Çocuğunu titrerken, elleri ayakları kasılmış bir şekilde görmeyi hiçbir aile istemez ve bu durumda büyük panik yaşayıp çocuğuna kötü bir şey olduğunu düşünür. Ancak sorun düşündüğünüz gibi büyük olmayabilir. Çok yüksek ateşin sebep olduğu havale çocuklarda böyle nöbetlere neden olur ve yüzde 2.5 nöbet görülebilir. Bu nöbet sırasında çocuğa yapılacak en büyük yardım ailenin panik yapmamasıdır. Çocuklardaki havale sırasında neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri Avrasya Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay şu şekilde açıkladı.
Çocuklarda havale nedir?
Vücut ısısının çok yükselmesi durumunda yaşanan nöbet halidir. Genellik 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve ebeveynlerde paniğe yol açar. Havale çoğunlukla zararsız bir durumdur ve hemen hemen her çocuk havaleden sonra tamamen eski haline döner. Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Çocuğun gözleri kayabilir, tuvaletini altına kaçırabilir, nefesi birkaç saniyeliğine durabilir hatta kusabilir. Burada aileye düşen görev nöbet esnasında çocuğu sakatlanmalardan korumaktır.
Havale nedenleri nelerdir?
- Havale genellikle yaşamın ilk 5 yılında görülür ve bir hastalığın seyri sırasında veya sonucunda ortaya çıkar,
- Bebeklerde en önemli nedeni ateş yapacak enfeksiyonlardır,
- Kan şekeri düşmesi,
- Vücudun tuz miktarında değişiklik,
- Metabolik bozukluklar,
- Epilepsi,
- Kafa travması
Havaleye ilk müdahale nasıl olmalıdır?
- Çocuk sert bir zemine yan şekilde yatırın,
- Sakin olun, panik yapmayın ve çocuğunuzla sakin bir şekilde konuşun,
- Özellikle çocuğun boynunu sıkan elbiseleri varsa gevşetin,
- Çocuğun etrafındaki sert ve sivri objeleri kaldırıp etrafını açın,
- Hareketlerini engellemeye onu sarıp tutmaya çalışmayın,
- Havale 10 dakikadan fazla sürerse ambulans çağırın.
Havale hangi sorunlara yol açar?
Basit havaleler beyin hasarına, zihinsel engelliliğe ya da öğrenme bozukluğuna yol açmazlar. Havale, epilepsi hastalığının bir belirtisi değildir. Havalenin yol açtığı en yaygın komplikasyon tekrarlayan nöbetlerdir. Eğer çocuğunuzun ilk havalesi hafif yüksek ateşten kaynaklandıysa, ateş aniden çıktıysa, aile geçmişinde havale varsa, ilk havalesini geçirdiğinde 15 aylıktan küçükse tekrarlayan havale geçirme olasılığı yüksektir.
Havale nasıl tedavi edilir?
Havaleler genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden durur ancak 10 dakikadan fazla sürdüyse ya da tekrarlandıysa çocuğu muhakkak doktora götürmek gerekir. 15 dakikanın üzerinde süren havalelerin geçmesi için doktor ilaç tedavisine başvurabilir. Buna rağmen havale tekrarlarsa ya da ciddi bir enfeksiyonla beraber görülürse ve enfeksiyonun kaynağı saptanamazsa doktorunuz çocuğunuzun hastaneye yatırılmasını talep edebilir. Basit havale nöbetlerinde ise hastane tedavisi gerekmez.
YORUMLAR