HT Hayat Anasayfa Canan Karatay: "İstediğiniz kadar döner yiyin ama pide ve patates yok!" | Sağlık

Türkiye'de diyet ve sağlıklı beslenme konusunda ezberi bozan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söylüyor. Tereyağı, yoğurt ve zeytinin evde yapılması önerisinde bulunan Karatay, Türk halkının günde 8-12 öğün beslendiğine dikkat çekerek, toplumun “enine büyüdüğünü” ifade ediyor.


İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sakatatlardan dönere, çiğköfteden diyet gıdalara dek pek çok konuda görüşünü dile getirirken, yemek yaparken hangi yağların kullanılması gerektiği ve hangi yağların zararlı olduğunu da tek tek sıralıyor. Tereyağ, yoğurt ve zeytinin evde yapılması gerektiğini savunan Prof. Karatay’a göre, günde 2 öğün beslenmek gerekiyor. Dahası Karatay, yaş ilerledikçe yürüyüşe daha çok ağırlık verilmesi önerisinde bulunuyor. Yazı dizimizin 2’nci gününde Karatay, Türk insanının enine büyümesine yol açan hatalara ve özellikle çocuklardaki karaciğer yağlanmasının nedenlerine de dikkat çekiyor:

Köy tereyağı sağlıklı



“Tam yağlı, doğal olan her şey tüketilmeli. Saf köy tereyağı, katkısız Trabzon, Urfa ya da Malatya gibi yörelerimizin tereyağı kullanılabilir. Hatta kadınlarımız tıpkı yoğurt gibi evde tereyağını kendileri yapabilirler. Zeytin dahi evde yapılabilir. ‘Karatay Mutfağı’nda bunların tarifini verdim. Katkısız ve çocuklara en faydalı biçimde kendi besininizi hazırlayabilirsiniz. Tereyağı, yayık ayranı aslında yarım saatlik bir iş. Neneler ya da ev kadınları, evde oturduklarında sürekli televizyon izlemek yerine bunu kolaylıkla yapabilirler. Saf köy tereyağı, en sağlıklısıdır, buzdolabında bile katı değildir ve istenildiği kadar kullanılabilir. Saf köy tereyağı ve soğuk sızma zeytinyağı her gün gereği kadar vücudumuza girmelidir.

Yemekte tereyağı ve zeytinyağı kullanılmalı



Zararlı dediğimiz yağlar, trans yağlardır. Trans yağlar, kızartmalarla meydana gelen yağlardır, işlenmiş her gıdanın içindeki trans yağlar zararlı ve kanserojendir. Artık halkımız, şekere ve trans yağlara dikkat etmeli, zaten dikkat edilirse hastalık da kalmaz. Mısırözü ve ayçiçeği yağı, çiğ olarak kullanılabilir. Ama ikisi de ısındığı veya kızardığı zaman aşırı miktarda trans yağ oluşur. Margarin haline gelince de, katı ya da sıvı olsun, içi trans yağ doludur. Yemek yaparken tereyağı, zeytinyağı veya fındıkyağı kullanmak gerekir, çünkü bunlar ısıya dayanaklıdır ve hemen bozulmazlar. Bunlardan asla korkmayacağız, bu yağlar yanmadıkça, trans yağ oluşmaz. Isınınca bozulan mısırözü ve ayçiçeği yağıdır. Bunlarla kızartma yaparsak hemen kanserojen olur. Trans yağlar, en fazla çoklu doymamış dediğimiz bitkisel yağlarda oluşmaktadır unutmayalım!”

Diyet yiyeceklere dikkat



“Light ürünlere, diyet olan tüm yiyecek ve içeceğe karşıyım. Çünkü diyet denilen besinler, içindeki doğal yağların, doğal vitaminlerin, doğal minerallerin alınmış olan kısmıdır. Diyet yiyecekler, en sağlıklı kısmı alınan ve en pahalı satılan ürünlerdir. Hazır gıdalar da öyle. Hazır gıdalardan da uzak duracaksınız. Doğal gıdaları kendiniz hazırlayıp yiyeceksiniz. O zaman hastalanmazsınız, verdiğiniz kiloları da almazsınız.

