X

Nasır, ciltte sürtünme veya basınç sonucu oluşan sert, kalınlaşmış cilt bölgeleridir, altlarındaki cildi korumaya yardımcı olmak için doğal olarak gelişir.


Nasır, bir gitaristin parmak uçları veya bir tamircinin avuç içi gibi tekrarlanan sürtünmenin olduğu vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Aslında bu dış etkenler sonucu deriye yapılan kemik basıncı nedeniyle gelişir. Ayak parmaklarının üst ve yan kısımlarında ve ayak parmak uçlarında yaygındırlar. Yaygın nedenleri artrit veya uygun olmayan ayakkabılardır.


Nasır nasıl geçer?











Nasır tekrarlar mı?

Nasır, cilde sürtünme, tahriş veya baskı sonucu oluştuğundan, oluşma sebebi düzeltilmezse yeniden oluşabilirler. Başka bir deyişle, nedeni kötü oturan ayakkabılarsa ve aynı ayakkabıları giymeye devam ederseniz, nasırların geri gelmesi muhtemeldir.


Neyse ki, çoğu nasır, evde biraz özen ve dikkatle başarılı bir şekilde yönetilebilir. Herhangi bir zamanda ayağınızdaki bir şişlikten endişeleniyorsanız, ne yapacağınızdan veya nasıl tedavi edeceğiniz konusunda emin değilseniz ve özellikle şeker hastasıysanız, enfeksiyonlara yatkınsanız veya hassas bir cildiniz varsa, doktorunuza görünün. Diyabet hastalarının ayak sağlığıyla ilgili şikayetleri daha çok ciddiye alınmalı ve medikal bir tedavi uygulanmalıdır.


Referanslar:

“How to Treat Corns and Calluses” Şuradan alındı: https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses