X

Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Reabilitasyon Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Başar Öztürk, pilatesin günümüzde egzersiz olarak popüler olduğunu ifade ederek "Pilates, yaklaşık yüz yıl önce Almanya'da ortaya çıkmış, 1920'lerin ilk çeyreğinde Amerika'da uygulanmaya başlanmış ve zamanla tüm dünyada popülerliği artmış bir egzersiz metodudur. Pilates, vücudu anlamayı ve farkındalığı artırmayı hedefler, solunumla kombine olarak gerçekleştirilir. Pilates egzersizlerinin odak noktasıdır. Bu konseptte karın kasları, kalça kasları, pelvik duvar kasları ve diyaframın, statik ve dinamik stabilizasyonu sağlanır. Pilates eğitimi sırasında; bel-kalça ve omuz kuşağı stabilitesinin sağlanması hedeflenir. Böylelikle postür, kassal kuvvet ve esneklik unsurlarında diğer egzersiz tiplerine göre çok daha hızlı bir gelişim meydana gelir. Solunum kontrolü, aksiyal uzama ve merkezi kontrol ile omurga eklemleri organize ve uyumlu çalıştırılır" diye konuştu.


Pilates prensipleri


Centering: Merkezleme de diyebileceğimiz bu prensip oldukça önemli. Egzersizler vücut merkezine odaklanarak gerçekleştirilmeli. (Karın bölgesi, kalça kuşağı ve bel bölgeleri).


Konsantrasyon: Her bir egzersize yoğun dikkat verilmeli. Kontrol: Egzersiz sırasında fiziksel kapasitenin ekonomik kullanımı ve çalışmanın efektif olabilmesi için her bir egzersize özgü kasları izole olarak çalıştırmak son derece önemli.


Precision: Her bir hareketi amaca yönelik olarak gerçekleştirmeli. Hareket amacına ulaştıysa fazlasına gerek duymamalı.


Solunum: Hareketlerin solunumla kombine olarak gerçekleştirilmesi sonucu akciğer kapasitesi artmalı, tam bir koordinasyon ve güçlü bir zihin-beden uyumunun sağlanmalı.





Yrd. Doç. Dr. Başar Öztürk, pilatesin faydalarını şöyle açıkladı: