Hindistan cevizi yağının faydalarını biliyor musunuz?
Hindistan cevizi yağının faydası, içindeki antibakteriyel, antimikrobik ve antioksidan özellikler taşıyan bazı asitler sayesinde ortaya çıkıyor...
-
Hindistan cevizi yağının yararları saymakla bitmez. Saç ve cilt bakımı, stres, kolesterol seviyesinin dengesi, güçlü bağışıklık sistemi, sindirim ve metobolizmanın dengesinin korunması, faydalarından sadece birkaçı. Böbrek ile ilgili sorunlar, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker, HIV, kanser gibi hastalıklarda da rahatlama sağlamaya yardımcı olurken, diş kalitesi ve kemiklerin güçlenmesinde de etkili. Hindistan cevizi yağının faydası, içindeki antibakteriyel, antimikrobik ve antioksidan özellikler taşıyan lorik, kaprik ve kaprilik asitler sayesinde ortaya çıkıyor.
Hindistan cevizi yağının 4 farklı kullanım şekli
1 / 24 -
Hindistan cevizi yağı, üretimi açısından zengin tropikal bölgelere sahip olan Hindistan, SriLanka, Tayland ve Filipin gibi ülkelerde yoğun olarak kullanılıyor. Bir dönem Batı ülkelerinde de yaygın bir şekilde kullanılan Hindistan cevizi yağı 1970'li yıllarda mısır ve soya yağlarına yapılan güçlü propaganda karşısında yenilgiye uğramış. 2000'li yıllara kadar içindeki doymuş yağın yüksek olması nedeniyle insan bedeni için zararlı olarak kabul edilmiş. Bu dönemden sonra ise uzmanlar yeniden bu propagandanın sebebini araştırmaya başlamışlar.
2 / 24 -
Lorik asit vücudumuzda nasıl kullanılır? İnsan vücudu bu asidi monolorine çevirerek grip, HIV, uçuk gibi virüs ve bakterilerle mücadele eder. Hindistan cevizi yağı ayrıca zararlı bakteriler olan listeria monositojen, helibakter pilori ve giardia lamblia ile de mücadelede yardımcı bir yağ. Kesin mekanizması bilinmemesine rağmen bu faydaları sonucu hindistancevizi yağı geleneksel Hint sağlık sistemi olan Ayurveda'da yoğun olarak kullanılıyor. Hindistan cevizi Araştırma Merkezi bu yağın hem geleneksel hem de modern tıptaki potansiyel faydalarını bir liste halinde bir araya getirdi. Hindistan cevizi yağının faydalarına ayrıntılı bir şekilde geçmeden önce bu yağın bileşimlerini gözden geçirmekte fayda var.
3 / 24 -
Hindistan cevizi yağının bileşimi: Bu yağın %90'ından fazlası doymuş yağlardan oluşuyor. Ayrıca içinde doymamış tekli yağ asitleri ile (bir hidrojenin zincire dahil olamaması sonucu ortaya çıkan) ve doymamış çoklu yağ asitlerine (İki ya da daha çok hidrojenin zincire dahil olamaması sonucu oluşan) rastlanıyor. Sızma Hindistan cevizi yağı da aynı özelliklere sahip.
4 / 24 -
Hindistan cevizi yağının faydaları
Saç: Hindistan cevizi yağı saçınız için en iyi doğal yağlardan biridir. Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olurken saça parlaklık da verir. Aynı zamanda, saçların güçsüz ve sağlıksız görünmesine neden olan protein kaybını da önlemekte etkilidir. Zarar görmüş saçların yeniden uzamasına yardım eden bu yağ aynı zamanda çok etkili bir saç kremidir. Düzenli olarak Hindistan cevizi yağıyla masaj yapıldığında saç derisindeki kepekten hatta bit ve sirkeden de korunursunuz.
5 / 24 -
Kalp hastalıkları: Halk arasında Hindistan cevizi yağının kalp sağlığı açısından zararlı olduğuyla ilgili yanlış bilinen bir görüş var. Bunun sebebi ise bu yağın büyük ölçüde doymuş yağ içermesidir. Ama gerçekte Hindistan cevizi yağı kalbe faydalı bir yağdır. İçeriğindeki % 50 oranındaki lorik asit yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi kalp problemlerini aktif olarak önlemede yardımcıdır. İçerdiği doymuş yağ ise bitkisel yağlardaki sıklıkla rastladığımız doymuş yağ kadar zararlı değildir. LDL seviyesini yükseltmekte etkili olmayan bu yağ kalp damarlarındaki hasar riskini azaltıp atherosclerosis (kalp damarlarının sertleşmesini) de önlemeye yardımcı olur.
