X

Kalça kırıkları genellikle kişinin ayaktayken düşmesi ve kalçanın bu düşüşten aldığı darbe alması ve kemiğe zarar vermesiyle meydana gelir. Daha az etkili darbeler de kırığa neden olabilir. Araştırmalar, Türkiye’de 65 yaş üstü her üç yaşlıdan birinin düştüğünü ortaya koyuyor. Kadınlar ise erkeklere göre daha fazla düşüyor. Peki kalça kırığına yol açabilen düşmelerden korunmak için neler yapılabilir? Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, düşmeye yol açan nedenleri ve nasıl önlenebileceğini anlattı.




Yaşlı insanların çoğu haklı sebeplerden ötürü kalça kırıklarından korkar. Çünkü kırık türleri içinde yaşam kalitesini en çok etkileyenlerden biri de kalça kırığıdır. 50 yaşın üzerinde kalça kırığı yaşayan insanların % 20-25’ bu kırık nedeniyle ölebilmektedir.




Buna ek olarak % 40’ı bağımsız yürüyememekte, % 60’ı giyinmek gibi günlük aktivitelerine devam edememektedir. Bu yıkıcı sonuçlar nedeniyle, kemik güçlenmesi ve osteoporozdan korunması kırıkları önlemek açısından büyük önem taşıyor.




Kalça kırığı oluşma oranı 50 yaşından sonra daha da artmaktadır ve bu oran her beş-altı yılda ikiye katlanmaktadır.




Kalça kırığından korunmak için neler yapılabilir?


Kemik güçlendirici osteoporozu onleyen ilaçlar ilaçlar ve düşmeden korunma, kalça kırıklarını önlemede en önemli faktörlerdir.




İşte, düşme riskini azaltmak için uygulanabilecek bazı basit adımlar:













Kimler daha sık düşüyor?