Bugünün insanı elindeki ekranlar, kalabalık şehirler, acele, hız, stres, gorsel ve işitsel uyaran çokluğu, boş zaman kıtlığı ile bir hayli kendinden geçmiş şekilde yaşıyor. Bundan iki nesil öncekilerin yaptığı gibi uzun uzun camdan dışarı bakmıyoruz artık, hep ekrana bakıyoruz; binlerce yıllık evrim sürecinde insanoğlunun kafası hiç bu kadar dolu olmamıştı belki de...
İşte bu yüzden o sürekli dolmakta olan kafayı zaman zaman boşlatıp, bedenine dikkat vermekte, nefesini fark etmekte, kendine günde 5-10-15 dakika hiçbir şey yapmama izni vererek, kendi kendine oturmakta fayda var. Buna meditasyon deniyor. Meditasyon, pozitif bir ruh hali ve bakış açısı, özdisiplin, sağlıklı bir uyku düzeni ve hatta acı eşiğinin yükselmesi gibi yararlı alışkanlıkların ve duyguların geliştirilmesi için de kullanılıyor.
Meditasyonun 12 faydası için aşağıya bir göz atın!
1- Stresi azaltır
Stresi azaltmak, insanların meditasyonu denemelerinin en yaygın sebeplerindendir. Yaklaşık 3500 katılımcı ile yapılan bir araştırma, meditasyonun beklentileri karşıladığını ortaya koyuyor. Zihinsel ve fiziksel stres, stres hormonu olan kortizol seviyesinde artışa sebep olur. Bu artış, uyku düzenini bozar, kan basıncını yükseltir ve yorgunluğa sebep olur. Araştırmanın sonucunda ise farkındalık meditasyonunun, stres kaynaklı enflamasyon tepkisini düşürdüğü ortaya kondu. Ayrıca meditasyonun hassas bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozuklukları ve fibromiyalji gibi stresle ilişkili sorunların semptomlarını hafiflettiği biliniyor.
2- Kaygıyı kontrol altına alır
Daha az stres, daha az kaygı demektir. Örneğin 8 haftalık bir farkındalık meditasyonu çalışmasının, katılımcılarda kaygının azalmasını sağladığı görüldü. Aynı zamanda da fobi türleri, sosyal kaygı, paranoyak düşünceler, obsesif-kompulsif davranışlar ve panik atak gibi kaygı bozuklukları semptomlarını azalttığı ortaya kondu.
3- Duygusal sağlığı destekler
Bazı meditasyon türlerinin benlik imajında iyileşmeyi ve hayata dair daha pozitif bir bakış açısı kazanabilmeyi sağladığı biliniyor. Yapılan bir araştırmada, 3 yıl boyunca meditasyon yapan 18 katılımcıda, uzun vadede depresyon riskinin azaldığı görüldü. Bir başka çalışma kapsamında ise farkındalık meditasyonun uygulayan ve uygulamayan insanların beyinlerindeki elektriksel aktivite karşılaştırıldı ve meditasyon yapan kişilerin pozitif düşünme ve iyimserlik bölgelerinde elle tutulur değişimlerin olduğu gözlendi.
4- Öz farkındalığı geliştirir
Meditasyonun bazı formları, kendinizi daha güçlü bir şekilde anlamanızı sağlayarak ideal benliğinize ulaşmanıza yardımcı olur. Örneğin öz-sorgulama meditasyonu, doğrudan kişinin kendini ve çevresindekileri daha iyi anlayabilmesini hedefler. Diğer türler ise kişiye zararlı ya da kendi kendini engelleyen düşünceleri saptayabilmeyi öğretir. Düşünce alışkanlıklarınızın ne kadar farkında olursanız, onları daha yapıcı kalıplara çok daha rahat bir şekilde sokabilirsiniz.
5- Dikkat aralığını uzatır
Dikkat odaklı meditasyon, dikkat aralığınız için ağırlık kaldırma gibi bir şeydir. Dikkatinizin gücünü ve dayanıklılığını artırır.8 haftalık bir farkındalık meditasyonunun etkilerini inceleyen bir çalışmaya göre, kişinin yeniden odaklanma ve dikkatini koruyabilme becerileri gözle görülür bir biçimde artıyor. Bir başka araştırmanın sonuçlarına göre ise düzenli bir şekilde farkındalık meditasyonu uygulayan insan kaynakları çalışanları, bir görev üzerine çok daha uzun bir süre odaklanabiliyorlar. Kısa süreli meditasyondan bile faydalanabileceğinizi bilemek gerekiyor. Yalnızca 4 günlük meditasyon dahi, dikkat aralığını genişletmek için yeterli olabiliyor.
6- Yaşla ilişkili hafıza kaybını hafifletebiliyor
Dikkatte gelişim ve düşüncede netlik, zihin gençliğini koruyabilmenize yardımcı oluyor. Kirtan Kriya, bir mantrayı, düşünceleri odaklayabilmek adına parmakların tekrarlayan hareketleri ile birleştirerek yapılan bir meditasyon türü. Yapılan araştırmalar, bu uygulamanın, kişinin yaşla ilişkili hafıza kaybı çalışmalarındaki bellek görevlerini yerine getirebilme becerisini artırdığını gösteriyor. Dahası, 12 farklı çalışmanın incelenmesi ile elde edilen verilere göre, çeşitli meditasyon türleri, ileri yaşlarda dikkati, hafızayı ve zihinsel hızı güçlendiriyor.
