X

Ülkemizde sık görülen akciğer, prostat, meme, kalınbağırsak rektum ve mide kanserinden korunmak ya da bu kanser türlerini erken yakalamak için yapılabilecekler neler? İşte Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Hematoloji - Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Coşkun Tecimer’in bu soruya yanıtı:


1- Akciğer kanseri


Sesiniz soğuklaşıp kabalaşabilir. İnsanların akciğer kanseri açısından taranmasında en sık kullanılan yöntemler; akciğer grafisi, akciğer tomografisi ve balgamda kanser hücresi aranmasıdır. Bunların dışında aşağıdaki durumlarda da bu incelemeler yaptırılabilir. Böylelikle sadece akciğer kanserinin değil, akciğerde hastalık yapabilecek diğer hastalıkların tanısı da konulabilir.


Bu durumlar şunlardır:


2- Prostat Kanseri

İdrar akımı yavaşlayıp zayıflayabilir. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserlerdendir. Tanı koymak kolaydır. 50 yaş üzerinde tüm erkeklerde yılda bir kez olmak üzere kanda prostat spesifik antijen (PSA) denilen maddenin düzeyine bakmak gerekir.


Yetişkin erkeklerde ayırıcı tanı için şu durumlarda PSA’ya bakmakta yarar vardır:


3- Meme Kanseri

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. 40 yaşına gelmiş her kadının yılda bir kez mamografi yaptırması gerekir. Yıllık kontrollerin dışında şu durumlarda meme muayenesi yaptırılarak görüntüleme tekniklerine başvurulmalıdır.


4- Bağırsak ve Rektum Kanseri

Önceden kalınbağırsağınızda polip bulunmuşsa: Yaşınız 50’nin üzerinde mi? Bu durumda kadın erkek herkese kolonoskopi yapılmasını öneriyoruz. Aşağıdaki durumlarda kalınbağırsak kanserine karşı daha tedbirli olunmalıdır.


Bu risklerin varlığı halinde kontrollere daha erken yaşta başlamak ve tetkikleri daha sık yaptırmak gerekir:


Diğer yandan şu belirtilerin olduğu durumlarda da ayırıcı tanı için kolonoskopi gerekebilir:


5- Mide Kanseri

Mide kanserinde şikayeti olmayan hastalar için rutin ‘check-up’ kontrolü yoktur. Ancak semptomları olan hastalarda üst endoskopi olarak da isimlendirilen gastroskopi tetkiki yapılabilir.


Gastroskopiye şu durumlarda başvurmak gerekir:


Haber: Ceyda Erenoğlu