Ashwagandha, kadim Ayurveda tıbbında en önemli malzemelerden biri olarak kabul edilen şifalı bir bitkidir. Hint Ginsengi olarak da tanımlanan bitkinin Latince adı Withania somnifera. Domatesin de dahil olduğu Solanaceae ailesine ait. Ashwagandha ismi Hint dilinde ‘at kokulu’ anlamına gelmektedir.
Ashwagandha bitkisi, çalı formunda büyür, 35-75 cm boylanabilen tüylü bir gövdeye sahiptir. Olgunlaşan minik yuvarlak meyveleri kırmızı ve turuncu renklerdedir. Bitkinin tıbbi olarak kullanılan kısmı ise, uzun yumrulu kökleridir. Sıcak, güneşli ve kuru topraklarda büyüyen Ashwagandha, ülkemizde yetişmemektedir. Daha çok Hindistan, Nepal, Mısır, Kongo, Ürdün ve Afganistan’da yetişen bitki buralardan tüm dünyaya ithal edilmektedir.
Kadim Hint tıbbı Ayurveda’da yaklaşık 2500 yıldır kullanılan bir bitki olan Ashwagandha, günümüzde Hindistan’da hala doktorlar tarafından önerilmektedir.
Ashwagandha bitkisinin faydaları nelerdir?
- Ashwagandha yüzyıllardır en çok afrodizyak etkisi nedeniyle kullanılmaktadır. Düzenli kullanıldığında kadınlar ve erkekler için cinsel isteği artırıcı özelliği vardır.
- Sperm sayısını ve sperm kalitesini ve bu sayede doğurganlığı artırır.
- İyi bir sakinleştiricidir. Depresyon, kaygı ve panik bozukluk gibi durumlarda etkilidir. Sinirleri yatıştırarak kronik uykusuzluk gibi sorunlarla baş edebilmeyi kolaylaştırır.
- Stres hormonu olan kortizolun salınımını azaltması, aynı zamanda göbek bölgesinde biriken yağ seviyesini de azaltır ve zayıflamaya yardımcı olur.
- Konsantrasyonu artırır.
- Ashwaganda, iyi bir antienflamatuardır. Vücuttaki iltihap oranının azaltılmasına yardımcı olarak buna bağlı gelişen rahatsızlıkları giderir. Özellikle romatoid artrit tedavisinde etkilidir.
- İyi bir enerji kaynağıdır. Vücudun esnekliğini ve dayanıklılığını arttırır. Özellikle vücut geliştirenler ve sporcular için iyi bir takviyedir. Kaslardaki oksijen akışını iyileştirerek vücut geliştirmeye yardımcı olur.
- Anti aging özelliği ile yaşlanma belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Saçlara ve cilde parlaklık kazandırır.
- Beyin için oldukça faydalıdır. Hafıza ve konsantrasyona olumlu etkileri nedeniyle özellikle Hindistan’da yaşlı hastalar üzerinde kullanılmaktadır.
- Ashwagandha aynı zamanda iyi bir antioksidandır. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve beyaz kan hücrelerinin sayısını artırır. Vücudu çeşitli enfeksiyonlara ve alerjilere karşı korur.
- Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Solunum sistemini rahatlatır. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonu ve astım gibi durumlarda oldukça etkilidir.
- Kemoterapi sırasında karşılaşılan yan etkilerin azaltılmasında yardımcıdır.
- Osteoartrit ile gelişen kıkırdak hasarına karşı koruma sağlar.
- Yüksek kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve insülin duyarlılığını artırır.
- Karaciğer ve pankreas fonksiyonlarını destekler.
Ashwagandha bitkisinin yan etkileri nelerdir?
- Ashwagandha’nın bilinen önemli bir yan etkisi yoktur. Ancak yapılan araştırmalar, tiroit hormonlarını uyarabileceği için tiroit rahatsızlığı bulunan kişilerde dikkatli kullanılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır.
- Düzenli olarak kullanılmaya başlandığında hafif uyuşukluğa neden olabilir ancak bu durum genellikle geçicidir.
- Fazla miktarlarda alındığında karın ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir.
Ashwagandha bitkisini kimler kullanmamalı?
- Hamilelikte kullanımı ile ilgili yeterli araştırma bulunmadığından dolayı, bu süreçte kullanmadan önce muhakkak bir uzmana danışılmalıdır.
- Anti anksiyete ve antidepresan benzeri ilaçlar kullanan kişilerin ashwagandha kullanması önerilmez.
Ashwagandha nasıl kullanılır?
Ashwagandha bitkisinin tedavi amaçlı kullanılan kısmı kökleridir. Bu kökler kurutularak kapsül haline getirilebilir, çay şeklinde demlenerek içilebilir ya da yine bitki köklerinden elde edilen tentür, suya karıştırılarak tüketilebilir.
YORUMLAR