Kadınların genital estetikle olan kaygıları her yaşta olabilir. Fakat cinsel yaşamın başlamasıyla birlikte bu kaygılar daha da artar. Çünkü artık partnerin memnuniyeti de söz konusudur.
Labiaplasti nedir?
Bazı kadınların “labia minora“ dediğimiz küçük dudakları doğuştan daha büyük olabilir, büyük dudaklar seviyesini aşıp sarkma yapabilir ve bu durum rahatsız edebilir. Hem görsel hem de bedensel olarak memnuniyetsizliğe neden olabilir. Dar kıyafetler giyildiğinde, bisiklet ve binicilik sporuyla uğraşanlarda sıkışma, rahatsızlık hissi verebilir. Bunun için çeşitli tekniklerle yapılan ameliyatlar mümkün. Burada amaç, tüm estetik işlemlerde olduğu gibi ameliyat olmuş görüntüsü vermemek ve mümkün olduğunca dikiş izlerinin görünmemesini sağlamaktır.
Labiaplasti ameliyatı nasıl yapılır?
Labioplasti ameliyatı genel anestezi veya tercihe göre lokal anestezi ile yapılabilen, labia minorların kesilerek ve sonra dikilerek küçültme işlemidir. Çeşitli teknikler vardır. Fakat en estetik görüntü üçgen şekilde bir parçanın çıkartılarak yapılan labioplastilerdir. Dikiş izleri daha az görünür, daha doğala yakın bir görüntü elde edilir. Ameliyat yaklaşık yarım saat kadar surer. 2-3 günlük bir istirahat sonrası hasta işine dönebilir. Tam iyileşme ise 4-6 haftadır. Bu nedenle cinsel ilişkiye 4-6 hafta kadar izin verilmez.
Vajinal daraltma operasyonu nedir?
Bazı kadınlarda doğum sonrası ve yaşla birlikte perine dediğimiz vajenin giriş kısmında ve vajinada genişlemeler, sarkmalar olabilir, hatta idrar kaçırma, dışkılamada zorluk gibi şikayetler yaşanabilir. Bu şikayetler vücudumuzda österojenin azaldığı menapoz döneminde, genetik olarak kollajen bağ dokusu zayıf hastalarda ve sigara içenlerde daha da belirginleşir. Hastalarımız, vajinal estetik kaygılar, cinsel ilişki sırasında ses gelmesi, genişlemeye bağlı partnerin memnuniyetsizliği gibi nedenlerle başvururlar.
Vajinal daraltma işlemleri cerrahi ve lazer uygulamaları olarak ikiye ayrılır. Vajinanın cerrahi olarak daraltılması ön duvar ve arka duvar olarak yapılır. Ön duvar mesane ile komşudur. Mesanenin sarkması (sistosel) ve idrar yolu ile mesane arasında anatomik kilit oluşturan ve idrar kaçmasına engel durum yaratan açının bozulmasına sebeb oluşturabilir. Bu nedenle ön duvarın düzeltilme ameliyatında bu şikayeti olan hastalara ek bir operasyonla bu açı düzeltilir. Ön duvar düzeltme ameliyatı ile vajeni aşırı derin olan hastalarda kısalma da sağlanır. Yapılan işlemde vajen mukozasının üçgen bir mukoza parçası çıkarıp mesana altına destekleyici dikişler koyulup ön duvar yaklaştırılıp daraltılır, mukoza fazlalıkları kesilir.
Vajen arka duvarı rectum denilen kalın barsağın son kısmı ile komşudur. Büyük deformasyonlarda rektosel dediğimiz barsağın vajene doğru genişlemesi görülür. Bazen sadece normal doğuma bağlı perine dediğimiz vajen girişi ile anüs arasında yırtıklar olur. Bunun düzeltilme işlemine perino plasti denir. Vajende aşırı genişleme yoksa sadece perinoplasti ameliyatıyla hastalar mutlu olabilir. Rektoseli olan vakalarda vajendeki genişliğe göre çeşitli kas gruplarına yaklaştırıcı ve vajeni daraltıcı dikişler koyulur ve fazla mukoza çıkartılır. Vajen ön duvarına yapılan ameliyat vajende daha çok kısaltıcı, arka duvarına yapılan ameliyat daha çok daraltıcı etkiye sahiptir. Postmenapozal dönemdeki hastalara ameliyat öncesi lokal östrojen tedavisi, ameliyatı teknik olarak kolaylaştırıdığı gibi östrojenin vajen mukozasını kalınlaştıcı ve kanlanmayı artırıcı etkisiyle yara iyileşmesini artırır.
Vajinanın lazerle daraltıcı ve mukozanın üzerine gençleştirici etkisi lazerin termal ve ablatif etkisiyle vajendeki bağ dokusu uyarısına bağlıdır. Böylece kollajen ve elastik bağ dokusu uyarılır ve sıkılaşma ve hücrelerde yenilenme olur. Bu tedavi anatomik olarak çok fazla deformasyonu olmayan hafif vakalarda tercih edilebilir. Cerrahi olarak düzeltildikten sonra bağ dokusunun uyarılması için ek tedavi olarak yapılabilir.
Yazı: Op. Dr. Filiz Candan Topuz
YORUMLAR