X

Tiroit 20 gram ağırlığında küçük bir organ olmasına rağmen,metabolizmanın ana denetçisi olarak görülüyor. Bu yüzden çalışma hızıyla vücudun her noktasını etkilediği belirtiliyor. Yetersiz çalışması çok az tiroit hormonu üretip hipotiroidi olarak adlandırılan bir hastalığa yol açıyor. Bu kişiler daha yavaş enerji harcıyor ve metabolizmaları yavaşlıyor. Tiroidin aşırı çalışması ise çok fazla tiroit hormonu üretilmesi sonucunda hipertiroidiye neden oluyor ve bu sorunun metabolizmayı hızlandırdığı belirtiliyor.


Yaşamı etkiliyor!

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Başkanı Prof. Dr. Sadi Gündoğdu, tiroit hormonu eksikliği ya da fazlalığının kişinin sağlığı ile ilgili ciddi problemlere neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu yüzden bu kişilerin vücutlarını iyi tanımaları ve tiroit hastalıkları konusunda bilinçli olmaları gerekiyor. Tiroit fonksiyon bozukluklarının yaşattığı belirtiler rahatsız edici olup; özgüveni, iş, ev ve aile yaşantısını dahi etkileyebiliyor. TEMD, belirtilen semptomları yaşıyorsanız mutlaka bir endokrinoloji veya dahiliye uzmanına danışmanızı ve basit bir kan testi (TSH) ile tiroit hastası olup olmadığınızı kontrol etmenizi öneriyor.


Hipotiroidi testi


Değerlendirme: Yurarıdaki sorulardan 5 tanesine, “Evet” yanıtı veriyorsanız, “hipotiroidi” olma olasılığınız bulunmaktadır. Bir endokrinoloji veya dahiliye uzmanına danışınız ve yaşadığınız belirtilerle ilgili bilgi veriniz.


Hipertiroidi testi


Değerlendirme: Yukarıdaki sorulardan 5 ya da daha fazlasına, “Evet” yanıtı veriyorsanız “hipertiroidi” olma olasılığınız bulunuyor.


Haber: Ceyda Erenoğlu