2016 yılında, ABD’de akıllı telefon sahibi olan yetişkinlerin nüfusa oranı %77’ydi. Her ne kadar ceplerimizde duran küçük dikdörtgen nesneler olsalar da akıllı telefonlar, dünya ile etkileşime geçme yöntemlerimizde ciddi değişimlere yol açıyor.
Ana akım medya, "akıllı telefonların bir nesli yok ettiğini" ya da "sosyal medyanın toplumu parçaladığını" söylüyor. Peki araştırmalar bu konuda ne diyor?
Elbette ki elektronik cihaz kullanan gençlerde depresyon ve kötü ruh hali yaşamaya eğilimi daha ciddi oluyor. Ve düşük kalitede ve daha az empatik sosyal etkileşimler getiren akıllı telefonlar, özellikle de ilişkiler açısından problematik görünüyor. Ancak akıllı telefonlarımızı kullanmanın birçok yolu var ve bunların yalnızca birkaçı zarar verici.
O halde akıllı telefonlarımızı insanlarla aramızdaki ilişkilere hasar vermeyecek şekilde nasıl kullanacağız? Bu bilimsel destekli stratejiler, ilişkilerinizi birçok açıdan korumanıza yardımcı olacak:
1. Elektronik etkileşimleri yüz yüze etkileşimlerin yerine koymayın
Akıllı telefonlar ortaya çıktığından beri, elektronik iletişim kullanarak geçirdiğimiz zaman önemli ölçüde arttı. Gün içerisinde sınırlı miktarda zamana sahip olduğumuzdan, akıllı telefonlar insanlarla daha az zaman geçirmemize ve nihayetinde bu durumun hayatımızı negatif yönde ciddi bir şekilde etkilemesine sebep oluyor.
Neden mi? Çünkü yapılan araştırmalar, güçlü sosyal ilişkiler kurmanın mental ve fiziksel sağlığımız açısından yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri olduğunu ve bu ilişkileri kurmanın en kolay yolunun yüz yüze etkileşim olduğunu gösteriyor. Yüz yüze sosyal etkileşimde bulunmak, ruh halimizi düzeltiyor ve depresyon riskini düşürüyor. Bu deneyimlerin eksikliği, zihinsel sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.
Akıllı telefonların rahatlığı, anlamlı sosyal etkileşimleri kaçırmamıza çanak tutuyor. İnsanların yalnızca %23’ü telefonlarını zaman zaman insanlardan uzak durmak için kullandıklarını söyleseler de geri kalanımız kolay olanı tercih ediyor olabilir. Arkadaşlarımıza nasıl olduklarını sormaktansa Facebook sayfalarını incelemeyi seçebiliyoruz. Ya da dışarı çıkıp arkadaşlarımızla sinemaya gitmektense, evde oturup dizi izlemeyi tercih ediyoruz. Ancak ideal mental sağlık için mümkün olduğunca yüz yüze iletişimi seçmemiz gerekiyor.
2. Başkaları ile birlikteyken telefonunuzu kullanmayın
Güçlü, temel ilişkiler kurmak adına, telefonlarımızı başka insanların yanında nasıl kullandığımız konusunda da dikkatli olmamız gerekiyor.
Yanınızdaki kişinin sizinleyken akıllı telefonunu kullanmaya başladığını gördüğünüzde, sosyal iletişimin kalitesi doğrudan düşer. Muhtemelen daha önce tecrübe etmişsinizdir; bağlantı kopar, sohbet aksar ve dinlenmediğinizi hissetmeye başlarsınız. En azından insanların çoğu, sosyal aktiviteler esnasında akıllı telefon kullanmanın yanlış olduğunu düşünüyor. %82’si sosyal topluluklarda akıllı telefon kullanımının sohbete zarar verdiğine inanıyor.
Ancak çelişkili bir biçimde akıllı telefon kullanımını sürdürüyoruz. Bir araştırma kapsamında, katılımcıların %89’u yakın zamanda bulundukları sosyal ortamlarda telefonlarını kullandıklarından bahsediyor. Ve çoğu insan, kendi akıllı telefon kullanımlarının çok da fazla olmadığını düşünüyor.
Başka insanlar yaptığında hasarın farkında olsak da insanların, akıllı telefon kullanımının hayatımızı olumsuz yönde etkilediği gerçeğini görmemede ısrarcıyız.
Bu yüzden sosyal bir ortamda eliniz telefonunuza doğru gittiğinde, başkasının sizinle değil telefonu ile ilgilenmesinin kendinizi nasıl hissetmenize yol açtığını hatırlamaya çalışın.
3. Anlamlı sohbetler esnasında telefonunuzu görüş alanınızdan uzak tutun
Bazı durumlarda telefonunuzu kullanmamaya çalışmak dahi yeterli olmayabilir. Araştırmacılar, akıllı telefonların oldukça dikkat dağıtıcı olduklarından bahsediyor; akıllı telefonlar, tüm dikkatimizi yanımızdakilere odaklamamızı zorlaştırıyor. Bazı araştırmalar, sohbet esnasında masanın üzerindeki telefonun varlığının bile –kullanılmasa dahi– insanlar arasındaki empati, güven ve ilişki kalitesini düşürdüğünü gösteriyor.
