X

Hemoroid, ya da bilinen diğer adıyla basur, makat bölgesindeki kan damarlarının şişmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Hamilelik sırasında bebeğin bağırsaklara ve rektuma baskı yapması sonucu, bu bölgede hem hamilelikte, hem de hamilelik sonrasında hemoroid oluşabilir. Özellikle vajinal doğumdan sonra, hemoroid görülme sıklığı daha fazladır.


Bağırsak hareketleri sırasında anüste kanama, şişme ve kaşıntı benzeri belirtilerle ortaya çıkan hemoroid, bulunduğu yere, büyüklüğüne ve kanama sıklığına göre değişmekle beraber, genellikle kendiliğinden kaybolma eğilimindedir. Ancak belirtileri biraz azaltmak, şişkinliklerin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek ve yeni şişmelerin oluşmasını engellemek için bazı önlemler alınabilir.



Hamileyken ve emzirirken hemoroid için ne yapılabilir?

Eğer tromboze hemoroid olarak bilinen kan pıhtılı ve ağrılı bir hemoroide dönüşürse veya birkaç ay sürerek kronik hale gelirse, bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekebilir. Ancak daha hafif belirtilerle seyreden hemoroid şikayetleri için bunlara dikkat edebilirsiniz:









Hemoroid için ne zaman doktora görünmeli?

Hamilelikte oluşan hemoroid şikayetlerinin genellikle birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer ağrı ve kaşıntı şikayetleriniz iki aydan uzun süre devam ediyorsa, mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Ayrıca kanamanız da ağrılı bir şekilde devam ediyorsa, birkaç hafta beklemeden doktora görünerek tromboze hemoroid durumu olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.



Referanslar:

Jennifer White. "Hemorrhoids After Giving Birth". Şuradan alındı: https://www.verywellfamily.com/hemorrhoids-after-birth-284551 (16.10.2021)