X

Sivilce ergenlik sonrasında da görülebilir


Halk arasında sivilce olarak bilinen "akne vulgaris" kıl folikülü ve buna bağlı yağ bezlerinin tekrarlayan bir hastalığıdır. Derinin yağlı bölgelerinde ortaya çıkar. Çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs, omuzlar ve bazen kalçalarda görülür. Özellikle ergenlik döneminde hormonal faktörlerin etkisi ile yağ bezlerinin salgısındaki artışa bağlı olarak oluşur. Ancak bazen erişkin yaşta da görülebilir.




Yağ bezinin deriye açılan kanalı fazla yağ bezi salgısı nedeniyle tıkanır. Bunun sonucunda siyah noktalar (açık komedon) ve beyaz küçük kabarıklıklar (kapalı komedonlar) oluşur. Deride oluşan bu değişklikler normalde cildimizde az sayıda bulunan bakterilerin çoğalması için uygun ortam sağlar ve içi cerahatli şişlikler, kistler hatta nodüller oluşabilir.




Genetik yatkınlık sivilce oluşumunda ilk sırada yer alıyor


Oluşumunda en önemli faktör genetik yatkınlıktır. Bunun dışında stres, yanlış kozmetik uygulamalar, hormanal bozukluklara bağlı olarak da oluşabilir. Hormonal bozukluğu olanlarda adet düzensizliği, kıllanma artışı, saçlarda özellikle tepe bölgesinde dökülme gibi androjenlerin artışına bağlı başka şikâyetler de akneye eşlik eder.




Erkeklerde akne problemi daha ağır seyrediyor


Akne, 12-25 yaş grubunun % 85’inde görülür. Ender olarak 8 yaş civarında başlayıp, 30 yaştan sonra da devam edebilir. Erkeklerde daha sıktır ve daha ağır klinik seyir görülebilir. Hayatı tehdit eden bir durum olmamasına rağmen sosyal ve psikolojik açıdan ciddi sorunlara yol açabilir.




Akne konusunda bilinmesi gerekenler



Mutlaka uzman yardımı alın


Akne tedavisi uzun bir süreçtir. Mutlaka cilt hastalıkları doktoru tarafından düzenlenmelidir. Tedavi lokal veya sistemik olabilir. Erken dönemde tedavi her zaman daha avantajlıdır. Oluşan izleri tedavi etmek akneyi tedavi etmekten çok daha zordur. Uzman olmayan kişiler tarafından önerilen yanlış uygulamalar sivilcelerin artışına ve iz bırakmasına neden olabilir.





Dermatoloji Bölümü


Uz. Dr. Tuğba Türe