Bir arkadaşınıza içinizi döktüğünüzü ve karşılığında anlaşılmadığınızı, duyulmadığınızı düşünün -hatta zaman zaman telefonlarına göz attıklarını. Anın içerisinde var olmak ve dikkat kesilerek dinlemek, insanlar arasında güven bağının kurulması açısından kritiktir. Bu şekilde davranmadığımız noktada, ilişkilerimizin sağlığını riske atmış oluruz; önemli bir sohbet içerisindeyken hatırlanması gereken önemli detaylardan biridir bu.
4. Akıllı telefonunuzun yabancılarla sosyalleşmenize engel olmasına izin vermeyin
Yapılan birçok araştırma, yabancılarla önemsiz görünen etkileşimlerin bile –bir kasiyerle ya da garsonla kısa bir sohbet gibi– kendimizi sosyal açıdan ne denli ait hissettiğimiz üzerinde büyük bir rolü olduğunu gösteriyor. Peki akıllı telefonlar sosyalleşmemizi nasıl etkiliyor? İnsanlarla basit ilişkiler kurmaktansa akıllı telefonlarımızla o kadar çok vakit geçiriyoruz ki birçok ilişki fırsatını kaçırıyoruz.
Yapılan bir çalışmada, eldeki akıllı telefonun yön bulma ihtiyacında olan insanların başkalarından yardım istemektense yalnızca telefonlarına bel bağlamalarına sebep olduğunu gösteriyor. Akıllı telefon kullanan kişiler, başkaları ile etkileşime geçmemenin sonucu olarak kendilerini sosyal açıdan daha yabancı ve nihayetinde daha kötü hissediyor (hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaşsalar da). Yani akıllı telefonlar, sosyal etkileşimleri hayatımızda uzun vadeli sonuçlar doğuracak şekilde basit görünen ancak önemli bağlamlarda etkiliyor.
5. Online bağlantı istiyorsanız eğer, en azından aktif olun
Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya araçlarının insanlarla bağlantı kurmamıza yardımcı olduklarını düşünüyoruz genellikle. Ancak görünen o ki elektronik araçları sosyal açıdan bağlantı kurmak için kullanmak, pek de iyi sonuçlar getirmiyor –en azından kısa vadede.
Yakın zamanda yapılan yeni bir araştırma, online ortamda oluşturulan sosyal ilişkilerdeki ruh halimizin ve duygularımızın, hiç sosyalleşmediğimiz dönemlerden daha iyi getirileri olmadığını gösteriyor. Aksine kişi başkalarıyla öncelikli olarak sanal ortamda etkileşime geçtiğinde, ruh hali daha da kötüye gidiyor.
İlişki kurma ihtiyacı, insan doğasının bir parçasıdır. Dolayısıyla internet üzerinde ya da sosyal medyada pasif bir şekilde sörf yapmaktansa, insanlarla aktif bir şekilde iletişime geçmeyi gerektiren bir şeyler yapmayı tercih edin. Örneğin; yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, arkadaşları ile online ortamda sıklıkla sohbet eden liseli gençler, daha yüksek kalitede arkadaşlıklara sahip oluyorlar. Sonuç olarak teknoloji, güçlü ilişkiler inşa etmede etkili bir yardımcı olarak kullanılabilir.
6. Acı ile baş edebilmek için akıllı telefonunuz üzerinden insanlarla bağlantı kurun
Çoğu araştırma yüz yüze karşılaşmaları elektronik etkileşimlere tercih etmek gerektiğini söylese de bazen seçme şansımız olamayabiliyor. Bir ebeveyn iş için seyahate çıktıysa ya da yakın bir arkadaş başka bir şehre taşındıysa, ne yapmamız gerekiyor?
Yapılan araştırmalar, elektronik etkileşimlerin, aksi takdirde var olamayacak bağları oluşturmak ve koruyabilmek adına yararlı olabileceğini gösteriyor. Yüz yüze görüşme şansınız olmayan insanlarla aktif bir şekilde iletişim halinde olmanın kendinizi sosyal açıdan daha ait hissetmenizi sağlamak gibi yararları var.
Özetlemek gerekirse, akıllı telefonların sosyal hayat açısından yıkıcı sonuçlar doğurabilmesinin potansiyel birçok yolu var. Ancak aynı zamanda da günlük işlerimizi çok kolay hale getiriyorlar. Kritik nokta, akıllı telefonların ne zaman ve kim açısından yardımcı ya da zararlı olduklarını anlayabilmek; halihazırda yapılan birçok araştırma bu sorulara odaklanmış durumda.
Akıllı telefonunuzdan kurtulmayı hayal dahi edemiyorsanız eğer, en azından şu basit öneriyi aklınızda tutun: İnsanlarla mümkün olduğunca yüz yüze olacak şekilde bağlantı halinde olun ve akıllı telefonunuzu bir nebze de olsa görüş açınızdan dışarıda tutmaya çalışın.
Kaynak: mindful.org
YORUMLAR