Molecular Medicine Reports’da yayınlanan bir araştırmaya göre, papatyanın hazımsızlıktan strese, sinüzitten vajinite pek çok rahatsızlık için inanılmaz faydaları var. İşte bu harika çiçeğin medikal kullanımları hakkında birkaç bilgi...
Gözler için papatya kompresi
Göz yorgunluğu nedeniyle göz çevresi kararabilir, göz kapakları şişebilir hatta baş ağrıları çekebiliriz. Bir tutam papatyayı bir kase kaynamış suda biraz demledikten sonra bir bezle veya biraz pamukla gözlerin üzerine koyup 10 dakika kadar dinlenmek, göz yorgunluğunun olumsuz etkilerini azaltacağı gibi gözlerin daha sağlıklı görünmesini sağlayacaktır.
Hazımsızlık
Yemeklerden sonra içeceğiniz bir fincan papatya çayı mideyi ve bağırsakları rahatlatarak hazımsızlık ve gaz sorununu ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Küçük çocuklarda oluşabilecek gaz problemleri için de kendi çayınızdan bir iki tatlı kaşığı içmelerine izin verebilirsiniz. Küçük bebeklerdeki gaz problemi içinse emziren annenin papatya çayı içmesi öneriliyor. Annenin gaz sorunu olmadığında bebeklerin de daha rahat ettiği biliniyor...
Uykusuzluk – Stres
Papatyanın en çok bilinen özelliklerinden biri iyi bir sakinleştirici olması... Kendinizi aşırı gergin hissettiğinizde ya da uykusuzluk çektiğinizde bir – iki fincan papatya çayı içmek gevşemenize yardımcı olacaktır. Bazı kişilerde etkisini daha fazla gösterebildiğinden uyanık kalmanızı gerektirecek işlerden önce papatya çayı içmemeniz tavsiye ediliyor. Uykusuzluk problemi için papatya çayı içecekseniz, en iyi zaman yatmadan bir saat öncesi olacaktır. Ilık bir duştan sonra içeceğiniz bir fincan papatya çayının bütün vücudunuzun gevşemesine nasıl da yardımcı olacağını göreceksiniz!
Adet dönemlerinizde rahatlayın...
Papatyanın rahatlatıcı etkisi aynı zamanda ‘kas gevşetici’ işlevi görmesini de sağlıyor. Adet öncesinde ya da adetin ilk günlerinde kramplar, stres, huzursuzluk gibi şikayetlerini yoğun yaşıyorsanız, papatya çayı yine imdadınıza yetişiyor. Papatya çayı kaslarınızı gevşetmenize yardımcı olduğu gibi, östrojen hormonunun dengelenmesine de yardım ederek adet dönemlerinizde daha sağlıklı olmanızı sağlar.
Menopoz
Yine içeriğindeki östrojen hormonunu tetikleyen maddeler sayesinde menopoz dönemlerindeki kadınlar için papatya çayı çok etkili bir yardımcı olabilir. Aynı şekilde menopoza bağlı stres durumlarında etkili...
Cildinizi iyileştirin
Antimikrobiyal özelliği sayesinde papatya, çok eski çağlardan beri yaraların iyileştirilmesinde kullanılan bir bitki olmuştur... Demlediğiniz papatya çayını bir pamuk yardımıyla iyileşmekte olan yaralarınıza haricen uyguladığınızda derinin kendisini yenilemesi sürecine destek olmuş olursunuz. Ayrıca yüzdeki sivilce izleri ve diğer problemler için de etkilidir, papatya çayını tonik gibi kullanarak birkaç gün üst üste yüzünüzü papatyayla silin: Etkisini hemen göreceksiniz.
Kış hastalıklarına papatya!
Papatya iyi bir antibakteriyeldir. Hazırladığınız karışık kış çayına eklediğinizde ya da tek başına, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerin giderilmesinde yardımcı olur. Özellikle sinüzitten şikayetçiyseniz, papatya çayı içmek, sıcak papatya çayının buğusunu koklamak, ılık bezle kompres şeklinde yüze uygulamak burun tıkanıklığı şikayetlerinizi azaltacak ve rahat bir uyku çekmenize çok yardımcı olacaktır.
