X

Vücudumuzun protein üretmek, DNA oluşturmak, hücreler arasında koordinasyon sağlamak, enzim salgılamak için çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko eksikliği beyin faaliyetleri ve bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıklara sebep olabilir. Stres, yaraların geç iyileşmesi, saçların ve tırnakların güçsüz olması, geç uzaması gibi belirtiler en yaygın olanlardır.


Sindirim hastalıkları olan kişilerde, antibiyotik kullananlarda, emziren kadınlarda, sütten yeni kesilen bebeklerde, vejetaryenlerde, çinko emilimini düşürdüğünden demir takviyesi alanlarda ve fazla alkol tüketenlerde çinko eksikliği görülebilir. Peki, hamilelikte çinko takviyesi kullanımı gerekli mi? Okumaya devam edin.


İyi haber: Çinkoyu yiyecekler yoluyla almak mümkün. Çünkü genellikle protein içeren diğer besinler çinko açısından da zengindir. Haftada 3 gün kırmızı et veya balık yemek, her sabah kahvaltıda 1 yumurta yemek, çinko ihtiyacını karşılamak açısından önemlidir. Hangi vitamin takviyesi ne için kullanılır? içeriği de size yardımcı olabilir.


Çinko hangi yiyeceklerde bulunur?

Erzak dolabınızda ve buzdolabınızda bulunan, çinko içeren başlıca yiyecekleri sıralamadan önce uyaralım. İhtiyacınız olan çinkoyu, düzenli olarak bu yiyecekleri yiyerek alabilirsiniz. Ancak bir kısmı yağ açısından zengin olduğundan, kolesterol yükselmesi ve kilo alma sorunu yaşamamak için kontrollü olmalısınız.



İlginizi çekebilir: Bağışıklık artıran besinler