X

Melisa bitkisi nane familyasındandır. Halk arasında oğul otu, limon nanesi isimleriyle de anılır. Limona benzeyen hafif bir kokusu olan melisa çayı, yaz aylarının sonuna doğru küçük çiçekler açar. "Melisa çayı ne işe yarar?" sorusuna cevaplardan biri olan en belirgin özelliği ise sakinleştirci etkisidir. Bu yönüyle anksiyete yaşayanların fayda gördüğü bir bitki çayı olarak değerlendirilir. Tek başına ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay ve papatya çayı gibi birçok doğal bitki çayının etkisini gösterebilir. Melisa çayı, kurutulmuş melisa yaprakları demlenerek yapılır ve birçok faydası vardır.


İşte melisa çayının faydaları:























Melisa çayı nasıl demlenir?

1 çay kaşığı kurutulmuş melisa otunu, bir fincan kaynamış suya ekleyin ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Çayı süzdükten sonra içime hazırdır, afiyet olsun. Doğru miktarda ve doğru zamanda tüketilmediğinde melisa çayının zararlı yan etkileri de olabilir.


Melisa çayının zararları nelerdir?

Fayda dolu melisa çayını günde 2 fincandan fazla tüketmemelisiniz. "Melisa çayı alerji yapar mı?" diye merak edenler için cevap burada gizlidir. Melisa çayını çok içilirse cillte kızarıklık, kaşıntı, alerjik reaksiyonlar görülür ve mide bulantısı yapabilir.



Eğer hamile ya da emziriyor iseniz doktorunuza danışmadan melisa çayı tüketmeyiniz.



Kronik bir rahatsızlığınız ve düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışmadan melisa çayı tüketmeyiniz.



"Melisa çayı çocuklara verilir mi?" sorusuna cevap olarak ise 15 yaşından küçüklerin melisa çayı tüketmesi önerilmiyor.



Düzenli olarak melisa çayı içmeye karar verdiyseniz 10 gün tüketip ardından 1 hafta ara vermeniz daha sağlıklı olacaktır.