Kadınların korkulu rüyası: Vajinit
Papatya, kadınların en çok şikayet ettiği rahatsızlıklardan biri olan vajinitle ilgili sıkıntıların giderilmesinde de yardımcı. Papatya çayı içmek kadar, papatya banyosu da vajinal akıntıları azaltmada etkili. Büyük bir kaba dolduracağınız sıcak suda bir avuç papatyayı demledikten sonra bu su ile oturma banyosu uygulayabilir ya da bir havluyu bu ılık suya batırarak bölgeye kompres yapabilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Araştırmacılar 2 hafta boyunca her gün 5 fincan papatya çayı içen deneklerin idrarlarını incelediğinde, vücuttaki antibakteriyel özelliği olan maddelerin oranlarında artış olduğunu gözlemlediler. Papatya çayının soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetleri azalmada yardımcı olduğu kadar bağışıklık sistemini güçlendirmek için de, özellikle kış aylarında içilmesinin faydalı olduğu düşünülüyor.
Papatya çayı nasıl demlenir?
Bir fincan kaynamış su için bir tatlı kaşığı papatya yeterli olacaktır. Kaynatıp altını kapattığınız suyun içine papatyaları atın ve 3-5 dakika kadar demledikten sonra süzün.
Papatya çayı ile oturma banyosu veya ılık kompres için:
Bir litre suyu kaynatın, su kaynadıktan hemen sonra içine bir avuç papatya atın. 10 dakika kadar demlendiğinde süzün ve uygulamadan önce biraz ılımasını bekleyin.
Bir fincan papatya çayı alır mısınız?
Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ister kuru ister taze papatyadan hazırlayabileceğiniz çayın faydalarını sizin için derledi.
Karın kramplarına iyi gelir
Papatya çiçeğinde bulunan güçlü antispazmodik ve anti-inflamatuar özellikler mide krampları için etkili bir ilaçtır. Gaz ve ağrıyı gidermek için sabah ve akşam, günde iki kez çaydan içilir.
Uykuya yardım eder
Sizin de milyonlarca insan gibi uyku sorununuz mu var? Eğer öyleyse yatmadan yaklaşık 30 dakika önce bir fincan papatya çayı için. Moleküler tıp raporlarına göre, papatya yaygın olarak hafif bir sakinleştirici ve uyku indüksiyonu olarak kabul edilmektedir. Sedatif etkiler beyindeki benzodiazepin reseptörlerine bağlanan apigenin flavonoid kaynaklı olabilir. Preklinik modellerdeki çalışmalar sırasıyla antikonvülsan ve CNS [merkezi sinir sistemi] depresan etkilerini gösteriyor. Hastalar üzerindeki araştırmada, hastaların 90 dakika içinde derin uykuya geçtikleri belirtiliyor.
Migreni rahatlatır
Baş ağrısı geldiğinde bir bardak papatya çayı içmeye başlayın. Baş ağrınız çok kötüye gitmeden önce içmeniz önemli.
İrritabl bağırsak sendromunu (IBS) azaltır
Mideniz ve bağırsaklarınız kötü ise bir fincan papatya çayı için. IBS'ye eşlik eden kramp ve ağrıları azaltabilir, ayrıca aşırı gaz ve şişkinlikten kurtulabilirsiniz.
Bağışıklık artırır
Eğer sık sık soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız günlük olarak bir fincan veya iki papatya çayı içmenizden fayda olabilir.
Yanık ve sıyırıkları iyileştirir
Papatya etkili bir bitki infüzyonu olarak değil, aynı zamanda topikal olarak da kullanılabilir. Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılar, papatya çiçeklerinden yapılmış merhemleri yaraları iyileştirmek için kullanırlarmış. Papatyayı çay olarak demleyin. Soğuduktan sonra çay suyunu yara veya sıyrıkların üzerine sürün.
