X

Kendi çocuğu, başka bir çocukla kavga ettiğinde hemen o çocuğun anne-babasını çağıran bir ebeveyn tanıyorsanız, işte o bir helikopter ebeveyndir. Çocuklarının başarılarına o kadar odaklamışlardır ki, üniversitedeki çocuğuna bile makale yazmalarına yardımcı olmakta ısrar ediyorlar. Bu aşırı korumacı ebeveynler, bir helikopter gibi sürekli çocuklarının etrafında dolanır ve hareketlerini kontrol etmeye çalışırlar.


Helikopter ebeveynliği nedir ve öyle olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

''Helikopter ebeveynliği'' terimi, Dr. Haim Ginott tarafından 1969'da ortaya çıktı. Bu terim, çocuklarının yaşamlarını her yönüyle kontrol etmeye çalışan ve aşırı koruyucu ebeveynleri tanımlamak için kullanılır. Uzmanlara göre, helikopter ebeveynliği günümüzde popüler bir ebeveynlik tarzıdır ve bunun nedenlerinden biri ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarındaki olası tüm hayal kırıklığı kaynaklarını ortadan kaldırmak istemesidir. Bu ebeveynler, çocuklarını olası tüm tehditlerden korumak konusunda çok aktiftir ve çocuklarının kendi başlarına hareket etme, kendi kararlarını verme ve kendi hatalarından öğrenme özgürlüklerini sınırlandırırlar.


Helikopter ebeveynliği farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bir helikopter ebeveyni olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olacak bazı işaretler:



Helikopter ebeveynliği çocuğunuz için neden zararlıdır?

Aşırı koruyucu ebeveynlere çocuklarını yetiştirmek için bu stratejiyi neden seçtiklerini sorarsanız, büyük olasılıkla size bunu çocuklarını sevdikleri ve hayatlarını daha mutlu hale getirmek istedikleri için yaptıklarını söylerler. Ama aslında, çocuk yetiştirmeye yönelik bu yaklaşım, çocukların yetişkin yaşamlarındaki başarısızlık ve hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıkacaklarını bilmedikleri bir duruma neden olur. Araştırmalar, helikopter ebeveyni olan üniversite öğrencilerinde okulla ilgili tükenmişliğe yol açabileceğini gösterdi. Bir başka çalışma ise, helikopter ebeveynliğin çocukta ileriki dönemlerde depresyon ve hayattan keyif alamama gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabileceği gözlemlendi. Bu ebeveynlerin çocuklarının kendi hatalarından öğrenme şansı yoktur ve yetişkin yaşamlarında kendi başlarına önemli kararlar veremezler. Buna ek olarak, helikopter ebeveynliği çocuklara, anne-babasının onun bir şeyler yapabileceğine inanmadıklarına dair işaret verir, bu da daha sonra düşük benlik saygısı ile sonuçlanabilir.


Helikopter ebeveynliği bırakmak için neler yapabilirsiniz?

Helikopter ebeveyn olduğunuzu düşünüyorsanızbunu bırakabilmeniz için birkaç önerimiz var: