X

Ramazan ayında lezzetli ama sağlıksız sofralar, uzun ve sıcak günlerle birleşince tehlike nedeni olabiliyor. Uzun süren açlıktan sonra boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmeleri ile mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Bu nedenle iftar saatinden itibaren gece boyunca ihtiyaç duyulan besinleri aralıklarla yemek büyük önem taşıyor. Öğünler sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde 3-4 öğün olarak düzenleniyor.


Günde 2 litre su içmek şart!

Vücudumuzun her hücresi, dokusu, organı ve fonksiyonlarının devamlılığı için su gerekiyor. Terleme, solunum, idrar ve dışkı yoluyla günde ortalama 2.5 litre su kaybediliyor. Susama hissedilmesi halinde vücutta yüzde 1’lik sıvı kaybı yaşanmış oluyor. Yüzde 10 civarındaki su kaybı kişi açısından hayati tehlike oluştururken, yüzde 20’lik su kaybı ölümle sonuçlanabiliyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Diyetisyen Sanem Apa, “Yetişkin bir bireyin ramazan ayında günde yaklaşık 1.5-2 litre su tüketmesi gerekiyor” diyor. Apa, ramazanda beslenme şekliyle ilgili diğer önerilerini şöyle sıralıyor:


Bu önerilere kulak verin


Sahurda tatlı yemeyin

Günlük yaşamda nasıl az ve sık beslenmek gerekiyorsa; bu alışkanlığın ramazan ayında da sürdürülmesi öneriliyor. Gün boyunca alınamayan besin ihtiyaçlarımızın karşılanması için, öğün sayısının artırılması ve mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Sahurda bol su içilmesi, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılması önem taşıyor. Bu öğünde kızartmalar, hamurlu yiyeceklerden ve tatlılardan uzak durulması öneriliyor.


Sahur mönüsü alternatifleri

Kahvaltılıklardan oluşan mönü


Yemek ağırlıklı mönü


Örnek iftar mönüsü


Haber: Ceyda Erenoğlu