6 / 24 -
Cilt bakımı: Hindistan cevizi yağı cilt için mükemmel bir masaj yağıdır. Kuru ciltler dahil bütün cilt tipleri için etkili bir nemlendiricidir. Mineral yağların tersine ciltte herhangi bir yan etkiye de neden olmaz. Bu nedenle Hindistan cevizi yağı kuru ve dökülen ciltlerde güvenli bir çözümdür. Aynı zamanda ciltte oluşan kırışıklık ve sarkmaları da geciktirirken egzama, cilt kızarıklıkları gibi çeşitli cilt enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılır.
7 / 24 -
Kilo: İçerdiği kısa ve orta zincir yağ asitleri aşırı kiloları atmada yardım eder. Sindirimi kolay olan Hindistan cevizi yağı tiroid ve endokrin sistemin de sağlıklı çalışmasına yardımcıdır. Pankreastaki stresi alarak vücudun metabolizmasını hızlandırır. Enerji yakarak obez ve fazla kilolu kişilerin kilo vermesine yardım eder. Bu nedenle tropik sahillerde yaşayan, Hindistan cevizi yağını mutfaklarında düzenli olarak kullanan insanlar genel olarak normal kiloya sahiptirler.
8 / 24 -
Bağışıklık: Bağışıklık sistemi için de iyi olan Hindistan cevizi yağı içerdiği antimikrobial lipitler, lorik asit, kaprik asit ve kaprilik asitler sayesine bakteri, virüs ve mantarlara karşı etkilidir. İnsan vücudu lorik asidi monolorik aside çevirir. Bu da vücudun grip, HIV gibi birçok hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle mücadele etmesinde etkilidir.
9 / 24 -
Sindirim: Mutfakta ana yağ olarak kullanıldığında sindirim sistemini iyileştirirken çeşitli mide ve sindirime bağlı problemlerin de önlenmesinde rol oynar. Hindistancevizi yağının içindeki doymuş yağ hazımsızlığa neden olan çeşitli bakteri, mantar ve parazitlerle mücadelede etkilidir. Ayrıca çeşitli vitamin, mineral ve amino asitlerin emilmesine yardım eder.
10 / 24 -
Candida hastalığı tedavisi: Midede fazla ve kontrol edilemeyen miktarda Candida Albicans mantarının büyümesiyle ortaya çıkan Candida hastalığının tedavisinde de etkili olan Hindistan cevizi yağı, candida yüzünden oluşan iltihaplanmada rahatlatma sağlar. Yüksek nem oranı sayesinde cildin çatlayıp soyulmasını engeller. Candidanın tedavisinde kullanılan ilaçların tersine hindistan cevizi yağının etkisi yavaş ve derecelidir. Böylece hasta, mantarın neden olduğu toksinleri atarken oluşan semptomlara daha rahat alışır. Soğuk ve nemli iklim ile yiyecekleri hazırlama, saklama ve tüketme alışkanlıkları yüzünden bu hastalığa Avrupa ve Amerika'da sıkça rastlanır. Ekmek, peynir ve şarap gibi mayalı ve fermente besinler vücudu candida albican mantarının büyümesini elverişli hale getirir. Hindistan cevizi yağında bulunan çeşitli yağ asitleri Candida'nın tedavisinde etkili rol oynar. Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asiti olan kaprik asit, bebekleri bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarından koruyan anne sütündeki yağ asitlerinin aynısı. Vücutta, başka bakteriler tarafından saklanan belli enzimlerle birleşen kaprik asit mikroplara karşı etkili monokaprine dönüşür. Candidanın tedavisinde sistematik olarak kullanıldığında kaprik asit mantarın öldürülmesinde etkili olmuştur.
11 / 24 -
Yaraların tedavisinde: Enfeksiyon kapmış bölgelere uygulandığında dışarıdan gelecek toz, hava, mantar, virüs ve bakteriye karşı kimyasal bir tabaka oluşturan Hindistan cevizi yağı, zarar gören dokunun iyileşmesini hızlandırma özelliği yüzünden çürüklere karşı da etkilidir. Virüs, bakteri ve mantara karşı etkili olan Hindistan cevizi yağı Hindistan cevizi Araştırma Merkezine göre birçok grip, kızamık, hepatit gibi hastalıklara neden olan virüsü, ülser, boğaz enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonunu, zatürreeye neden olan bakteriler ile ayakta oluşan mantar, ya da pişiğe neden olan mantarları öldürmede etkilidir.
