X

Yaz aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçları etrafa nefis kokular saçmaya başlar ve toplanan ıhlamur çiçekleri, kış boyunca lezzetli ve şifalı çaylar demlemek için kurutularak saklanır. Sağlığa birçok faydası bulunan ıhlamur, uzun süreler boyunca kaynatıldığında şifalı etkisini kaybedebilir. Ihlamurdan en etkili faydayı sağlayabilmek için, ıhlamur çiçeklerini doğru bir şekilde demlemelisiniz.


Ihlamur nedir?

Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait bir bitki olan ıhlamur (Tilia), ülkemizde ve dünyada birçok çeşidi yetişen bir ağaç türüdür. Nadiren de olsa çalı formunda da gelişim gösterebilir. Ülkemizde sıklıkla yetişen ve ekim-dikimi yapılan 4 çeşit ıhlamur bulunmaktadır. Küçük farklarla birbirinden ayrılan ıhlamur çeşitlerinin hepsinin çiçeklerinin şifalı etkisi aynıdır.


Ihlamur çayında bulunan vitamin ve mineraller

Ihlamur çayı A, B6, C ve P vitaminlerini barındırır. Ayrıca kalsiyum, demir ve manganez mineralleri de içeriğinde mevcuttur. En belirgin yararı da antioksidan bakımından zengin olmasıdır.


Ihlamur çayı nasıl demlenmeli?

Ihlamur çiçekleri, bitişiğindeki sarı ve uzun yapraklarla beraber kullanılarak demlenir. İyi bir ıhlamur çayı demlemek için:


Yarım avuç kadar ıhlamur çiçeğinin üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edilir. İçeriğindeki uçucu yağların da kaybedilmemesi için, kapağı kapalı olacak şekilde demlenmelidir. 10 dakika boyunca demlenen ıhlamur çayı, süzüldükten sonra tüketilmelidir. Uzun süre demlendiğinde ya da kaynatıldığında, çiçeklerin şifalı etkisi kaybolabilir. Özellikle kış aylarında şifalı etkisini artırmak için tarçın, zencefil, zerdeçal, hibisküs ve benzeri bitkilerle karıştırılarak da demlenebilir. Ihlamuru biraz daha tatlandırmak için, demlenip süzüldükten sonra içine bir çay kaşığı kadar bal ilave edilebilir. Ihlamur çayına ilave edilen bir dilim limon hem C vitamini içeriği ekleyerek çayın daha şifalı olmasını sağlar, hem de daha lezzetli ve hafif içimli bir ıhlamur çayı demlemenize yardımcı olur.


Meyveli ıhlamur çayı tarifi

Malzemeler:


Yapılışı:

Elma, ayva ve limonu yıkayıp döt parçaya bölün ve kabuklarıyla beraber bir tencereye koyun. Üzerine kabuk tarçın ve karanfil ekleyin. Tencereye göz kararı kadar su ekleyin ve kaynatın. Kayndığında altını kapatın ve ıhlamuru da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika demlemeye bırakın. Süzdükten sonra bal ekleyerek içime hazır hale getirin, afiyet olsun.



Ihlamurun faydaları nelerdir?



Ihlamur yağının faydaları


Ihlamurun zararları