Kelleyi, paçayı, işkembeyi rahatlıkla yiyebilirsiniz



Yağlardan en sağlıklısı, serbest dolaşan hayvanların etindeki hayvansal yağlardır. Kuzu eti yediğiniz zaman yağıyla birlikte yemelisiniz. Kuzu etini kaynatıp et suyu çıkardığınız zaman da çok sağlıklı olur. Sevdiğiniz kelleyi, paçayı veya işkembeyi rahatlıkla yiyebilirsiniz. Sakatatlardan hepsini yiyebilirsiniz. Karaciğer de buna dahil. Şişman hanımlar, ‘Dizlerimde kıkırdak kalmadı’ diyor. Sen protein yemezsen tabii ki dizin gider, sağlıklı protein, sağlıklı yağ, yumurta, tereyağı, saf zeytinyağı yemezsen kilo veremezsin. Paça çorbası, diz eklemleriyle ilgili sorunlara birebirdir. Ben haftada 2 kez paçamı, işkembe çorbamı içerim. Beni eleştirenler, “10 yıl sonra ne olacak?” diyorlar, oysa ben bunları yeni söylemiyorum ki. Yıllardır bunları anlatıyorum. 1987 yılında, ABD’ye gittim. Oraya gidinceye kadar İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Koruyucu Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı’ydım. Tüm bu söylediklerim yeni ifadeler değil. O zamandan beri takip ettiğim hastalar, şimdi 80-90 yaşlarında ve sağlıklılar.

Türk milleti 8-12 öğün besleniyor, enine büyüyor



“İbn-i Sina, Ortaçağ’ın en önemli bilim adamı, tıp hekimidir. Onun yazdığı tıp kitapları Ortaçağ’da bütün tıp okullarında okutuluyordu. İbn-i Sina, ‘2 öğün sağlıktır, 3’üncü öğün hastalıktır’ der. Sabah zaten çok kuvvetli yiyince doğal olarak 2 öğüne iniyorsunuz. Akşam yemeği de erken yenmeli. Hz. Muhammed’in tavsiyesi de bu doğrultudadır. Kuvvetli bir kahvaltı yaptıktan sonra zaten acıkmıyorsunuz. Ama Türk milleti maşallah 8-12 öğün besleniyor, öyle alıştırıldı, öyle programlandı. Bu nedenle de Türk milleti enine büyümeye başladı!”


Yaş ilerledikçe hareket artacak



“50 yaşından sonra 6-7 öğün yemek tamamen sağlıksızdır. İbn-i Sina diyor ki: ‘Yaş ilerledikçe, hareket artacak.’ Oysa biz yaşlandıkça köşemize çekiliyoruz, bu çok yanlış. Türk toplumu eğer şişmansa, hastaysa, göbeği varsa, şeker veya kalp hastasıysa, kiloluysa, depresyon hastasıysa, kanseri varsa, Alzheimer’ı varsa şeker, tatlı tüketmeyecek. Benim gibi 60-70 yaşındaysanız, oturup 3 öğün ekmek, şeker yiyemezsiniz. Şekerli içecek içemezsiniz. Çünkü harcamıyorsunuz, ihtiyacınız da kalmıyor. Metabolizma yavaşlamış oluyor, hormonlar gitmiş. Vücutta hormon kalmamış. Ben buna dikkat çekmek istiyorum.


Kızartma hiç yok



Kızartma hiç yapılmayacak, çünkü kızartma, yağ demek. Balık ızgara, fırın, buğulama yenilebilir. En sağlıklısı bunlar. Trabzon ya da Ordu’da yapıldığı gibi hamsiyi una bulayıp kızartırsanız o kanserojendir! Yiyecekleri biz pişirirken tehlikeli hale getiriyoruz. İdeal bir öğlen yemeği, biftek veya bonfileyle salatadan oluşur. Bütün bir balık yiyin. Izgara yapılmış sebze, döner yiyebilirsiniz. Ama dönerin yanında pilav, patates, pide yok! Bir iki kaşık tam buğday veya bulgur pilavı, cacık, yoğurt, ayran olabilir. Doyuncaya kadar yiyebilirsiniz, sakın az yiyip de aç kalmayın, sonra halsizleşir doğru dürüst iş yapamazsınız. Kilo almayacağım diye yalnız salatayla öğün geçirmek bu nedenle doğru değildir!”