12 / 24 -
Diğer faydaları: Hindistan cevizi yağı ayrıca karaciğer, böbrek, pankreas, stres azaltma, diabet, diş ve kemik sağlığı, HIV, kanser gibi birçok organın sağlığı ile birçok hastalığın tedavisinde de etkili rol oynar. Son olarak, Hindistan cevizi yağı sporcular, vücut gelişimcileri ile diyet yapan kişiler tarafından da oldukça sık kullanılır. Diğer yağlara oranla kalorisi düşük olan Hindistan cevizi yağının içerdiği yağ kolaylıkla enerjiye çevrilir. Kalp ve damarlarda birikmeyen bu yağ enerji ve dayanıklılığı artırarak, sporcuların performanslarını geliştirir.
13 / 24 -
Yemeklerde kullanabilir miyim?
Birçok tropik sahil bölgesi Hindistan cevizi yağını yemeklik yağ olarak kullanıyor. Diğer yağların faydalarından mahrum kalmamak için yüzde yüz bu yağı kullanmak zorunda değilsiniz.
14 / 24 -
Çeşitleri: Marketlerde ortalama 6 farklı çeşit hindistan cevizi yağı görebilirsiniz. Saf, rafine, organik, sızma, organik sızma ve organik ham.
15 / 24 -
Saf hindistan cevizi yağı: En çok bilinen çeşididir. Kuru hindistan cevizi çekirdeklerinden çıkarılır. Hamdır ve katkı maddesi içermez. Yemeklerde, saç, masaj, kozmetik, eczacılık ve sanayide kullanılır.
16 / 24 -
Ham Hindistan cevizi Yağı: Hindistan cevizinin sütünden fermantasyon biçiminde üretilir. Yağın çıkarılması sırasında ısı kullanılmamasına özen gösterilir. Bu sayede yağın tadı ve kokusu çok daha iyi olurken yağ antioksidan ve orta zincirli yağ asitleriyle de yüklüdür. En çok ilgi ve saygı gören hindistancevizi yağı türlerinden biridir.
17 / 24 -
Organik Hindistan cevizi Yağı: Bu yağ çeşidi yalnızca organik yöntemlerle yetiştirilen, sentetik gübre ve ilaçlama yapılmayan ağaçların meyvelerinden çıkarılır. Organik krem, sabun, losyon gibi binlerce benzer üründe kullanılır.
18 / 24 -
Organik Ham Hindistan cevizi Yağı: Bu ham yağ organik hindistan cevizinden üretilir. En iyi ve saf halidir ve ender bulunur.
19 / 24 -
Ekstra ham (Sızma) Hindistan cevizi Yağı: Bütün çeşitleri arasında en tartışılan ve zorlayan çeşididir. Hindistan cevizinin sızmalığı konusunda belli bir standart olmadığından varlığı şüphelidir ve ismi çok bir anlam ifade etmez. Bu konuda daha fazla araştırmaya gerek vardır.
20 / 24 -
Alternatif tıpta: Ayurveda, Çin tıbbı ve masaj içeren diğer birçok tedavi sisteminde kullanılır. Cilt tarafından kolayca emilen hindistan cevizi yağı sürüldükten sonra kötü kokan bir yağ da değildir. Diğer yağlarla karıştırıldığında onların da kokularını bozmaz.
21 / 24 -
Yağın çıkarılması: Hindistan cevizi yağının çıkarılmasında soğuk baskı yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Yağın kalitesi yağın çıkarılma metoduyla doğrudan ilgilidir. Yağı çıkarmada iki ana yöntem vardır. Birincisi hindistan cevizinin kuru çekirdeklerinden soğuk baskı (pres) metoduyla yağ çıkarılması, ikincisi ise taze hindistan cevizi sütünü kaynatma yoluyla yağ çıkarma. Kaynatma ve ısıtma besin değerlerini azaltacağından bu yöntem çok iyi bir yöntem olarak kabul edilmez. Soğuk baskı yöntemi yağı en verimli şekilde çıkarır. Soğuk baskı ile yağ çıkarma dünyada genel olarak elektrik ya da dizel motorlu değirmenler yardımıyla gerçekleşir. Elle yapılan soğuk baskı yönteminde lezzet ve koku çok daha iyi olmasına rağmen, vakit ve enerji kaybı çoktur, üretim az ve yavaştır.
22 / 24 -
Hangi yağ nerede kullanılır: Pişirmede=Rafine edilmiş, Kilo vermek için=Saf, Ayurveda, Çin tıbbı vs.= Ham ya da karıştırılmış , Sağlık için=Ham ya da Organik, Masajda=Saf ya da Rafine, Saç için=Saf ya da Rafine, Tıpta=Ham ya da Organik Ham
23 / 24 -
Hindistan cevizi yağını almadan önce hem besin hem de iyileştirici amaçlı tüketmek için rafine yağ hijyenik ve temiz olması açısından en iyidir. Saç ve cilt için ise rafine edilmemiş olanı tercih edebilirsiniz.
24 / 24
YORUMLAR