X

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusunda uyarıda bulunmaya devam ediyor. Sabah kahvaltısında ekmek yerine “ceviz” öneren, “üç öğün” yerine, “iki öğün” yemek yenilmesi gerektiğini ifade eden Karatay, saat 20.00’den sonra yemek yenilmemesi gerektiğini belirtiyor. Karatay, akşam yemeklerinin, öğle yemeği mönüsünden oluşması gerektiğine dikkat çekerken zeytinyağlı gıdaların tüketilmesine vurgu yapıyor.


İşte Karatay’ın, “sağlıklı beslenme” konusunda verdiği ipuçları: “Yemekler, çok yüksek ısıda pişirilmemeli, ayrıca unla terbiye yapılarak hazırlanmamalı! Yemekler düşük ısıda, uzun süre pişirilmeli. Malzemeler çiğden hep birlikte tencere veya tepsiye konup ocakta ya da fırında pişirilmeli, yağda soğan veya biber öldürme gibi yöntemler uygulanmamalı. Özellikle güveç yaparken önce tencerede kavurma, sonra fırında pişirme gibi iki farklı pişirme şeklinin bir arada olmaması gerekiyor.


Ya tencere ya da fırın tercih edilmeli. Pişirme esnasında ısıya maruz kalma şekli değiştikçe ve ısı derecesi arttıkça yemekteki faydalı vitamin ve mineraller ölüyor.”


"Alüminyum folyo ve teflonlardan uzak durun"

Yemekler cam, çelik veya emaye kaplı dökme demir tencerede, tepside pişirilmeli. Alüminyum ve teflonlardan, mikro dalga fırınlardan uzak durulmalı. Pişirme sırasında alüminyum folyo, yanmaz pişirme poşeti ya da yağlı kâğıt gibi ürünler asla kullanılmamalı. Yemeklerde blender (karıştırıcı) veya mikser (çırpıcı) gibi elektrikli aletler kullanılmamalıdır. Çünkü yemeği işlenmiş hale getiriyor ve lifleri yok edip sağlıksız hale dönüştürüyor. Bu da hazım sisteminin bozulmasına sebep oluyor.”


"Kızgın yağda kızartma yok"

“Kızgın yağda kızartma yapılmamalı! Balık ya da etler, sos veya una bulanarak yağda kızartılmamalı. Eğer illa kızartma yapmak isteniyorsa kısık ateşte, az zeytinyağı veya tereyağıyla sade pişirme yapılabilir. Izgara yapılabilir, ancak yiyecekler yakılmadan ve yüksek ateşe, kömür ve odun alevine, dumanına maruz kalmadan pişirilmeli. Ayrıca buğulama en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biridir.”


"Keten tohumu yağı ve esmer bulgur kullanın"

“Hem kilo verme sürecinde hem de sonrasında yani yaşam boyu ekmek yerine ekmeğin hammaddesi olan buğdayı bütün olarak salata, çorba, pilav veya keşkek yemeği olarak tüketebilirsiniz. Esmer bulguru da aynı şekilde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Keten tohumu yağı ve balıkyağı (omega 3) kan yağlarını düzenler, kanı sulandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır.


Bunun yanı sıra kilo almayı önler, hipertansiyon ve depresyon gelişmesini engeller. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Keten tohumu da azar azar yiyeceklere eklenebilir. Susam da keten tohumu kadar faydalıdır. Arzu edildiğinde onun yerine kullanılabilir.


Türkiye’nin en büyük sorunu kabızlık

“Türkiye’nin en büyük sorunu kabızlıktır. Kabızlık ülkemizde hiçbir zaman hastalık olarak görülmez. Eğer siz her gün muntazam bir şekilde büyük abdeste çıkamıyorsanız, vücudunuz iyi çalışmıyor demektir. Bu, en önemli sinyal. Örneğin bana gelip ‘Ben çocukluğumdan beri kabızım’ diyen hastalar var. Bu demektir ki vücutta hiçbir şey doğru dürüst çalışmıyor. Türkiye’de hekimler, bunu sormaya utanıyor, hastalar da sorunca ‘Kusura bakmayın’ diyorlar. Her gün düzenli olarak tuvalete çıkabiliyorsanız vücudunuz saat gibi çalışıyor demektir. Çıkamıyorsanız bir bozukluk var demektir. Hareket etmezseniz, su içmezseniz vücudunuz çalışmaz.”


Rafine şeker ve tatlının zararları



















Yüksek oranda doğal omega 3 içeren gıdalar








Omega 3’ün vücuda faydaları









Hazırlayan: Özlem Yılmaz