7- Nezaket yaratır
Özellikle bazı meditasyon türleri, pozitif duyguları ve kişinin kendisine ve çevresine karşı olan davranışlarını etkiliyor. Sevgi-nezaket (Loving-kindness) meditasyonu olarak da bilinen Metta, kişinin kendisine karşı iyi düşünceler ve iyi duygular geliştirmesiyle başlıyor. Pratik yaptıkça insanlar, bu iyiliği ve affetme becerisini dışarıya doğru aktarmaya başlıyorlar –önce arkadaşlarına, sonra tanıdıklarına ve son olarak da düşmanlarına. Ayrıca yapılan sayısız araştırma, bu meditasyon türünün, insanların kendilerine ve çevrelerine karşı merhamet duygularını geliştirdiği destekliyor.
8- Bağımlılıklarla savaşmada etkilidir
Meditasyon aracılığıyla yaratabileceğiniz zihinsel disiplin, otokontrolünüzü ve bağımlı davranışların tetikleyicilerini saptayabilme becerinizi geliştirerek bu döngüyü kırabilmenize yardımcı olur. Araştırmalara göre meditasyon, insanların dikkatlerini yeniden yönlendirmeyi öğrenmelerine, irade güçlerini artırabilmelerine, duygularını ve dürtülerini kontrol edebilmelerine ve bağımlı davranışlarının arkasındaki sebepleri anlayabilmelerine yardımcı oluyor. Meditasyon, yemek yeme ihtiyacınızı da etkileyebiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, farkındalık meditasyonu, kişinin duygusal kaynaklı yeme bozukluklarını iyileştirmesine yardımcı oluyor.
9- Uykuyu düzenler
Nüfusun yaklaşık yarısı, bir noktadan sonra uykusuzlukla mücadele ediyor. Bu yüzden meditasyonun bedeni rahatlattığını, gerginliği azalttığını ve zihni uyku için ideal olan huzurlu bir duruma getirdiğini bilmekte fayda var. Yapılan bir çalışma kapsamında, araştırmacılar katılımcıları iki farklı gruba rastgele bir şekilde atadılar. Gruplardan biri meditasyon yaparken, diğeri yapmadı. Sonuç olarak meditasyon yapan katılımcıların, diğerlerine kıyasla daha çabuk ve daha uzun süre uyudukları görüldü.
10- Acıyı kontrol etmeye yardımcı olur
Acı algısı, kişinin zihinsel durumu ile ilgilidir ve stres halinde düzeyinde yükselme mümkündür. Yapılan bir çalışma kapsamında, acı verici uyaranlara maruz bırakılan katılımcıların beyin aktivitelerini ölçmek için MRI teknikleri kullanıldı. Katılımcılardan bir kısmı, dört günlük farkındalık meditasyonu sürecinden geçmişti. Meditasyon yapan katılımcıların acıyı kontrol eden beyin bölgelerinde aktivite artışı yaşadıkları gözlemlendi. Ayrıca acıya daha az hassas oldukları görüldü. Meditasyon yapanlar da yapmayanlar da aynı acı kaynaklarına maruz kalsalar da meditasyoncuların acıyla baş edebilme becerilerinin çok daha gelişmiş oldukları açıktı.
11- Kan basıncını düşürebilir
Meditasyon, kalp üzerindeki yükü hafifleterek fiziksel sağlığı destekler. Yüksek kan basıncı, zamanla kan pompalamak için kalbin daha fazla çalışmasına ve sonuç olarak fonksiyonlarının zarar görmesine sebep olur. Yüksek kan basıncı, arterlerin daralmalarına da katkıda bulunarak kalp krizine ve felce davetiye çıkarır. 996 kişinin katıldığı bir çalışmada, tekrarlanan ve sessiz bir şekilde söylenen bir mantra ile meditasyon yapan katılımcılarda, kan basıncının ortalama beş puan düştüğü görüldü.
12- Her yerde meditasyon yapabilirsiniz
İnsanlar, meditasyonun birçok farklı türünü uyguluyorlar – ki bunların çoğu özel ekipmanlar ya da özel alan gerektirmiyor. Günde yalnızca birkaç dakikanızı ayırmanız yeterli. Meditasyona başlamak istiyorsanız eğer, sonuç olarak elde etmek istediklerinizi temel alarak bir meditasyon türü seçin. Günlük ev ya da iş ortamınız, size istikrarlı ve sessiz bir zaman imkânı vermiyorsa eğer, bir kursa katılmayı düşünebilirsiniz. Böylelikle yanınızda destekleyici bir topluluk ile başarı şansınızı arttırabilirsiniz. Aynı şekilde alarmınızı birkaç dakika erkene kurarak, sabah saatlerinizden de fayda sağlayabilirsiniz. Bu şekilde tutarlı bir alışkanlık geliştirebilir ve gününüze pozitif bir şekilde başlayabilirsiniz.
YORUMLAR