X

Moringa nedir?

Latince ismi Moringa Oleifera olan Moringa bitkisi, Hindistan’da yetişen bir şifalı bitkidir. Pakistan, Nepal ve Filipinler gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Afrika’nın bazı bölgelerinde ve Orta Amerika’da da üretimi ve ticareti yapılan Moringa, son yıllardaki süper gıda furyasının en iyi örneklerinden biri. Kökleri, dalları, yaprakları, tohumları ile bitkinin tamamı çeşitli şekillerde kullanılıyor ve dahası, moringa kalp hastalığından romatizmaya kadar pek çok hastalığa karşı iyi geliyor. Kuru ve kumlu topraklarda iyi yetiştiği bilinen moringa bitkisi, hemen hemen tüm iklim koşullarında hayatta kalabiliyor. Kuraklığa oldukça dayanıklılığı, bir yıl içerisinde 4 metreye ulaşan boyu ile ciddi bir büyüme hızı olması, moringayı ticari olarak da üretimi ve hasadı kolay bir bitki olarak öne çıkarıyor.


Moringa nasıl tüketilir?


Moringanın faydaları nelerdir?

Moringa çayı nasıl yapılır?

Moringa, bugünlerde ülkemizde poşet çay olarak veya toz halinde olacak şekilde piyasada bulunuyor. Poşet çay formu, diğer tüm poşet çaylar gibi kaynar suda 4-5 dakika demlenerek kullanılabilir. Toz halindeki moringa ise, bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı toz halinde uygulanarak 5 dakika boyunca, mümkünse ağzı kapalı olacak şekilde demlenir. İnce bir süzgeçle süzüldükten sonra tüketilebilir.


Moringanın olası yan etkileri nelerdir?

Moringa bitkisi genel olarak herhangi bir yan etki göstermez ama sindirim sistemi hassas olan kişilerde mide ekşimesi, bulantı veya ishal benzeri etkilere neden olabilir. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kullanımı ile ilgili yeterli bilimsel veri bulunmadığından, bu süreçlerde düzenli olarak moringa kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.


Derleyen: Duygu İslamoğlu