X

Evlilik süreci, çiftlerin üzerine birçok sorumluluk yüklüyor. Bunların başında eşlerin aileleriyle uyumlu bir iletişim kurmaları gelirken ‘gelin-kaynana’ ilişkisi en çok sorun yaşanan nokta oluyor. Evlilik kurumunun çiftlerin aileleriyle de evlenmeleri anlamına geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, ‘gelin-kaynana’ meselesinin erkeğin 0-6 yaş arasında aldığı eğitime bağlı olduğunu belirtip “Bu dönemde sorumluluk almayı öğrenemeyen çocuk, anneye bağımlı oluyor ve annesini ne olursa olsun ‘melek’ olarak görüyor” diyor. Evliliğin sorumlulukları ve erkek çocuğun anneye bağımlı olması gelin-kaynana ilişkisinde belirleyicilik anlamına geliyor.


Büyüyemeyen erkek

“Bir erkeğin, annesi ile eşi arasında problem varsa bu duruma müdahale etmesi gerekir” diyen Uzman Psikolog Karabulut ekliyor: “Sorun anneden kaynaklandığı halde o erkek anneye bağımlıysa çoğunlukla sorunu göremiyor ve eşine ‘Abartıyorsun! Benim annem bir melek’ diye karşı çıkıp sitem edebiliyor. Bu durumdaki bağımlı erkek, annesine hâlâ 5 yaşın gözüyle bakıyor.” Bu nedenle büyüyemeyen erkeklerin eşlerinin anneleriyle sorun yaşama ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtiliyor.


Pasif babaların etkisi

Anneler oğullarına karşı daha baskın ve otoriter olunca, babalar pasifleşiyorsa ya da baba aile içinde zaten pasif bir role sahipse, erkek çocuk sağlıklı bir baba modeli görmeden büyüyor. Böyle yetişen bir erkek, annesi ileride eşini rahatsız ettiğinde “Annemdir, yapar!” düşüncesiyle hareket ediyor ve sessiz kalmayı seçiyor. Selin Karabulut bu durumu, “Çünkü babası da zamanında sessiz kalmıştır ve dolayısıyla otoriter olarak görünen anne figürü olmuştur” diye açıklıyor.


Erkek köprü olmalı

Türkiye’de, çiftlerin büyük bölümünde, ‘gelin-kaynana’ problemleri yaşanıyor. Bu ilişkide, kaynanaların genellikle gelinlerinden beklentileri olduğunu söyleyen Karabulut, “Burada niyet kötü olmasa da sorunun temelinde kaynananın da bir zamanlar ‘gelin’ olması gerçeği yatıyor” diyor. Bu noktada kişilik yapısı ve tutumun da önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiliyor. ‘Kötü kaynana’ kategorisinde değerlendirilen kişilerin çoğunlukla otoriter ve kontrolcü bir yapıya sahip oldukları belirtiliyor. Anne ve eşinin arasındaki ilişkiye yön verecek esas kişinin erkek olduğu belirtiliyor. Karabulut “İlişkide her iki tarafı da tanıyan biri olarak erkek eş, köprü vazifesi görüyor. Hesap yaparak dengeyi kurması ve tercih yapmak yerine çözüm bulması gerekiyor” diye konuşuyor.


Gelin-kaynana sorunu için çözüm önerileri


Gelinler:


Erkek eşler/Oğullar:


Kaynanalar:


Haber: Ceyda Erenoğlu