X

Modern tıp bilgilerine, tamamlayıcı teşhis ve tedavi metotlarının eklenmesiyle daha doğru teşhis ve tedaviler uygulanabileceğini söyle yen Anestezioloji&Reanimasyon ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Ender Vardar, önlenebilir bazı nedenlere dikkat edilmemesinin kişinin sağlığı açısından üzücü sonuçlar doğurduğunu söylüyor.

Sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durma, düzenli egzersiz yapma, stresi azaltma, iyi uyku, düzenli aralıklarla yapılan sağlık kontrolleri, Omega 3 ve D vitamini gibi bazı besin takviyelerinden yararlanmak kişiyi bir çok hastalıktan koruyor.




Olumsuz fikir hasta ediyor!


Kendini sevmeyen, değersiz hisseden, güvende olduğunu düşünmeyen, evhamlı, endişeli, sürekli olumsuz fikirlere saplanan kişilerin hastalıklara daha sık yakalandığı belirtiliyor.




Bununla birlikte neşeli ve hayata pozitif bakan hastaların diğerlerine göre daha hızlı iyileşip, yoğun bakımdan daha çabuk çıktıklarına dikkat çekiliyor. Depresyon, panik atak ve fobiler ise bilinçaltına yerleşmiş tekrarlayan olumsuz düşünce ve duyguların yansımaları olarak görülü yor. Değersizlik inancı, suçluluk duygusu, öfke, aşırı kızgınlık, korku, kaygı gibi duygular vücutta ağır tahribata neden oluyor. Bilinçaltına itilip bastırılan bu duyguların; bedensel, zihinsel ve ruhsal hastalıkların gerçek nedenleri olduğunu söyleyen Dr. Vardar, bu olumsuz duyguların stresi artırdığını ve hormon bağışıklık sistemini doğrudan etkilediğini belirtiyor.




Öfke sigaradan daha tehlikeli!


Araştırmalar aşırı kızgınlık halinin kalp krizi geçirme olasılığını da artırdığını gösteriyor. Kalp doktorları; öfke, kızgınlık veya saldırganlık duygusunun yük sek kolesterol düzeyi ve sigaradan bile tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. İnsanı en kötü etkileyen ve zorlanmasına neden olan şeylerin ölüm, aldatılma, boşanma gibi yaşam deneyimleri olduğu belirtiliyor. “Bir insan kendisine ruhsal ve bedensel yönden iyilik yapmak istiyorsa; kendini ve her şeyi sevmesi, affetmesi gerekir” diyen Dr. Vardar, affetmenin kişiyi hem özgürleştirdiğini hem de iyileştirdiğini dile getiriyor.




Bilinçaltınızı çöplerden arındırın!


Kişinin kendisini sevmesinin önemine dikkat çeken Dr. Ender Vardar, kendine zaman ayırıp bilinçaltı çöplerinden arınmanın gerekliliğine dikkat çekiyor. ‘Bilinçaltı Değişim Çalışması’ adı verilen program, 15 dakikalık bir egzersizle kişiye içine dönmenin yolunu açıyor. Dr. Vardar, bu programın adımlarını şöyle sıralıyor:









Not: Dr. Ender Vardar, bu çalışmanın 21 gün boyunca 1 gün bile atlanmadan yapılmasını, aksi takdirde bir yararı görülmediğini söylüyor. 21 günün bitiminde artık her gün yalnızca 1 kez sol üst köşeye bakarak parmağınızla elinize vurmanız ve 1 kere olumlama yapmanız yeterli oluyor.


Hastalanmadan yaşamanın püf noktaları...












Bütün bunları yapmak bizi bir çok hastalıktan korumakla kalmıyor, hasta olmamız halinde iyileşmemizi de hızlandırıyor.


Hazırlayan: Ceyda Erenoğlu