Hareket şartıyla istediğin kadar ye



Kaç gün diye bir şey yok, doyuncaya kadar her şeyi yiyeceksiniz. Karatay Mutfağı’nda “kaç kalori” hesabı yok. Ben başka bir şey söylemiyorum. Hareket etmek ve sağlıklı yiyecekler olması şartıyla istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Bilgisayar ya da televizyon karşısında saatlerce oturursanız olmaz! Hareket etmeden hiç kimse kilo veremez. Ama gençsiniz, atletsiniz, saatlerce spor yapıyorsanız ya da hamileyseniz o zaman tabii ki yiyeceksiniz. Her gün 5 kilometre koşun ya da yürüyün, o zaman sağlıklı yiyeceklerden istediğinizi, doyuncaya kadar, bakın bir kez daha vurguluyorum doyuncaya kadar yiyebilirsiniz. Örneğin pastırmalı kuru fasulye, mercimek, piyaz gibi yemekleri doyana kadar yemelisiniz. Ama ekmeksiz olarak! Tabii ki kuru soğanla... Neden? Çünkü bizde bir söz vardır biliyorsunuz. ‘Aç ayı oynamaz!’ deriz. Pirinç yerine de bulgur tüketilmeli. Tam buğday ve bulguru yiyebilirsiniz.”


Yapay gıdalar kısırlık ve kanseri artırıyor



Yanlış beslenme ve yapay gıdalar sonucunda kısırlık artıyor. Sadece kısırlık değil, kanser, kalp hastalığı, şeker hastalıklarında da artış görülüyor. Hepsinin temelindeyse obezite yatıyor. Obez, karaciğer yağlanması olan yani ensülin yüksekliği olan kişilerde östrojen hormonu da yükseliyor, polikistik over gelişiyor, kadınlarda üreme duruyor, erkeklerde memeler büyüyor ve spermin kalitesi ve sayısı azılıyor. Bir de GDO’lu gıdalar var. Bunlar ve trans yağların aşırı tüketilmesi üreme dahil vücuttaki her şeyi bozuyor.”


Yemekte içilen su hazımsızlık yapar



Su 24 saat içilmelidir. Ancak yemek sırasında içilmemeli. Çünkü mide asidini sulandırır, hazımsızlığa neden olur. Her gün azar azar yudum yudum 2.5 litre su tüketilecek. En önemli kriter, idrar rengi, açık limonata renginde olacak. Öyle değilse vücuda yeterli su girmiyordur. Bu nedenle de bağırsaklar çalışmıyor. İşte bu sebeple Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri de kabızlıktır. Kabızlık ise metabolizmanın bozulduğunun en basit ve en önemli göstergesidir, belirtisidir. Ciddi bir sağlık sorunudur.”


Haber: Özlem Yılmaz

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Sıze teşekkür ederım
    CEVAPLA
  • Misafir esmer pirinç yararlı mıdır ? araştırdığımda şeker hastaları için gayet iyiymiş ?
    CEVAPLA
  • Misafir çikolota renkli, ananas tadında pirinç daha sağlıkllı.
    CEVAPLA
  • Misafir bu kadını allah başımızdan eksik etmesin amerikada obezite bu kadar yaygın çünkü onlarda bir profesör canan karatay yok...
    CEVAPLA
  • Misafir karatay hocamızın haklılığı onun tavsiyelerine uyanlar tarafından noter gibi tasdiklendi.çok kişi hem kilolarından kurtulduğunu, hem de kendilerini daha sağlıklı hissettiklerinden bahsediyorlar.benim kendisine bir sorum var.şu göğüs büyüklüğünü küçültecek bize, her hangi bir tavsiyesi var mı? var ise bu konu hakkında bize ne gibi tavsiyelerde bulunur.
    CEVAPLA
  • Misafir Bakla protein içerirmi
    CEVAPLA
  • Misafir 100 gram baklada 8 gram protein vardır.
    CEVAPLA
  • Misafir :)))
    CEVAPLA
  • Misafir diyetisyenlerin aylığı 500 den başlıyor, ilk bir muayene sonrakiler tartılma, karatay hocam kadar tecrübebileri sen düşün. bunca yıllık prof 800 olsun, kitabı 20 tl. kolayca ulaşılabilir
    CEVAPLA
  • Misafir diyetisyenler yerine bence direk kendiniz sağlıklı beslenin araştırın.
    CEVAPLA
  • Misafir Ekranima yerlestiniz gitmiyo cik git
    CEVAPLA
  • Misafir Canan hocam evin icinde yuruyus yapmanin bi anlami varmi
    CEVAPLA
  • Misafir bir anlamı olması için, şu yazdıklarının bir anlamı olması gerek!!
    CEVAPLA
  • Misafir size muhalif olan çok kişi var. hatta bu noktada da size açılan davalarda mevcut. ben size inanmak istiyorum. tavsiyelerinize dikkat edeceğim. ama dediğiniz gibi spor şart.
    CEVAPLA
  • Misafir allah sizi başımızdan eksik etmesin
    CEVAPLA
  • Misafir karatey hocam iyiki varsiniz melek
    CEVAPLA
  • Misafir muayene girişi 800 tl olan melek :)
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.