Koyu renk halkaları azaltır
Göz çevresindeki koyu renk halkalardan nefret ediyorsanız papatya çayı denemek isteyebilirsiniz. Çay iltihaplanmayı azaltır ve cildi sıkılaştırır, sizi yenilenmiş ve canlı bir görüntüye kavuşturur. İki çay torbasını ılık suya batırın ve beş dakika boyunca orada bırakın. Serinledikten sonra, yatıştırıcı bir sıkıştırma için onları gece gözlerinize yerleştirin.
Cildinizi parlatır
Yaş ilerledikçe cilt lekelenebilir. Pürüzlü lekeleri nemlendirmek ve yok etmek için papatya çayı kullanın. Sadece 2 papatya çayı ile 2 bardak su kaynatın. Bir kaba dökün ve yüzünüzü buhara dikkatlice yerleştirin. Tedaviyi yoğunlaştırmak için başınıza bir havlu koyun. Cildinizi iyileştirirken sizi de rahatlatacaktır.
Akneleri önler
Papatya, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan yararlı antioksidanlarla yüklüdür. Bu nedenle sivilceye yol açan bakterilerin önlenmesinde faydalı olmaktadır. Gözeneklerinizi temiz tutmak ve bakterileri yok etmek için haftada birkaç kez yukarıda belirtildiği gibi buhar yöntemini kullanın.
Şişkinlik ve ağrıları azaltır
Aşırı kullanımdan veya yaralanmadan dolayı meydana gelen şişme çok acı vericidir. Ciddi yan etkilere neden olabilecek anti-inflamatuar ilaçlar almak yerine papatya çayı deneyin. Çay, vücudunuzun şişmesini azaltmak için çalışacak doğal anti-inflamatuar özelliklerle yüklüdür.
Kan şekerini ve diyabet hastalarındaki hasarı azaltır
Araştırmaya göre, yemekten sonra bir fincan veya iki papatya çayı içmek, şeker hastalarının kan şekerini düşürme, görme, sinir ve böbrek hasar riskini azaltmanın etkili bir yoludur.
Tiroid ve meme kanseri riskini azaltır
Yunanistan'daki birçok kişi bitki çayı ve ağırlıklı olarak papatya çayı içiyor. Araştırmacılar, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Yunanistan'daki tiroid kanseri oranının Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Avrupa'da bulunandan çok daha düşük olduğunu keşfettiler. Haftada altı kez papatyayı çayı içen kişilerin tiroid kanseri gelişme olasılığı yüzde 70 daha düşük ve otuz yıldır çaydan düzenli tüketenler ise yüzde 80'den daha düşük risk altında.
Papatyada kereviz, meyveler ve maydanozda bulunan apigenin gibi flavonoidlerin anti-kanser potansiyeline katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Hayvan çalışmalarında apigeninin kanserli tümörleri küçülttüğü tespit edilmiştir. 2011 yılında yapılan bir araştırma, apigeninin meme kanseri olan sıçanlarda tümör oluşumunu geciktirdiğini göstermiştir. 2013 yılında yapılan bir başka çalışma da apigeninin meme kanseri hücrelerinin kendi ölümlerini durdurma kabiliyetlerini engellediğini ortaya koymuştur.
Cilt tahrişini azaltır
Güneş yanığı, kızarıklıklar, egzama ve böcek ısırıkları can sıkıcı ve acı verici olabilir. Papatya, antienflamatuar özelliklerinden dolayı ağrı ve tahrişi azaltabilir.
Kas spazmlarını giderir
Papatya çayı, kas spazmlarını sakinleştiren glisin seviyesi yükseltir. Glisin bilinen bir sinir gevşetici olup, aynı zamanda papatya çayını etkili bir kaygı ve stres yardımcısı haline getirir.
Kaynak: Molecular Medicine Reports
YORUMLAR