X

Özbekistan'da hemen her evde tandırda pişirilen ince ve tereyağlı leziz bir ekmek çeşidi...


Süt, tereyağı ve az miktarda maya ile orta sertlikte hazırlanan hamur dinlendirildikten sonra pide gibi ince açılıyor ve geleneksel delikli tasarımları çekiç (chekich) adı verilen metal ekmek damgalarıyla hamurun ortasına vurularak şekil veriliyor. Üzerine susam ve çörek otu serpilerek tandırda pişiriliyor.


Yıllar evvel Özbekistan'dan metal çekiç hediye olarak gelmişti, evde epey denemeler de yapmıştım ama fotoğraf çekmediğimden tarifini yazamamıştım. Geçenlerde Özbekistan'dan kıymetli bir dostumuz ekmek ile birlikte tarifini de gönderince onun tarifiyle yaptım bu defa.


Özbek ekmeğinin lezzeti aslında beni çocukluk yıllarıma götürüyor; Annemin hemen hemen aynı hamurla bize hafta sonu kahvaltılarında pişirdiği çörekle epey benzerlikler var, sadece annem tereyağını daha fazla kullanarak küçük boyutta porsiyonluk yapardı, üzerlerine çatal ile şekil vererek fırında pişirirdi, en çok sevdiğimiz bölümü de kıyır kıyır lezzetteki kenarlarıydı...


Aslında birbirine yakın kültürlerde benzer ne çok lezzetler var. İlerleyen zamanlarda annemin yaptığı çöreğin tarifini de paylaşırım sizlerle...


Servis: 2 adet 25 cm çapında


Hazırlama & bekletme süresi: 10 + 30 dakika


Pişirme süresi: 25 - 30 dakika



Malzemeler:


Üzerine;


Yapılışı:


Kısa bir not;


Ekmekler bir hafta kadar serin yerde veya buzlukta bir ay saklanabilir. Tüketmeden önce tost makinesinde veya fırında ısıtınca ilk günkü tazeliğinde oluyor.


Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın...