X

Dr. Ayşegül Çoruhlu, kahvaltı ya da öğle yemeğinde önerilen besinlerden istenildiği kadar yemenin serbest olduğuna dikkat çekiyor. Alkali diyet’te sabah kahvaltısı mönüsünde lor ve yeşillikler öne çıkarken öğle yemeğinde tüm çorbalar ve baklagillerin hepsi, diyeti uygulayan kişiye öneriliyor. Akşam yemeğindeyse sınır saat 20.00’yi geçmemek.


Yiyeceklerin asiditesine göre, bir başka ifadeyle ne kadar asitli olduklarına yani pH değerlerine göre seçim yapmayı esas alan alkali diyet’te, taze meyve, sebze ve yumru kökleriyle beslenmeye önem vermek gerekiyor. Alkali asit diyetinde sunulan besin ve gıdalar, bilinenin aksine diyeti uygulayanı, beslenme alışkanlıklarının dışına da çıkarıyor. Son yıllarda birçok ünlü ismin sağlıklı kilo vermek için yöneldiği alkali diyet’i konu alan yazı dizimizin üçüncü gününde, hangi gıdalara ağırlık vermemiz gerektiğini sizlerle paylaşacağız. Dr. Ayşegül Çoruhlu kalıcı kilo vermek için neler yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor:


Alkali diyet örnek beslenme programı

“Dişler, florürsüz diş macununa karbonat eklenerek fırçalanmalı. 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı tarçınla az suda karıştırılıp içilmeli. Tarçın, ensülinin daha az ortaya çıkmasını sağlar. Tatlı isteğini azaltır. Zerdeçal ise DNA tamiri yapar. 1 litre suya yarım çay kaşığı karbonat atılıp alkali su hazırlanmalı. 1 bardak içilmeli, 2 kuru siyah kayısı ve siyah erik yenmeli. Bu kuruyemişler bağırsağın daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır.


Alkali diyette kahvaltıda neler yenilebilir?

Aşağıdaki seçenekler arasından doyana kadar yemek serbesttir:



Hızlı kahvaltı yapanlar neleri tercih edebilir?

Tercih iş temposu içinde evden acele çıkmak gerekiyorsa mikser de aşağıdaki karışım da hazırlanıp kahvaltı olarak tercih edilebilir.

Malzemeler:

1 ölçek yeşillik tozu. Birer çay kaşığı aktardan alınmış dövülmüş keten tohumu, üzüm çekirdeği tozu, nar çekirdeği tozu ve 3 çiğ organik yumurtanın beyazı. 1 çay kaşığı zerdeçal. 1 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı. Bolca alkali su eklenerek 2 bardaklık hızlı kahvaltı hazırlanabilir.



Alkali beslenmede öğle yemeğinde tüm çorbalar serbest

Kahvaltı bittikten 2 saat sonra, 1 adet kafeinsiz, şekersiz kahve. Üzerine 1 bardak alkali su içilmeli. Aşağıdakiler, doyana kadar serbest. Yemekten 20 dakika önce 1 bardak alkali su içilmeli.



Alkali diyette öğleden sonraki öğün

Öğle yemeğinden 1 saat sonra 2 bardak yeşil çay, 2 saat sonra da 1 bardak alkali suya 1 tatlı kaşığı tarçın koyup için. Bu esnada küçük günahlar serbest: 1 porsiyon tatlı, 2 meyve ya da 2 parça bitter çikolata.


Alkali diyette spor saatinde nasıl beslenilir?

Akşam yemeğinden önce spor yapılacaksa; 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi sütü ya da 2 adet hurma yenilebilir. Bununla birlikte 2 adet kuru incir önerilir. Spor boyunca 1 litre alkali su. Spor sonrası protein içeceği arzu edilirse, akşam yemeğinde ya protein alınmamalı veya yanında içilen sebze suyu miktarı artırılmalı.



Alkali diyet için alışveriş listesi


10 adımda alkali beslenmeye geçiş