X

Diyabet, kan şekeri değerlerinin uzun süre boyunca yüksek seyretmesi durumunda oluşan metabolik bir hastalıktır. Ancak, kan şekeri değerleri hakkında endişelenmesi gereken kişiler sadece diyabetliler değildir. Herkes tetikte olmalıdır çünkü sağlıklı bireylerin dahi uzun vadede yüksek kan şekeri değerlerine sahip olması diyabete veya ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.


Sadece şekerlemeler değil, asitli içecekler ve hamur işi ürünler de kan şekeri değerlerini artırır. Peki yüksek kan şekerine neler sebep olur?


Sürekli açlık hissi, yüksek kan şekeri değerinin belirtisi olabilir. Ayrıca, zayıflamaya çalışmanıza rağmen kilo alıyorsanız veya mide problemleri yaşıyorsanız bunlar da erken semptomlar olabilir.


Kan şekerinin yükselmesinde neler rol oynar?

Yüksek kan şekerine sebep olan faktörler:


Yüksek kan şekerinin belirtileri nelerdir?

Kan şekeri değerlerinizin yüksek olması diyabet hastası olduğunuz anlamına gelmez. Bazı insanlarda yüksek kan şekeri belirtileri gözükmeyedebilir. Belli başlı belirtiler:



Yüksek kan şekeri semptomlarını azaltmak için kullanılabilecek Glisemik İndeks besin listesi

Gİ ya da Glisemik İndeks, karbonhidrat içeren bir yiyeceğin kandaki şeker seviyesini ne kadar arttırdığını ölçer. Yüksek Gİ’li besinler orta veya düşük Gİ’li besinlere göre kandaki glikoz seviyesini daha fazla arttırır. Saf glikoz değeri 100 olarak ölçülür. Düşük Gİ’li besinler yavaş sindirilirken, yüksek Gİ’ li besinler hızlıca sindirilir. Daha düşük insülin seviyesine sahip oldukları için, Gİ değeri daha düşük olan besinler tüketilerek, yüksek kan şekeri semptomları önlenebilir. Ayrıca Düşük Gİ’li besinler kilo kontrolünü de sağlar.


Sağlığınızı tümüyle iyileştirmek ve kilonuzu kontrol altına almak veya yüksek kan şekeri belirtilerini önlemek istiyorsanız, bu amaca daha kolay ulaşmak için Gİ’si düşük ürünler tüketmelisiniz.


Gİ Yiyecek Listesi (Yaygın Yiyecekler)


Bunların her biri düşük glisemik indeksli besinlerdir ve tüketmek için idealdir. 0-54 arası düşük glisemik indeksli besinler olarak değerlendirilir.



Bu besinler orta glisemik indeksli besinlerdir ve dikkatli tüketilmelidir. 55-69 arası orta glisemik indeksli besinler olarak değerlendirilir.



Bu besinler ise yüksek glisemik indeksli besinlerdir. Bunlardan uzak durulmalı veya bunlar diyetinizden tamamen çıkarılmalıdır. 70-100 arası değerlendirilir.