorum. Hem toparlanmam saatler sürüyor hem de yakınımdaki insanlara eziyet çektiriyorum çünkü hipoglisemi insan bünyesine fena bir sinirlilik hali veriyor. Biri bana “bundan kolayca kurtulacaksın” deseydi, sanıyorum rüya gördüğünü söylerdim ama oldu.
Karbonhidrat, diyabet hastalığı veya riski olanlar icin büyük çıkmazlar yaratıyor. Diyabet hastası olmasanız da, sağlıklı bireylerde bile aynı etkiyi yaratıyor. Maalesef ki hepimiz karbonhidrat tüketmeye o kadar alışmışız ki, elimiz hep ekmeğe, krakere, mısır patlağına, sunta bisküvilere gidiyor. Şekerimiz düşüyor, karbonhidrat yiyoruz. Karbonhidrat anlık tatmin ediyor ama sonra tekrar hızla şekeri düşürüyor ve yine acıkıyoruz. Senelerce içinde dolaştığım bu kısırdöngüden karbonhidratları iyi yağlar ile yer değiştirerek kurtuldum.
Yağların kalorisi fazla diye düşünebilirsiniz ama her kalori aynı değildir. 100 kalori kraker ile 100 kalori bademin bedeninize verecekleri aynı olamaz. Kraker boş kalori iken, badem size lif, protein, bol E vitamini verir.
Hangi yağları tüketmeliyiz?
Badem, fındık, ceviz gibi yemişler: Kolesterolü düşürür, kalp dostudur. Atıştırmalık olarak ara öğünlerde bir meyve ile harika olur.
Avokado: Bel çevresini incelten meyvedir. Tok tutar. Bence en çok bu yağı sevelim. Kahvaltıda yarım avokado ile dereotlu beyaz peynir ezmesi harika olur.
Bütün yumurta: Yumurtanın sarısının adı çıkmış. Kolesterolü yükseltmenin aksine düşürür. Artık yalnızca yumurtanın beyazını yemek demode oldu. Yumurtayı tam tüketmek size doğada başka hiçbir besinde bir arada bulunmayan vitaminleri verecektir.
Fıstık ezmesi: İşte bu benim aşkım. Ama sadece katkısız, 100% fıstıktan yapılan ezmeleri tüketmemiz lazım. Içlerinde ekstra palm yağı, şeker vs. olanlarına itibar etmeyiniz. Yarardan çok zararı olacaktır. Fıstık ezmesi yüksek protein ve doyuruculuğu ile en güzel yağlardan biridir. Spor öncesi enerji kaynağımdır. Ev yapımı fıstık ezmesi tarifimi aşağıda ekledim. Evde hızlıca 5 dakikada yapabilirsiniz.
Zeytin ve zeytinyağı: Zaten zeytinyağı cenneti bir ülkede yaşıyoruz. Yüksek ısıya maruz bırakmadan, doğanın bize sunduğu bu ilaç gibi meyveyi gönlümüzce kullanalım. Yağını salatalarda, mezelerde, kendisini kahvaltıda veya atıştırmalık olarak aralarda bol bol tüketelim, sağlık kazanalım.
Keten tohumu: Yüksek Omega-3 kaynağı. Bir karabiber öğütücüsüne koyup, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tüm yemeklerin üzerine, tuz karabiber ekler gibi, keten tohumu ekleyebilirsiniz. Yalnız, göğsünde kist veya kist şüphesi olanların dikkatli tüketmesi gerekiyor.
Ayçekirdeği ve kabak çekirdeği gibi tohumlar: Bunlar da benim canım. Nerdeyse tüm salatalarımda, yulaf lapalarımda baş köşedeler.
Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar : Şanslıyız ki ülkemizde somon hariç diğer tüm balıklar deniz balığı ve içlerinde iyi yağ barındırıyorlar. Maalesef bizde somon çiftlik yetiştirmesi olduğu için tüketilmemesi gerekiyor. Doğal olarak avlanmış somon bulunabilirse ne ala…
Bu ürünleri beslenmenizde tutmanın size faydasi çok olacaktır. Normal öğünlerinizdeki klasik karbonhidratları iyi yağlar ile değiştirdiğinizde, ne kadar tok kaldığınıza şaşırabilirsiniz çünkü yağlar karbonhidratların aksine vücuda fazla insülin salgılatmaz ama bu güzel yağları tüketirken mutlaka porsiyonlarına dikkat etmemiz lazım ki kilo almayalım.
Ev yapımı, katkısız, 100% fıstık ezmesi tarifi
Kavrulmamış fıstıkların kabuğunu soyuyoruz ve güçlü bir rondada kıvam alana kadar çekiyoruz. Içine bir çimdik tuz, biraz bal veya pekmez da katabilirsiniz. Suda ıslatılıp şişirilmiş hurma da çok yakışıyor. Hem kendiniz rahatlıkla tüketebilir hem de çocuklarınıza, sevdiklerinize gönlünüz rahat bir şekilde yedirebilirsiniz. Fıstığın ezmeye dönüşüm aşamalarını aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Püf noktası biraz sabırlı olmak…
İçinde iyi yağ bulunduran bu besinleri her şekilde kullanabilirsiniz. Çeşitlerini ve detaylarını görmek için Instagram hesabım “semaninsagliklimutfagi” na bakabilirsiniz.
Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.
Sema Özpekmezci Sumeli
semaninsagliklimutfagi@gmail.com
Instagram: @semaninsagliklimutfagi
YORUMLAR