X

Omega 3 nedir?

Omega-3 yağları, tıpkı Omega-6 yağları gibi doymamış yağ asitleri grubuna dahil olan yağ asitleridir. Omega 3, insan vücudu tarafından üretilemez, bu yüzden dışarıdan alınması gerekir. Badem, fındık, keten tohumu, somon , uskumru gibi gıdalarda bulunan Omega-3, günümüzde kapsül olarak da alınabilmektedir. Omega-3 ihtiyacı genel olarak anne karnında başlar ve yaşlılık dönemi de dahil olmak üzere her evrede görülür.


Omega 3 alımının faydaları neler?












Omega 3 eksikliği nelere sebep olur?








Omega 3 alımının hamilelikte sağladığı faydalar neler?







Kimler Omega 3 kullanmalı?












Omega 3 ile Omega 6 arasındaki fark


Gerek Omega-3 gerekse Omega-6 yağ asitlerinin dengeli alımı, sağlığımız için temel olan ideal kan dolaşımını sağlıyor. Ayrıca beynin gelişimine, sağlıklı büyümeye ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Cildin nemini koruyarak, genç görünmesine ve tüm cilt hücrelerinin işlevlerini düzenlenmesine yardımcı oluyor.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen ideal denge, her 5-10 gram Omega-6 yağ asidine karşılık 1 gram Omega-3 yağ asidi şeklinde. Aşırı Omega-6 yağ asiti alımı Omega-3 yağ asitlerinin yararını baltayabiliyor.


Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri vücutta görevleri gereği kendi aralarında sürekli rekabet halindedirler. Omega-3, kanın akışkanlığını sağlarken, Omega-6 pıhtılaşmayı artırıyor. Omega-6, büyüme ve cilt için gerekli, Omega-3 ise sağlıklı ve uzun bir ömrün anahtarı. Aşırı Omega-6 alımı kanı pıhtılaştırmanın yanı sıra kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp, alerji ve iltihaba bağlı hastalıkların gelişimine yol açıyor.


Omega-3 ise tam tersini yani kanın pıhtılaşmasını, kolesterolün yükselmesini ve iltihabi hastalıkların oluşumunu engelliyor.


Omega-6 en çok bitkisel sıvıyağlarda, Omega-3 ise en çok yağlı balıklarda bulunuyor. Balıklar bu maddeyi yosun ve planktonlardan elde ediyorlar.


Omega 3 kullanımı öğrenmeyi kolaylaştırıyor!

Biz insanlar için yeni bir şey öğrenmek demek, beynimizin işleyişini yeniden ayarlamak demektir. Beynimiz, hepsi birbirine bağlı milyarlarca nöron ve beyin hücresinden oluşmaktadır. Öğrenmek, bu nöronlar arasında elektrik akımıyla yeni yollar oluşturmak ve bunları kalıcı kılmaktır. Ama beynimizdeki bütün bağlantıların arasında birleşme yeri denilen küçük bir aralık bulunur. Yeni bir şey öğrendiğimiz zaman elektriksel sinyal bu aralıktan atlamalı ve yoluna devam etmelidir. Herkesin daha iyi öğrenebilmesi için nöronlar arasındaki geçişin sağlanması gerekmektedir.


Oxford Ünivesitesi’nin, Durham İlkokulu'nda bazı konularda geri kalan öğrenciler arasında yapmış olduğu deney çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Düzenli omega 3 kullanımı sayesinde öğrencilerin konsantrasyon ve öğrenme zorluğunun üstesinden rahatça gelebildiği tespit edildi. Bu çalışma ile Omega 3 yağ asitlerinin nöronlar arasında elektriksel akımın devamlılığına yüksek derecede katkı sağladığı bir kere daha belirlenmiş oldu.


Ülkemizin aksine batılı ülkeler özellikle EPA ve DHA oranı yüksek Omega 3 ürünleri araştırarak tercih etmektedirler. Ülkemizde balık yağı şurupları ya da tabletleri tercih edilirken balık yağının bileşimde yer alan Omega 3 oranlarının zenginliği ve yüksek kalite standartları maalesef o kadar da sorgulanan kriterler değil. Hâlbuki Omega 3 içerikli piyasada bulunan ürünler arasında oran olarak 10 kata kadar farklılıklar mevcut.


Omega 3 ürünleri içerisinde yüksek kalite standartlarını yakalamış bir firmanın ürün müdürlüğünü yapan Müge Bakla çocukların gelişmesinde önemli rol oynayan Omega 3 içerikli ürünlerin taşıması gereken kriterleri anlattı. Annelerin her balık yağının hemen hemen aynı olduğunu düşünmeleri doğru değil. En iyi yol ürünün arkasındaki balık yağı oranlarına bakarak anlaşılmasıdır.



Omega 3 içeren besinler neler?